Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Johnson & Johnson mora moškemu zaradi antipsihotika plačati osem milijard dolarjev

Gre za doslej najvišjo kazen tej ameriški multinacionalki, ki jo zaradi zdravila risperdal toži na tisoče strank.
V družbi Johnson & Johnson so prepričani, da bo »nesorazmerna« kazen v nadaljnjem postopku padla. FOTO: Mike Blake/Reuters
V družbi Johnson & Johnson so prepričani, da bo »nesorazmerna« kazen v nadaljnjem postopku padla. FOTO: Mike Blake/Reuters
V. U.
9. 10. 2019 | 12:17
9. 10. 2019 | 13:04
2:14
Sodišče v Philadelphii je včeraj odločilo, da mora družba Johnson & Johnson moškemu, ki je kot otrok užival antipsihotik risperdal, plačati osem milijard ameriških dolarjev (okoli 7,28 milijarde evrov). O razsodbi tožbe, ki je le ena izmed mnogih proti farmacevtskemu podjetju, poroča Forbes. Gre za doslej najvišjo kazen tej ameriški multinacionalki, njene delnice so padle za 1,75 odstotka.

Zdravnik je danes 26-letnemu tožniku iz Marylanda risperdal predpisal v njegovih otroških letih. Užival ga je med letoma 2003 in 2008. Zdravilo je sicer namenjeno zdravljenju shizofrenije, bipolarne motnje ali razdražljivosti, ki izhaja iz avtizma.
 

Uporabljamo ga tudi v Sloveniji


Tedaj je imel tožnik težave s spanjem, za tožbo v odraslih letih pa se je odločil zaradi pojava ginekomastije, povečanja prsi. V tožbi je bila zapisana trditev, da so pri Johnson & Johnsonu vedeli za ta stranski učinek, a o njem niso ustrezno obvestili ne zdravnikov ne distributerjev tega zdravila.

V podjetju so prepričani, da bo »nesorazmerna« kazen v nadaljnjem sodnem postopku padla. Trdijo, da sami niso mogli predstaviti ključnih dokazov, saj jih je sodišče izločilo. To je sicer sprva tožniku odmerilo le 680.000 dolarjev (okoli 620.000 evrov) odškodnine.

Sodna zgodba o risperdalu, ki ga je ameriški urad za hrano in zdravila potrdil leta 1993, bo sicer še zelo dolga, saj so proti podjetju vložili na tisoče tožb. Promet z zdravilom je sicer lani lani obsegal 737 milijonov dolarjev (672 milijonov evrov). Uporabljamo ga tudi v Sloveniji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine