Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V izraelski raciji na Zahodnem bregu nove smrtne žrtve

Na družbenih omrežjih se je pojavil videoposnetek izraelskih vojakov, ki so na strehi ustrelili tri Palestince in njihova trupla brcnili na tla.
Zahodni breg FOTO: Zain Jaafar/AFP
Zahodni breg FOTO: Zain Jaafar/AFP
STA
20. 9. 2024 | 06:44
20. 9. 2024 | 17:49
7:59

Med racijo izraelske vojske na severu okupiranega Zahodnega brega je bilo ubitih sedem Palestincev, še najmanj 11 pa ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Na družbenih omrežjih se je pojavil videoposnetek izraelskih vojakov, ki so na strehi ustrelili tri Palestince in njihova trupla brcnili na tla. Izraelska vojska je napovedala preiskavo.

V spopadih z izraelsko vojsko so v četrtek zvečer umrli trije palestinski borci, v napadu z brezpilotnim letalnikom na vozilo pa je bil ubit mlajši moški, so po poročanju španske tiskovne agencije EFE potrdili lokalni viri na Zahodnem bregu. Nekaj ur prej so izraelski vojaki ustrelili še tri Palestince.

Še najmanj 11 ljudi je ranjenih, med njimi tudi 16-letnik, ki so ga odpeljali v bolnišnico, je sporočil palestinski Rdeči polmesec. Izraelska racija v mestu Kabatija je sprožila paniko tudi v dveh šolah, od koder so evakuirali približno tisoč učencev.

Na družbenih omrežjih so medtem zakrožili videoposnetki, na katerih je videti izraelske vojake, kako na strehi hiše v Kabatiji ustrelijo tri Palestince, nato pa s strehe brcnejo trupla, ki padejo na tla ob hiši.

Izraelska vojska je napovedala preiskavo dogodka, ki ga je danes označila za »resen incident, ki ni v skladu z vrednotami izraelskih oboroženih sil«, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po navedbah izraelskih medijev so vojaki v hiši iskali borca enega izmed palestinskih oboroženih gibanj, nato pa se je začelo streljanje.

Palestinske zdravniške ekipe medtem trdijo, da so jim Izraelci kar šest ur preprečevali dostop do trupel, ki so jih nato odpeljali z buldožerjem. Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes sporočilo, da izraelske racije ne bodo zlomile odločnosti Palestincev ali omajale njihove predanosti uporu.

FOTO: Ammar Ammar/AFP
FOTO: Ammar Ammar/AFP

Izraelska vojska zadela več sto tarč v Libanonu

Izraelska vojska je v četrtek zvečer sporočila, da je zadela več sto tarč v Libanonu, predvsem raketne sisteme šiitskega gibanja Hezbolah. Po navedbah izraelske vojske so bili sistemi v pripravljenosti na izstrelitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelske letalske sile so poleg tega zadele še več »teroristične infrastrukture«. Pri tem so zagotovili, da nameravajo tudi v prihodnje slabiti infrastrukturo in sposobnosti Hezbolaha in s tem braniti Izrael.

Tarča obstreljevanja je bilo območje Nakure na jugu Libanona.

Iz libanonskih varnostnih krogov je bilo slišati, da naj bi bil to eden najobsežnejših izraelskih napadov na državo od začetka vojne v Gazi oktobra lani. V 20 minutah so izraelske sile namreč napadle okoli 70 ciljev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

FOTO: Jalaa Marey/AFP
FOTO: Jalaa Marey/AFP

To je bil že drugi val obstreljevanj v četrtek, potem ko sta se Hezbolah in Izrael obstreljevala že čez dan.

V regiji se po množični eksploziji komunikacijskih naprav pripadnikov Hezbolaha krepi zaskrbljenost zaradi morebitne izraelske kopenske ofenzive na jugu sosednje države. Izrael želi namreč Hezbolah ponovno izriniti z obmejnega območja, da bi zagotovil varnost svojih državljanov na severu.

image_alt
(KOMENTAR) Nova velika vojna, da bi pozabili na »staro«

ZDA in Francija pozvale k umirjanju razmer na Bližnjem vzhodu

Antony Blinken FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Antony Blinken FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
ZDA in Francija so sprtim stranem na Bližnjem vzhodu poslale skupni poziv za umirjanje razmer po zadnjem zaostrovanju med Libanonom in Izraelom, sta v četrtek v Parizu novinarjem povedala ameriški državni sekretar Antony Blinken in francoski zunanji minister Stéphane Séjourné.

Blinken je dejal, da je premirje v Gazi še vedno možno in nujno, medtem pa ZDA in Francija nočejo zaostrovanja z nobene strani. Obe državi si prizadevata za zmanjšanje napetosti med Izraelom in Libanonom, od koder Hezbolah od 8. oktobra lani izstreljuje rakete na Izrael, ki na napade odgovarja, je dejal Blinken.

Séjourné je v izjavi novinarjem dejal, da je to njegov zadnji medijski nastop na položaju, ker je kandidat za evropskega komisarja. »Skupaj z ZDA pozivamo k umirjanju razmer na Bližnjem vzhodu in smo tja poslali skupno sporočilo,« je dodal.

Blinken se je v Parizu srečal s kolegi iz Francije Séjournéjem, Italije Antoniom Tajanijem, Velike Britanije Davidom Lammyjem in predstavnikom nemškega zunanjega ministrstva Gunterjem Sautterjem, so sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva. Gre za neformalno skupino ZDA in štirih velikih evropskih zaveznic Quint.

Poudarili so pomen nadaljevanja podpore Ukrajini do končne zmage in govorili o skupnem ukrepanju proti Iranu. Blinken je poudaril podporo ZDA predlogu za premirje v Gazi, ki ga je potrdil tudi varnostni svet ZN, so sporočili iz State Departmenta.

Blinken je o istih temah govoril tudi s predsednikom Francije Emmanuelom Macronom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine