Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Kitajska duša ZDA in ameriška logika Kitajske

Vroče-mrzlo, hočem-nočem in vse druge igre v najpomembnejših in najnevarnejših dvostranskih odnosih.
Dobra novica je, da je ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo na Kitajskem in bo po Pekingu danes obiskala še Šanghaj. FOTO: Andy Wong/AFP
Dobra novica je, da je ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo na Kitajskem in bo po Pekingu danes obiskala še Šanghaj. FOTO: Andy Wong/AFP
29. 8. 2023 | 06:00
6:24

V nadaljevanju preberite:

Trgovinska vojna med dvema največjima gospodarstvoma na svetu poteka po prepoznavnem obrazcu. Visoki funkcionarji iz Pekinga in Washingtona vsako srečanje izkoristijo za ponavljanje trditve, da so stabilni gospodarski in trgovinski odnosi med Kitajsko in ZDA ključni za njihovo, pa tudi globalno okrevanje po pandemiji, inflaciji in stagnaciji. Takoj ko se razidejo, sledijo nove sankcije, restrikcije in različne medsebojne obtožbe, kar obe sili potiska še globlje v nevarno trgovinsko vojno.

Tako je tudi ta teden ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo med dolgo pričakovanim uradnim obiskom v Pekingu ponovila politično mantro o nujnosti »stabilnih« odnosov, ki so, kot je dejala, »zapleteni« in »izzivalni«, takoj nato pa poudarila, da bo »v vsakem trenutku naredila vse, kar je treba, da se zaščiti naše delavce«.

Gina Raimondo je zvenela kot ministrica iz katere od socialističnih držav, medtem ko je njen sogovornik, kitajski minister za trgovino Wang Wentao, pošiljal sporočila o potrebi po ohranitvi svobodnega trga, kot da bi prihajal iz katere od kapitalističnih držav.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine