Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kanadska vlada skupino Ponosni fantje razglasila za teroristično

Po ocenah v Kanadi deluje med 1000 in 1500 pripradnikov Ponosnih fantov. Ali bodo v Washingtonu sprejeli ukrep po zgledu kanadske vlade, še ni znano.
Vodja Ponosnih fantov Enrique Tarrio (levo). FOTO: Stephanie Keith/AFP
Vodja Ponosnih fantov Enrique Tarrio (levo). FOTO: Stephanie Keith/AFP
Ka. M., STA
4. 2. 2021 | 08:00
4. 2. 2021 | 08:29
2:15
Kanadska vlada je v sredo skrajnodesničarsko skupino Ponosni fantje (Proud Boys), ki v ZDA podpira nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, razglasila za teroristično organizacijo. Po razglasitvi članstvo v skupini še ne pomeni nujno zagrešitve kaznivega dejanja, a daje pristojnim kanadskim službam dovoljenje za, denimo, zaplembo sredstev.  

Kanadski minister za javno varnost Bill Blair je dejal, da je na odločitev vplivala ključna vloga skupine v napadu na ameriški kongres 6. januarja. Minister je skupino opisal kot »neofašistično organizacijo, ki uporablja politično nasilje«, njeni člani pa da zagovarjajo »mizogino, islamofobično, antisemitsko, protimigrantsko in/ali supremacistično ideologijo«, navaja britanski Guardian. Skupino je leta 2016 ustanovil skrajnodesničarski politični komentator in pisec Kanadčan Gavin McInnes (prav tako soustanovitelj revije Vice). Skupini, ki jo ameriški FBI uvršča med ekstremistične organizacije, sta leta 2018 uporabo računov onemogočila facebook in instagram, še piše britanski časopis.  

Ponosni fantje na shodu v Washingtonu. FOTO: Stephanie Keith/AFP
Ponosni fantje na shodu v Washingtonu. FOTO: Stephanie Keith/AFP


Vodja Ponosnih fantov Enrique Tarrio je kanadsko potezo označil za neumnost, ker predstavlja kršenje svobode izražanja in zanjo ni nobene osnove. »Vse, kar so kanadski Ponosni fantje storili doslej, je to, da so se udeleževali zborovanj,« je sporočil Tarrio. Povedal je, da je kanadska skupina Ponosnih fantov zelo umirjena v primerjavi z ameriško. V Kanadi je menda od tisoč do 1500 članov te skupine.

Po kanadski potezi se je z vprašanjem, ali bo vlada predsednika ZDA Josepha Bidna storila podobno, soočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Odgovorila je, da trenutno poteka pregled vseh domačih skrajnežev v ZDA, odločitve pa da bodo sprejemali po reviziji. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine