Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ko nič ne ostane v družini

Preveč in nikoli dovolj: Knjiga Mary Trump o njenem stricu, predsedniku ZDA, se prodaja za med.
Maryjina knjiga se kar šibi od neprijetnih, skoraj žolčnih navedb, prav tako intervjuji, ki jih daje po njenem izidu.<br />
FOTO: Stephanie Keith/AFP
Maryjina knjiga se kar šibi od neprijetnih, skoraj žolčnih navedb, prav tako intervjuji, ki jih daje po njenem izidu.<br /> FOTO: Stephanie Keith/AFP
20. 7. 2020 | 05:54
20. 7. 2020 | 05:57
3:49
New York – Sem vrhunski član kluba knjige meseca, je tvital ameriški predsednik Donald Trump: najprej grdavš Bolton, ta bedasti vojni hujskač, zdaj pa še nečakinja, ki je lastni stari starši niso prenašali! Mary Trump pa je že v prednaročilu prodala skoraj milijon klasičnih in digitalnih izvodov svoje knjige Preveč in nikoli dovolj: kako je moja družina ustvarila najnevarnejšega človeka sveta.



Trump ugovarja, da 55-letna hči njegovega pokojnega starejšega brata Freda ml. ne ve nič o njem, saj naj bi se komaj kdaj videli, grdo lagala pa naj bi tudi o njegovih zanj čudovitih starših. Poleg tega ji očita kršenje zakonov, saj je Mary Trump med poravnavanjem sporov zaradi dediščine podpisala obljubo o nerazkrivanju, protizakonita pa naj bi bila tudi objava predsednikove davčne napovedi, ki jo je že pred časom posredovala časopisu New York Times.

Veliko knjig je že bilo napisanih o njem, nekatere dobre, nekatere slabe, in na srečo ali na žalost jih bo objavljenih še več, je modroval republikanski prvak. Ene pa mu lahko tudi bolj škodijo od drugih in Maryjina knjiga se kar šibi od neprijetnih, skoraj žolčnih navedb, prav tako intervjuji, ki jih daje po njenem izidu. Med odraščanjem je bilo zanjo normalno, da je v družini Trump poslušala rasistične zmerljivke, kot je »beseda na n«, je povedala časopisu Washington Post, tudi sam predsednik pa je po njenem prepričanju »jasno rasist« zaradi svoje družine in zaradi političnih motivacij. »Čim bolj razdvajajoče!« je ocenila odvzemanje otrok od staršev na ameriških južnih mejah.

Donald Trump FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Donald Trump FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Kritiki jo obtožujejo slepega sovraštva do strica, potem ko je njen oče Freddy pri komaj dvainštiridesetih letih umrl zaradi posledic alkoholizma, nečakinja pa za to dolži vso družino, še posebej bolj privilegiranega brata. Mary Trump je v svoji knjigi preživele otroke Freda st. obtoževala, da so ga v času njegovih zdravstvenih težav prepričali o spremembi oporoke in tako oškodovali njo, njenega brata in njegovega hudo prizadetega sina. A so se sorodniki očitno pogodili in Robert Trump je povedal, da strici in teta pomagajo pri milijonskih stroških za nego zdaj 21-letnega sina.



Mary Trump pa niti namigi, da se je tudi sama okoristila z družinskim denarjem, niso ustavili. Stari oče Fred je bil po njenih besedah antisemit in njen oče Freddy naj bi se v mladosti prav zaradi tega včlanil v tradicionalno judovsko bratovščino, sama pa zaradi strahu pred neodobravanjem družini dolgo ni zaupala svoje partnerke. Celo poroka predsednikove hčerke Ivanke s sinom judovske družine Kushner je ni prepričala.

Kljub sovraštvu do predsedniškega strica je leta 2017 obiskala Belo hišo in se tam fotografirala za mizo Resolute. Novembra pa bo vendarle volila za Joeja Bidna, tako kot je leta 2016 za Hillary Clinton. Očitno upa, da bo svojemu predsedniškemu sorodniku povzročila čim več škode, in ima zanj eno samo besedo: »Odstopi!« Če bo morda vendarle še enkrat zmagal, pa pravi, da se bo umaknila na Karibe, dotlej pa se veseli večje gledanosti enega od njenih televizijskih intervjujev od Trumpovega s Seanom Hannityjem na Fox News.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine