Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Italijanski senat odvzel imuniteto Matteu Salviniju

S tem je padla ključna ovira za začetek sojenja proti voditelju Lige, ki je obtožen nezakonitega zadrževanja 131 migrantov na ladji italijanske obalne straže.
število delagatov volitve ZDA
število delagatov volitve ZDA
12. 2. 2020 | 16:06
12. 2. 2020 | 17:49
3:40
Zgornji dom italijanskega parlamenta je svojemu članu Matteu Salviniju odvzel poslansko imuniteto in s tem odstranil ključno oviro za začetek sodnega procesa, na katerem se bo moral kontroverzni politik in vodja desničarske Lige zagovarjati zaradi ene od najbolj spornih odločitev, ki jih je sprejel v času svojega vodenja notranjepolitičnega resorja v prvi Contejevi vladi.

Salviniju po odvzemu poslanske imunitete teoretično grozi do 15 let zapora, če bo sodišče na Siciliji presodilo, da je julija lani kot takratni minister za notranje zadeve presegel svoja pooblastila in nezakonito preprečil izkrcanje 131 migrantov z ladje italijanske obalne straže. Migranti so na ladji Gregoretti ostali ujeti skoraj teden dni, medtem ko je Salvini pritiskal na druge evropske države, da jih prostovoljno sprejmejo.
 

Salvini ponosen na svoje odločitve


Pristojni senatni odbor je odločitev o odvzemu imunitete Salviniju sprejel prejšnji mesec, z današnjim glasovanjem pa je to potezo podprla tudi večina od 319 senatorjev. Salvini je na izgubo imunitete odreagiral ravnodušno, rekoč, da je ponosen na odločitve, ki jih je sprejel kot notranji minister. »Ponovil jih bom takoj, ko se vrnem v vlado,« je dejal v izjavi za italijanske medije.

Za analitike odločitev senata ni bila presenetljiva, tako kot tudi ne Salvinijev odziv. Vodja Lige si je namreč v zadnjih mesecih aktivno prizadeval, da bi ostal brez imunitete. K temu cilju je bila zavezana tudi njegova stranka. Senatorji iz njenih vrst so storili tako rekoč vse v svoji moči, da bi primer Gregoretti dobil sodni epilog in da bi lahko njihov voditelj dočakal svoj dan na sodišču. 

Za analitike odločitev senata ni bila presenetljiva, tako kot tudi ne Salvinijev odziv. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Za analitike odločitev senata ni bila presenetljiva, tako kot tudi ne Salvinijev odziv. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane


Kot vse kaže, namerava Salvini izkoristiti proces za utrjevanje in širjenje svoje populistične ideologije. »Predstaviti se hoče kot voditelj, ki se je pripravljen zoperstaviti institucijam, v katerih po prepričanju veliko Italijanov prevladujejo predstavniki levega establišmenta oziroma ljudje, ki simpatizirajo z Gibanjem 5 zvezd,« je za Delo pojasnil Lorenzo Castellani, izredni profesor in strokovnjak za politične vede na rimski univerzi LUISS Guido Carli.

Vse skupaj je po sogovornikovih besedah del njegovega boja proti trenutni vladi, ki po prepričanju voditelja Lige – in tudi sodeč po rezultatih javnomnenjskih anket – ne uživa podpore pri večini Italijanov.
 

Po poti Berlusconija


Tako kot večina analitikov Castellani verjame, da lahko sojenje Salviniju koristi, tako kot so podobni sodni spektakli nekoč koristili nekdanjemu italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju. »Ti procesi nikoli niso imeli negativnega vpliva na Berlusconijevo popularnost in mislim, da bo enako v primeru Salvinija. Kvečjemu se bo njegova priljubljenost v nekaterih delih italijanskega volilnega telesa še nekoliko okrepila.«

Posledično se utegne okrepiti tudi že tako velika polarizacija italijanske politike, ki jo opredeljuje predvsem odnos do Salvinija in tistega, kar predstavlja. »Zagotovo je to tudi del njegovega načrta,« je prepričan Castellani.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine