Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bernie Sanders zmagal med demokrati v New Hampshiru

Pete Buttigieg drugi in Amy Klobuchar tretja, dosedanji favoriti za njimi.
Kdo se boji Bernieja Sandersa? FOTO: Joe Raedle / Afp
Kdo se boji Bernieja Sandersa? FOTO: Joe Raedle / Afp
12. 2. 2020 | 01:17
12. 2. 2020 | 10:21
6:15
New York - Na verjetno grozo nekdanje predsedniške kandidatke Hillary Clinton in mnogih drugih vrhov demokratske stranke je vermontski senator Bernie Sanders po štetju velike večine glasov strankarskih volitev v New Hampshiru premagal vse druge demokratske predsedniške kandidate. Samooklicani demokratični socialist želi po prepričanju kritikov ugrabiti stranko za radikalne spremembe v družbi, tako kot je Donald Trump leta 2016 naredil z republikanci.

New Hampshire s skrajnega severovzhoda ZDA in z manj kot poldrugim milijonom prebivalcev ne pove veliko o drugih zveznih državah, ki demokratski stranki dajejo veliko več delegatov za izbor izzivalca predsednika Trumpa, po tesnem drugem mestu v Iowi pa je prevlada v New Hampshiru vendarle pomembna psihološka zmaga oseminsedemdesetletnika z veliko podporo mladih. Sredinski demokrati mu, nasprotno, očitajo zagovarjanje težke roke države pri vsem od zdravstvenega zavarovanja do šolstva in stanovanj, saj bi Sanders lažjo dostopnost vsega tega in marsičesa drugega za vse Američane ter še posebej za revne med njimi dosegel z veliko večjim vplivom politike na gospodarstvo in vso družbo.

Na drugo mesto se je uvrstil zmagovalec volilnih zborov v Iowi Pete Buttigieg. FOTO: Joseph Prezioso / Afp
Na drugo mesto se je uvrstil zmagovalec volilnih zborov v Iowi Pete Buttigieg. FOTO: Joseph Prezioso / Afp


Svoje načrte bi plačal z visokimi davki za korporacije in bogataše, ki bi jih privili tudi z najrazličnejšimi drugimi omejitvami in nič čudnega, če gredo zagovornikom tradicionalne ameriške podjetnosti in svoboščin lasje pokonci. A po porazu bolj sredinske izzivalke republikanskega predsednika Hillary Clinton iz leta 2016 mnogi očitno verjamejo, da je tudi na ameriški levici čas za bolj radikalne politike. Zadolženi študentje in nekateri drugi imajo še čisto legitimne zamere na račun sedanjega sistema.

Zaradi svoje majhnosti New Hampshire doslej ni imel tako zelo velikega vpliva na končno izbiranje demokratskega predsedniškega kandidata ali kandidatke in mnogi demokrati upajo, da bo tako tudi ostalo. Manj jih moti celo komaj 38-letni nekdanji župan South Benda iz Indiane Petre Buttigieg, ki je po zmagi v Iowi v New Hampshiru pristal na drugem mestu. Tega je dosedanji favorit Joe Biden ostro napadal zaradi ambicije postati drugi Barack Obama, a se je na koncu v pričakovanju slabih rezultatov sam predčasno odpravil iz te zvezne države.
 

Bidnova žaljivka


77- letni Obamov podpredsednik hitro izgublja videz politika, ki bi lahko odbil zanesljivo grobe napade republikanskega predsednika Trumpa, še posebej, ker je tudi nekaterim demokratom vprašljivo preteklo delovanje njegovega sina Hunterja v upravnem odboru ukrajinskega energetskega podjetja v času, ko je Biden starejši odločilno oblikoval ameriško politiko do Kijeva. Trump je pravkar prestal proces razrešitve, ki so ga demokrati sprožili prav zaradi vprašanj ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu o delovanju Bidnovih in nekaterih drugih visokih demokratov v Ukrajini, in je željan maščevanja.

Vse večje ranljivosti se zaveda tudi sam Biden, če ne, mu najbrž ne bi tako popuščali živci.  Na predvolilnem zborovanju  v New Hampshiru je mlado dekle, ki ga je spraševalo o slabih rezultatih v Iowi, označil za »lažnivega konjenika s pasjim obrazom«, če lahko tako prevedemo frazo, ki po enih razlagah izvira iz vesternov in po drugih iz časov ameriške državljanske vojne. Študentka, ki ji je bila namenjena, jo je vsekakor razumela za žalitev.

Nekdanji podpredsednik Joe Biden se na prvih demokratskih tekmah ni izkazal. FOTO: Sean Rayford / Afp
Nekdanji podpredsednik Joe Biden se na prvih demokratskih tekmah ni izkazal. FOTO: Sean Rayford / Afp


Po glavah se praskajo tudi številni drugi – in se sprašujejo, če jih bo lahko Sandersa ter za njim Trumpa odrešila vsaj senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren. A se ta po Iowi, kjer je dosegla komaj tretje mesto, ni najbolj izkazala niti v New Hampshiru, zato pa se je danes na tretje mesto povzpela senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, ki se je v Iowi uvrstila na peto mesto.

Za senatorko slovenskih korenin so volili tudi v dveh od treh naselkov, ki so z volitvami pohiteli v prvih torkovih minutah. North Country na najbolj oddaljenem podeželju New Hampshira ne uživa nobenih vladnih uslug kot pobiranje smeti ali preskrba z vodo, in znaki ob cestah voznike opozarjajo na morebitna bližnja srečanja z losi, zato pa so tri majhna naselja že v petdesetih letih minulega stoletja začela s polnočnimi volitvami, da bi lahko volili tudi železniški delavci. V Hart's Location in Millsfieldu, kjer so volili za Klobucharjevo, se radi norčujejo, da imajo več losov kot prebivalcev.

Senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar lse je uvrsila na tretje mesto. FOTO: Gretchen Ertl / Reuters
Senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar lse je uvrsila na tretje mesto. FOTO: Gretchen Ertl / Reuters




V Dixville Notchu s komaj dvanajst prebivalci pa so se odločili za nekdanjega newyorškega župana Mike Bloomberga, ki v New Hampshiru uradno sploh ni nastopil.  Z svojimi neomejenimi sredstvi in slovesom pragmatičnega politika Bloomberg ni brez možnosti v vsej demokratski tekmi za predsedniškega kandidata, saj demokrati očitno hočejo le eno: nekoga, ki bi se najbolj uspešno spopadel z osovraženim Trumpom.

Ta je po Iowi z lahkoto dobil tudi republikanske strankarske volitve v New Hampshiru, a je protestni kandidat Bill Weld prejel devet odstotkov glasov ameriških konservativcev. Nekdanji guverner Massachusettsa ne bo imel priložnosti za dokazovanje v številnih zveznih državah ZDA, kjer so se republikanci kar brez volitev odločili za svojega predsednika, v New Hampshiru pa je Trumpa obtožil ustrahovanja vseh ter mu za novembra napovedal poraz na zveznih volitvah.

Trumpov tekmec  Bill Weld. FOTO: Kevin Lamarque / Reuters
Trumpov tekmec  Bill Weld. FOTO: Kevin Lamarque / Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine