Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kijev in Moskva z medsebojnimi obtožbami o načrtovanju napada na nuklearko

Strahovi glede varnostnih tveganj se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje nuklearke.
Nuklearka v Zaporožju FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Nuklearka v Zaporožju FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
STA
5. 7. 2023 | 08:29
5. 7. 2023 | 14:26
4:31

Kijev in Moskva sta si v torek znova izmenjala obtožbe o načrtovanju napadov na nuklearko v Zaporožju. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je francoskemu kolegu Emmanuelu Macronu v telefonskem pogovoru dejal, da Rusija načrtuje »nevarne provokacije« v jedrski elektrarni.

»Predsednika Macrona sem opozoril, da ruske enote pripravljajo nevarne provokacije v jedrski elektrarni v Zaporožju,« je po pogovoru z Macronom dejal Zelenski. »Skupaj z IAEA bomo ohranili razmere pod nadzorom,« je dodal glede Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

Ob sklicevanju na obveščevalne službe je v svojem rednem večernem nagovoru še dejal, da je Rusija na strehi tretjega in četrtega reaktorja nuklearke v Zaporožju »namestila predmete, podobne eksplozivu«. Enako je že pred tem zatrdila ukrajinska vojska.

Uslužbenec ruske jedrske agencije Rosatom Renat Karčaja je medtem v izjavi za rusko televizijo obtožil Kijev, da pripravlja napad na jedrsko elektrarno. Trdil je, da nameravajo ukrajinske sile v napadu uporabiti »zelo natančno orožje dolgega dosega« in brezpilotne letalnike.

Podobne obtožbe so danes prišle tudi iz Kremlja. »Razmere so precej napete, saj je nevarnost sabotaže s strani kijevskega režima res velika: sabotaže, ki bi lahko imela katastrofalne posledice,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

»Režim v Kijevu je že večkrat pokazal, da je pripravljen na vse. Nazadnje smo to videli ob eksploziji hidroelektrarne Kahovka, ki je imela prav tako grozljive posledice,« je dodal Peskov, s čimer je namignil na uničenje jezu Kahovka v Ukrajini, ki je povzročilo katastrofalne poplave.

Zelenski je sicer že pred dvema tednoma opozarjal, da naj bi Rusija v zasedeni jedrski elektrarni Zaporožje pripravljala »teroristični napad«, vendar situacija v Zaporožju za zdaj ostaja nespremenjena. Strahovi glede varnostnih tveganj se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje nuklearke. Rusija in Ukrajina se vse od takrat redno obtožujeta, da ogrožata varnost jedrske elektrarne.

Devetinšestdesetletni Volodimir Bokii pred svojo poškodovano hišo v Zaporožju FOTO: Stringer Reuters
Devetinšestdesetletni Volodimir Bokii pred svojo poškodovano hišo v Zaporožju FOTO: Stringer Reuters

Ukrajina naj bi zadela rusko enoto v regiji Doneck

Ukrajinska vojska je v torek zvečer sporočila, da je »uničila rusko formacijo« v mestu Makijivka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Po navedbah tamkajšnjih proruskih oblasti in ruskih medijev je bil v napadih ukrajinskih sil ubit en civilist, več kot 30 pa je bilo ranjenih. »Zaradi učinkovitega streljanja naših enot je prenehala obstajati še ena formacija ruskih teroristov v začasno okupirani Makijivki,« so ukrajinske oborožene sile zapisale v izjavi, objavljeni v torek zvečer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Videoposnetek, ki je bil priložen sporočilu, je prikazoval ogromno eksplozijo, ki je osvetlila nočno nebo nad mestom. Ukrajinci so dejali, da je ta nastala zato, ker so med obstreljevanjem zadeli skladišče goriva ali streliva.

Vodja proruskih oblasti v regiji Doneck Denis Pušilin je medtem sporočil, da so ukrajinske sile v Makijivki obstreljevale naseljena območja, vključno z bolnišničnim kompleksom, pri čemer naj bi bilo poškodovanih več stanovanjskih stavb, bolnišnica, šola in vrtec.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax je v napadih umrla ena oseba, 36 civilistov pa je utrpelo »različno hude poškodbe«. Ruski vojaški blogerji trdijo, da so bile za obstreljevanje uporabljene artilerijske rakete himars, ki jih je Ukrajina prejela od ZDA.

Podatkov, ki sta jih posredovali sprti strani, sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine