Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Kitajska in Rusija proti Fukušimi

Vprašanja o nevarnosti izpuščanja vode iz poškodovane jedrske elektrarne niso naključno načeli na obletnico bombardiranja Nagasakija.
V Nagasakiju so se spomnili žrtev jedrske bombe Debeluh, ki so jo Američani na mesto odvrgli 9. avgusta 1945. FOTO: Kyodo/Reuters
V Nagasakiju so se spomnili žrtev jedrske bombe Debeluh, ki so jo Američani na mesto odvrgli 9. avgusta 1945. FOTO: Kyodo/Reuters
9. 8. 2023 | 20:45
7:59

V nadaljevanju preberite:

Dva tedna pred tem, ko so bombo, poimenovano Little Boy (Deček), odvrgli na Hirošimo, so Američani začeli serijo devetinštiridesetih bombardiranj z »lažnimi« jedrskimi bombami, ki so bile po teži in obliki enake Dečku in Debeluhu, ki so ga 9. avgusta odvrgli na Nagasaki. Tako so vadili ciljanje, kar je ameriškim pilotom pomagalo, da so pravi jedrski bombi odvrgli na točno načrtovani mesti. Čeprav so za to uporabljali konvencionalne bombe, je bilo v napadih ubitih več kot štiristo ljudi. Eno od »lažnih« jedrskih bomb so odvrgli tudi na predmestje Fukušime, pri čemer je bil ubit 14-letni deček, ki je delal na riževem polju.

Prebivalci osemnajstih prefektur, na katere so bile odvržene kopije Debeluha in Dečka, med katere sodi tudi Fukušima, so dolgo poskušali postati del spominskih slovesnosti, posvečenih bombnima napadoma na Hirošimo in Nagasaki. A jim to ni nikoli uspelo. Odkar je Fukušima postala ime jedrske krize, ki jo je izzval cunami, so spomini na drugo svetovno vojno poniknili v ozadje.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine