Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Juncker: »Tveganje za kaotični brexit je še večje«

Študenti bodo lahko nemoteno nadaljevali bivanje na Otoku, leta delovne dobe bodo ostala upoštevana.
Bruselj želi z enostranskimi ukrepi ublažiti posledice morebitnega brexita brez ločitvenega sporazuma. FOTO: John Thys/AFP
Bruselj želi z enostranskimi ukrepi ublažiti posledice morebitnega brexita brez ločitvenega sporazuma. FOTO: John Thys/AFP
30. 1. 2019 | 13:09
30. 1. 2019 | 17:33
2:42
Bruselj - »Včerajšnje glasovanje (v britanskem parlamentu) je še povečalo tveganje neurejenega izstopa Združenega kraljestva iz EU,« je med razpravo v evropskem parlamentu opozoril predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker.  

Skupaj z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierem sta opozorila, da manevrskega prostora za odpiranje ločitvenega sporazuma in črtanje razvpitega varovala za irsko mejo ni. Varovalo je po Barnierjevih besedah realistično rešitev. Opozoril pa je, da glasovanje britanskih poslancev proti ločitvi brez sporazuma ne izključuje tveganja za takšen izstop 29. marca.

Evropska komisija je sprejela nov sveženj ukrepov, s katerimi bi ublažila posledice kaotičnega brexita, če bi do njega prišlo. Zadevajo študentski program Erasmus+, pravice v okviru socialne varnosti in financiranje iz proračuna EU.

Udeleženci programa Erasmus+ iz EU27 ali Združenega kraljestva naj bi po predlaganih ukrepih svoje bivanje in šolanje končali brez prekinitve, pa tudi do financiranja bodo ostali upravičeni. Dan po brexitu, predvidenem za 29. marec, bo v okviru priljubljenega Erasmusa na Otoku okoli 14.000 državljanov EU27, Britancev pa bo v drugih članicah okoli 7000.

Logika Bruslja je, da posledice brexita ne bi smele prizadeti študentov.

Drugi ukrep zadeva izračun prejemkov socialne varnosti s pokojninami na čelu. Tako bodo organi držav članic EU morali pri izračunavanju obsega pravic še naprej upoštevati zavarovalne dobe, obdobja zaposlitve ali bivanja na Otoku pred brexitom.   

Na področju proračuna je predvideno, da bodo upravičenci do sredstev EU iz Združenega kraljestva še naprej prejemali plačila v okviru svojih obstoječih pogodb. Pogoj je, da bo London še naprej spoštoval svoje finančne obveznosti za leto 2019 v okviru proračuna EU. Med prizadetimi bi, denimo, lahko bili znanstveniki ali kmetje. To vprašanje je, kot so pojasnili v Bruslju, ločeno od finančne poravnave med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom.

Evropska komisija je velik sveženj predlogov za blažitev posledic ločitve brez sporazuma sprejela že decembra. Med drugim predvidevajo ohranjanje letalskega prometa v bolj omejenem obsegu kot doslej.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine