Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Razpeta med skupnostjo in prepovedano strastjo

Roman Prestopki irske avtorice Louise Kennedy so osupljiv prvenec o ljubezni, identiteti in surovi realnosti življenja v Belfastu sredi 70. let.
Prestopki ni le ljubezenski, ampak tudi družbeni in zgodovinski roman. Knjiga bralca nenehno opominja na družbeno okolje, v katerem živijo in se ljubijo glavni junaki. FOTO: Depositphotos
Prestopki ni le ljubezenski, ampak tudi družbeni in zgodovinski roman. Knjiga bralca nenehno opominja na družbeno okolje, v katerem živijo in se ljubijo glavni junaki. FOTO: Depositphotos
16. 7. 2024 | 08:51
16. 7. 2024 | 08:51
7:00

Klasičen roman Prestopki prinaša presunljivo ljubezensko zgodbo z resničnim zgodovinskim ozadjem. To je zgodba o ljudeh, ki skušajo živeti normalno v nenormalnih okoliščinah.

Glavna protagonista sta umeščena v leto 1975 na Irskem, eno glavnih sporočil romana je, da družbene težave vedno postanejo tudi osnovno gibalo osebnih zgodb. Dogaja se v obdobju, ki mu Britanci rečejo »težave« (angl. Troubles), in traja skoraj 30 let. Zaznamujejo ga oboroženi konflikti med britansko vojsko in pretežno protestantskimi unionisti na eni strani ter pretežno katoliškimi republikanci na drugi.

V 70. letih prejšnjega stoletja, ko se je na Severnem Irskem razplamtelo politično nasilje, glavna junakinja zgodbe – 24-letna katoličanka Cushla, učiteljica v katoliški osnovni šoli, ki je ujeta med zvestobo skupnosti in nevarno strastjo – v pubu spozna Michaela, protestantskega odvetnika, ki zastopa pripadnike IRE.

Knjiga Prestopki se dogaja v času najbolj burnih konfliktov med irskimi katoliki in protestanti. FOTO: Paul Mcerlane/Reuters
Knjiga Prestopki se dogaja v času najbolj burnih konfliktov med irskimi katoliki in protestanti. FOTO: Paul Mcerlane/Reuters

Cushla ne razume političnega konflikta, saj ga je na osebni ravni prerasla, a ji družba ne dovoli umika od njega. Živi v pretežno protestantskem predmestju Belfasta. V mestu vladata velika napetost in stalna grožnja nasilnih spopadov.

Po smrti očeta je družinski pub prevzel Cushlin brat, njena mama pa se pogreza v alkoholizem. Cushla skrbi zanjo in ob večerih pomaga bratu v pubu, sicer pa je učiteljica v katoliški osnovni šoli in se trudi živeti normalno življenje. Odvetnik Michael, ki ga spozna v pubu, je poročen, veliko starejši od nje, predvsem pa protestant. Preda se razmerju z Michaelom, obenem pa ji k srcu prirase eden od njenih učencev, sedemletni protestant Davy. Njegov oče je bil žrtev nasilnega incidenta, storilci so ga napol mrtvega pustili ob robu ceste. Čeprav ji to vsi odsvetujejo, se odloči, da bo pomagala Davyjevi družini. Ti dve Cushlini odločitvi, ki se na prvi pogled zdita nepovezani, se prepleteta v nerazvozljiv vozel.

Odsev resničnih zgodb pisateljičinega življenja

Pistalejica od leta 1979 živi v Sligu na Irskem. FOTO: Depositphotos
Pistalejica od leta 1979 živi v Sligu na Irskem. FOTO: Depositphotos

Avtorica pretanjeno opiše vzdušje časa, preganjanje katoliške manjšine, pa tudi nesoglasja med protestanti. Roman je odsev resničnih zgodb iz njenega življenja na Severnem Irskem, kjer je bilo vsakdanje življenje v tistem času polno tesnobe, nenehne previdnosti in nasilje relativizirano. Pouk se je na primer vsak dan začel z zdravamarijo, sledil je pogovor o najnovejših incidentih. »Podtaknjena bomba. Zažigalna naprava. Eksploziv. Bencinska bomba … To je bil besedni zaklad sedemletnika na Severnem Irskem v 70. letih prejšnjega stoletja,« piše Kennedy.

Družina Louise Kennedy je zapustila Severno Irsko leta 1979, potem ko je bil tudi lokal njenega dedka kar dvakrat tarča bombardiranja: »Selitev je bila težavna. Z odporom sem postala 'južnjakinja'. Najprej nisem želela oditi, a so bili moji starši prepričani, da je to verjetno najbolje.«

Roman Prestopki sporoča, da je edina rešitev iz toksičnega družbenega okolja beg, sicer začne okolje vplivati na tvojo osebno zgodbo. Zgodba Cushline ljubezni je prek jasno izrisanega časovnega in geografskega okvira povsem univerzalna. Zgodba ima nekaj vzporednic s knjigo Douglasa Stuarta Shuggie Bain. Letos bo pri Mladinski knjigi izšel nov roman tega avtorja z naslovom Mladi Mungo.

FOTO: Mladinska knjiga
FOTO: Mladinska knjiga

Naključna delavnica začetek nove življenjske zgodbe

V knjigi Prestopki se prepletata zgodbi poročenega protestantskega odvetnika, ki brani mlade fante iz IRE, in mlade osamljene katoličanke. FOTO: Depositphotos
V knjigi Prestopki se prepletata zgodbi poročenega protestantskega odvetnika, ki brani mlade fante iz IRE, in mlade osamljene katoličanke. FOTO: Depositphotos

Louise Kennedy (1966) je že 30 let delala kot kuharska šefinja, ko se je nekega dne na prigovarjanje prijateljice udeležila delavnice kreativnega pisanja. Zdelo se je, da se je vse postavilo na svoje mesto, in sledil je zanimiv preobrat.

Njena prva kratka zgodba je bila začetek nove življenjske zgodbe, ko je napisala svojo prvo zgodbo, ni želela početi ničesar drugega. Doktorirala je iz kreativnega pisanja, leta 2021 napisala zbirko kratkih zgodb The End of the World Is a Cul de Sac (Konec sveta je slepa ulica) in se leta 2019 lotila pisanja svojega prvenca.

Roman Prestopki je začela pisati na začetku leta 2019, ko je izvedela, da ima maligni melanom. Pisala je večinoma zase, ni pričakovala, da bo kdo bral njene besede. »Rekla sem si: 'Morda pred teboj ni več veliko časa. Koga torej briga, če bo knjiga sranje ali ne? Samo daj vse od sebe.' Večino dni mi je uspelo napisati tisoč besed, kar je pomenilo, da sem do junija verjetno napisala okoli 67 tisoč besed popolnega nesmisla. Vse skupaj je bila prava zmešnjava, vendar sem imela vsaj že nekaj materiala. V 11 tednih je bil roman pripravljen. Mislim, da časa, ki ga imamo na voljo, ne smemo imeti za nekaj samoumevnega,« pripoveduje avtorica, ki velja za eno najprodornejših sodobnih irskih pisateljic.


Naročnik oglasne vsebine je Mladinska knjiga

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine