Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Konec dinastije Bongo, ki je privatizirala državo

Puč v Gabonu, osmi vojaški državni udar v Zahodni in Srednji Afriki v zadnjih treh letih, bo še dodatno destabiliziral širšo regijo.
Podporniki pučistov so slavili na ulicah Librevilla. Foto Stringer Reuters
Podporniki pučistov so slavili na ulicah Librevilla. Foto Stringer Reuters
30. 8. 2023 | 20:55
5:16

V nadaljevanju preberite:

Potem ko je gabonska volilna komisija včeraj zjutraj razglasila končne rezultate predsedniških volitev, na katerih je s 64,27 odstotki slavil dolgoletni predsednik Ali Bongo, so pripadniki oboroženih sil izvedli vojaški državni udar in preko nacionalne televizije sporočili, da so prevzeli nadzor nad državo. Ali Bongo je vodenje države prevzel leta 2009, ko je umrl njegove oče: ta je s trdo roko vladal skoraj 42 let. Kot vse kaže, se diktatorska vladavina družine Bongo, ki je tako rekoč privatizirala malo državo ob Atlantiku, končuje.

Dvanajst častnikov gabonske vojske se na televiziji ni predstavilo z imeni: njihov predstavnik je povedal, da nastopajo v imenu vseh varnostnih struktur v državi. »V imenu gabonskega ljudstva smo se odločili, da bomo mir branili s končanjem režima,« je pred kamerami povedal predstavnik dvanajsterice, ki si je nadela evfemistični naziv »odbor za tranzicijo in obnovo institucij«. Pučisti so nemudoma zaprli vse državne meje.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine