Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kanada vztraja pri preiskavi sestrelitve potniškega letala

O posledicah sestrelitve letala v Iranu sta se včeraj pogovarjala tudi kanadski in iranski zunanji minister. 
Kanadski zunanji minister Justin Trudeau. FOTO: Dave Chan/AFP
Kanadski zunanji minister Justin Trudeau. FOTO: Dave Chan/AFP
Ka. M.
18. 1. 2020 | 10:00
18. 1. 2020 | 10:04
1:57
Kanadski premier Justin Trudeau je ponovil svoj poziv k preiskavi v Iranu strmoglavljenega letala s 176 potniki na krovu. Oblasti v Teheranu je pozval, naj preiskavo črne skrinjice prepustijo Franciji z ustrezno tehnologijo in znanjem, poroča tiskovna agencija Reuters.

Čeprav so iranske oblasti priznale odgovornost za strmoglavljanje letala in napovedale, da bodo črno skrinjico predale mednarodnim preiskovalcem, se to še ni zgodilo. O posledicah sestrelitve potniškega letala sta se včeraj pogovarjala tudi kanadski zunanji minister Francois-Philippe Champagne in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif​. Po srečanju v omanski prestolnici Muškat je Champagne komentiral, da je pogovor potekal o dolžnostih, ki jih ima Iran v odnosu do svojcev žrtev, vključno z denarnimi nadomestili, Zarif pa je tvitnil, da je ključno zavračati »politizacijo tragedije«. Teheran in Ottawa sta sicer diplomatske odnose prekinila leta 2012, še navaja Reuters



Kanadski premier je svojcem žrtev sestreljenega letala – življenje je izgubilo 57 kanadskih državljanov –  obljubil denarno pomoč v višini 25.000 kanadskih dolarjev (dobrih 17.000 evrov). Dvajset družin je že zahtevalo vrnitev trupel v Kanado, repatriacija pa se bo začela v prihodnjih dneh. Identificirane posmrtne ostanke enajstih ukrajinskih potnikov bodo v domovino vrnili jutri, še navaja Reuters.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine