Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kitajski balon razburja Ameriko

Peking govori o vremenarskem balonu, ki naj bi zašel s poti. Poročilo o eksploziji v montanskem Billingsu, kjer so ga najprej opazili.
Kitajski balon nad montanskim Billingsom. FOTO: Chase Doak Chase Doak Via Reuters
Kitajski balon nad montanskim Billingsom. FOTO: Chase Doak Chase Doak Via Reuters
3. 2. 2023 | 17:41
4. 2. 2023 | 05:44
5:24

Kitajski balon, ki je spravil na noge ZDA in Kanado, naj bi bil nedolžen, vremenarski, ki je zašel s poti, so zatrdili v Pekingu, v Pentagonu pa verjamejo, da se od vojaškega oporišča z jedrskimi raketami v Montani proti vzhodu države v njihovem zračnem prostoru pomika vohunski balon.​ Ameriški državni sekretar Antony Blinken je prestavil obisk v Pekingu, ki je bil načrtovan za nedeljo, številni jezni Američani pa se strinjajo s prejšnjim predsednikom Donaldom Trumpom, ki na družbenih omrežjih kriči: »Sestrelite ga!«

V Pekingu so zatrdili, da gre za vremenarski balon, ki je skrenil s poti, saj po zagotovilih predstavnika zunanjega ministrstva spoštujejo mednarodno pravo ter ne nameravajo kršiti ozemeljske in zračne celovitosti drugih suverenih držav. Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva general Patrick Ryder pa je izrazil prepričanje, da ima balon tudi obveščevalne naprave, in zunanji minister Blinken je prestavil za jutri napovedan obisk v Pekingu. Podoben incident so zaznali v Kanadi, a še ni jasno, ali gre za isti balon. Tisti, ki so ga zaznali nad Montano, naj bi v ZDA pripotoval prek Aleutskih otokov na skrajnem vzhodnem koncu Aljaske in Kanade.

V Pentagonu, tukaj na fotografiji iz zraka, verjamejo, da imajo vse pod nadzorom. FOTO: Eva Hambach/Afp
V Pentagonu, tukaj na fotografiji iz zraka, verjamejo, da imajo vse pod nadzorom. FOTO: Eva Hambach/Afp

V Beli hiši in Pentagonu so do konca Delove redakcije iz varnostnih razlogov oklevali pred sestrelitvijo s poudarkom, da so letalsko oporišče Malmstrom, eno od treh z velikimi zalogami medcelinskih balističnih raket, dodatno zavarovali pred vohunjenjem. Po njihovem prepričanju lahko baloni zaznajo samo vohunske satelite, kitajskega pa so opazovali z več vojaškimi letali, radarskimi sistemi awacs in letečimi tankerji. Balon potuje precej višje od potniškega letalskega prometa, a so ga nekateri piloti videli in v montanskem Billingsu v sredo ustavili polete.

Republikanski senator Marco Rubio, član senatnega odbora za obveščevalne zadeve, ni presenečen, poudaril je, da že pet let opazujejo dramatično povečanje kitajskega vohunjenja v ZDA. Drugi republikanski senator Tom Cotton je zahteval varen zajem balona in njegovo preiskavo. »Lahko bi bil obveščevalna zlata jama!« Številni Američani se sprašujejo, kako so lahko oblasti dovolile, da je balon lebdel nad vojaškim oporiščem, kritičnem v primeru vojne z drugimi državami. Nekateri so med preučevanjem tokov vetra napovedali, da se bo balon na poti proti Atlantskemu oceanu pomikal tudi nad vojaškim oporiščem v virginijskem Newport Newsu.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je prestavil obisk v Pekingu. FOTO: Stefani Reynolds/Afp
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je prestavil obisk v Pekingu. FOTO: Stefani Reynolds/Afp

V Pentagonu niso odgovorili na novinarsko vprašanje, ali lahko Kitajska še manevrira z balonom, vse več ameriških vojaških in obveščevalnih strokovnjakov pa je tudi brez tega posvarilo pred vojno s Kitajsko. Po besedah generala s štirimi zvezdicami Michaela Minihana je direktor Cie William Burns obvestil javnost o zahtevah kitajskega partijskega vodstva vojski, naj bo do leta 2027 pripravljena za napad na Tajvan. Domneval je, da so tudi kitajske apetite zmanjšale ruske težave v Ukrajini, a je Kitajska po njegovem prepričanju največji geopolitični izziv ZDA.

Kitajski balon je republikanski predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy označil za predrzno neupoštevanje ameriške suverenosti in dejanje destabilizacije, s katerim se je treba soočiti. »Predsednik Biden ne sme molčati!« Zahteval je zasedanje tako imenovane skupine osmih, kongresnih voditeljev obeh velikih ameriških strank, ki so upravičeni do obveščevalnih podatkov. Republikanski in demokratski voditelj posebnega odbora za Kitajsko predstavniškega doma Mike Gallagher in Raja Krishnamoorthi sta poudarila, da kitajska partija ne bi smela imeti dostopa do ameriškega zračnega prostora. Incident z balonom je po njunem dokaz, da kitajska grožnja ni omejena na daljne obale, ampak je še kako navzoča v ZDA.

Nekateri Američani so zavrnili razburjenje z argumenti, da jih tako in tako opazujejo z vseh strani, če ne Kitajci, pa google ali alexa. Vse več ameriških politikov se je zavzelo tudi za prepoved kitajskega družbenega omrežja tiktok in kitajskih nakupov zemlje v ZDA, zlasti blizu vojaških oporišč. Tudi ti nakupi so se v minulih letih močno povečali.

Zvečer po lokalnem ameriškem času se je na družbenih omrežjih pojavil posnetek eksplozije v montanskem Billingsu, kjer so najprej zabeležili balon, pa čeprav je bil ta tedaj že v osrednjih ZDA. Twitterjeva uporabnica Dolly Moore, ki ga je objavila, je pisala o preletu vojaškega letala tik pred eksplozijo. Še en kitajski balon so zasledili v Južni Ameriki.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine