Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Klerikalizem je perverznost, pravi papež

V Italiji se polovica mladih šteje med katolike, k maši jih hodi le desetina.
Srečanje v Rimu je del priprav na jesensko škofovsko sinodo o mladini. FOTO: Andrew Medichini/AP
Srečanje v Rimu je del priprav na jesensko škofovsko sinodo o mladini. FOTO: Andrew Medichini/AP
12. 8. 2018 | 19:00
5:59
Čeprav je poletje in je zapovedani praznik počitnic skoraj izpraznil italijansko prestolnico, je papež Frančišek ob svetovnem dnevu mladine privabil dovolj mladih iz vse Italije in napolnil največji rimski antični stadion Circus Maximus. Škofovska konferenca je srečanje organizirala z geslom, da »vse poti vodijo v Rim«. Časi, ko je Janez Pavel II. zmogel privabiti v Rim še veliko večje množice, so minili, tudi 70.000 navdušenih mladih ljudi sredi avgusta pa je velik mobilizacijski uspeh, pravijo poznavalci.

Papež je bolj poklepetal z mladimi kakor pa jim pridigal, saj ve, da so stare metode preživete. Poskusil se je vrniti k metodam svetega Frančiška Asiškega in njegovim sanjam o novem svetu. Čeprav so mu takrat rekli, da je nor, je prav Frančišek spremenil zgodovino Italije, je mlade v soboto zvečer prepričeval papež. Povabil jih je k veri kot čisti ljubezni, spomnil jih je argentinskega rekla, da je treba »na žar vreči prav vse meso«.

Brez pričevanj, kakor so bila Frančiškova, je cerkev samo še dim, v življenju je treba slediti svojim sanjam, je spodbujal mlade. Kar zadeva vero, je poudaril, pa se je treba najprej izogibati klerikalizmu, kajti klerikalizem je perverznost, sprevrženost, ki jo mora cerkev izkoreniniti.

​Mladi, ki so jih dobro organizirane pripeljali iz vseh italijanskih škofij, so bili navdušeni. Papež je prisluhnil vsakemu posebej, te so v župnijah dobro pripravili in so se vsi po vrsti navezovali na papeževe misli in besede.

V pripravah na sinodo o mladini, ki jo bodo imeli v Rimu oktobra, papež Frančišek prepričuje mlade, naj se odrečejo mamilom, ki jih zasužnjijo in jim uničijo življenje. FOTO: Andrew Medichini/AP
V pripravah na sinodo o mladini, ki jo bodo imeli v Rimu oktobra, papež Frančišek prepričuje mlade, naj se odrečejo mamilom, ki jih zasužnjijo in jim uničijo življenje. FOTO: Andrew Medichini/AP


Jorge Mario Bergoglio je za letošnjo jesen sklical škofovsko sinodo o mladini. Rimsko srečanje sodi k pripravam nanjo in k mobilizaciji mladih, ki jih cerkev v Italiji sodeč po zadnjih raziskavah javnega mnenja počasi izgublja. Med katolike se predvsem zaradi krsta, ki pa tudi izgublja svoj nekdanji pomen, šteje približno polovica mladih ljudi, k maši jih ne hodi niti desetina. Papež se trudi, da bi podobo spremenil in cerkvi spet utrl pot med mlade, zato se odločno spopada s klerikalnim krilom v svoji ustanovi, ki mladino množično odganja.


Papež spodbuja sanje


Ko nehate sanjati in se odrečete svojim velikim ciljem v življenju, postanete pesimisti, je rekel mladim na stadionu Circo Massimo. V pesimizem jih peha tudi tržni odnos do življenja in bivanja, prav tako vanj vodita strah in negotovost. Ko so mu pripovedovali, da jim starši in učitelji odsvetujejo študij umetnosti ali humanih znanosti, nagovarjajo pa jih k študiju ekonomije, ki da zagotavlja delovno mesto, jim je Bergoglio priporočil, naj se nikar ne odrečejo sanjam in svojim ciljem. Ne dovolite strahu, da vas pahne v pesimizem, je večkrat ponovil.

V pripravah na sinodo o mladini, ki jo bodo imeli v Rimu oktobra, papež Frančišek prepričuje mlade, naj se odrečejo mamilom, ki jih zasužnjijo in jim uničijo življenje, tudi samotarskemu posedanju pred računalniki naj se izognejo, odločijo naj se za neposredne, žive stike, za bratstvo z drugimi mladimi.

Ko nehate sanjati in se odrečete svojim velikim ciljem v življenju, postanete pesimisti, je papež rekel mladim na stadionu Circo Massimo. FOTO: Andrew Medichini/AP
Ko nehate sanjati in se odrečete svojim velikim ciljem v življenju, postanete pesimisti, je papež rekel mladim na stadionu Circo Massimo. FOTO: Andrew Medichini/AP


Sinoda o mladini velja za enega pomembnejših projektov sedanjega papeža. Povezuje njegove bitke na vseh drugih frontah, od urejanja razmer za vatikanskim obzidjem, kjer reforme nikakor ne stečejo, kakor si je zamislil Bergoglio, pa do preganjanja pedofilov in iskanja novih metod za privabljanje mladih ljudi, ki jih stari prijemi klerikalnih struktur sploh ne zanimajo več. Tudi spopadajo se ne več z njimi, samo stran se obrnejo in jih za cerkev ni več, kažejo raziskave civilnih in cerkvenih inštitutov.


Mafijci na procesijah velikega šmarna


Srečanje mladih, ki so imeli včeraj tudi mašo pri svetem Petru, tudi tam jih je prišel pozdravit papež, že sodi k praznovanju velikega šmarna, ki je v Italiji tradicionalno predvsem praznik počitnic, samo na podeželju pa tudi verski praznik.

Verske obrede in med njimi procesije prirejajo še posebej na jugu države, kjer skoraj vsako leto nastajajo konflikti med rimskimi smernicami in lokalnimi navadami. V kar nekaj tradicionalističnih krajih, kjer je mafijska oblast močnejša od civilne, se skoraj vsako leto dogaja, da gredo procesije mimo hiš zaprtih mafijskih botrov ali pa tistih, ki so v hišnem priporu. Ustavijo se, kip Matere božje je po celo minuto pod oknom mafijskega šefa, vsi molijo zanj, potem gredo naprej. Naj se Vatikan še tako trudi, mu takih ekscesov ne uspe popolnoma preprečiti.

V Kalabriji se je že večkrat zgodilo, da se je procesija, v kateri so kip nosili najbolj znani pripadniki organiziranega kriminala, ustavila pred hišo, kjer je na dosmrtno ječo obsojeni mafijski boter zaradi bolezni prestajal kazen v hišnem priporu. Vsi so molili, za črno ovco je obveljal duhovnik, ki je temu nasprotoval.

Pred letošnjim praznovanjem velikega šmarna je eden izmed kalabrijskih škofov zahteval, naj se organizacijski odbori za procesije zamenjajo vsako leto, pred procesijo pa mora biti škofu znano, kdo je na seznamu ljudi, ki bodo nosili Marijin kip. Tudi letos se je namreč zgodilo, da so bili med tistimi, ki so bili zapisani, celo glavni mafijski šefi v župniji. Nekateri duhovniki si upajo protestirati, velikokrat pa se zgodi, da tudi o takih stvareh odloča mafijski boter, ne pa župan ali župnik.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine