Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael prvič po več tednih pozval k evakuaciji dela Gaze

Skupno število smrtnih žrtev skoraj eno leto trajajoče izraelske ofenzive v Gazi je medtem naraslo na 41.825, med ubitimi so večinoma ženske in otroci.
Žalujoči Palestinci v Gazi. FOTO: Mahmud Hams/Afp
Žalujoči Palestinci v Gazi. FOTO: Mahmud Hams/Afp
STA
5. 10. 2024 | 13:57
5. 10. 2024 | 13:58
2:25

Izraelska vojska je danes opozorila prebivalce območja v osrednjem delu Gaze, naj se umaknejo, ker da se pripravlja na uporabo »velike sile« proti borcem Hamasa na tem območju. To je prvi poziv Izraela k evakuaciji v Gazi v zadnjih tednih, saj se je medtem osredotočil na boj proti gibanju Hezbolah v Libanonu.

image_alt
Husam Zomlot: Če mrtve preštevamo v vsaki družini, je jasno, da je to genocid

»Hamas in teroristične organizacije nadaljujejo svoje teroristične dejavnosti na vašem območju, zato bo IDF proti tem elementom ukrepal z veliko močjo,« je izraelska vojska sporočila v pozivu k evakuaciji. K opozorilu je priložila zemljevid, na katerem so navedeni stanovanjski bloki, ki jih je treba evakuirati.

Na podlagi poziva, objavljenega na družbenem omrežju X, so k evakuaciji pozvali Palestince, ki živijo na območjih v bližini koridorja Netzarim v osrednjem delu Gaze.

Izrael je od lanskega napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas uničil obsežna območja Gaze, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je večkrat obljubil, da bo zagotovil popolno zmago nad Hamasom.

Ranjena Palestinka objema deklico, obe sta bili ranjeni v izraelskem napadu. FOTO: Belal Khaled/Afp
Ranjena Palestinka objema deklico, obe sta bili ranjeni v izraelskem napadu. FOTO: Belal Khaled/Afp

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra lani ob vdoru v Izrael zajeli 251 talcev, od katerih jih v Gazi še vedno zadržujejo 97, vključno s 33, za katere izraelska vojska trdi, da so mrtvi. Potrjeno število žrtev takratnega Hamasovega napada, vključno z ubitimi talci, je na izraelski strani doseglo 1205, večinoma civilistov, navaja AFP na podlagi izraelskih uradnih podatkov.

Skupno število smrtnih žrtev skoraj eno leto trajajoče izraelske ofenzive v Gazi je medtem naraslo na 41.825, med ubitimi so večinoma ženske in otroci, je danes sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine