Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

IS prevzela odgovornost za smrt francoskih vojakov v Maliju

Načelnik generalštaba francoske vojske je zanikal, da bi do trčenja helikopterjev prišlo zaradi akcije džihadistov.
FOTO: Michele Cattani/AFP
FOTO: Michele Cattani/AFP
P. V., STA
29. 11. 2019 | 08:15
29. 11. 2019 | 10:16
3:02
Skrajna skupina Islamska država je sinoči prevzela odgovornost za nesrečo, v kateri je v ponedeljek življenje izgubilo trinajst francoskih vojakov, poroča tiskovna agencija AFP. Francoska vojska to odločno zanika.

Načelnik generalštaba francoske vojske general Francois Lecointre je danes zanikal, da bi do trčenja helikopterjev prišlo zaradi streljanja ali akcije džihadistov. V pogovoru za Radio France Internationale je trditev Islamske države označil za povsem neresnično. »Res je, da je prišlo do trčenja med zelo kompleksno bojno operacijo, za katero je potrebno zelo natančno usklajevanje,« je pojasnil.

Poudaril pa je, da džihadisti niso izvedli napada, medtem ko so jim sledili blizu meje z Burkino Faso in Nigrom. »Francoska vojska govori resnico: to dolgujemo našim vojakom in družinam naših mrtvih kolegov,« je pristavil. Povedal je še, da črni skrinjici helikopterjev analizirajo, da bi dobili natančne podatke o tem, kaj se je zgodilo, navaja AFP.



Francoski vojaki v bazi na Maliju. FOTO: Etat-major Des Armees Via Reuters
Francoski vojaki v bazi na Maliju. FOTO: Etat-major Des Armees Via Reuters


IS je sicer sporočila, da so njeni pripadniki na jugu Malija pripravili zasedo. Izbruhnili so spopadi in zmogljivosti kopenske vojske naj bi okrepila helikopterja. Zaradi streljanja naj bi se helikopter francoske vojske poskušal umakniti, a je pri tem trčil v drug helikopter. Pri tem je umrlo 13 francoskih vojakov. Ponedeljkovo trčenje je bilo tudi najbolj smrtonosno za francoske vojake po operaciji francoske vojske na poslopje Drakkar v Bejrutu leta 1983, v katerem je umrlo 58 padalcev.

V Maliju in več drugih državah na območju Sahela je v okviru operacije, imenovane Barkhane, nameščenih okoli 4500 francoskih vojakov, katerih glavna naloga je usposabljanje lokalnih sil, pa tudi sodelovanje v boju proti skrajnežem. Sodelujejo v vojaških akcijah v Maliju, Burkini Faso, Čadu, Nigeriji in Mavretaniji. Ponedeljkova akcija francoskih sil je bila odgovor islamskim skrajnežem, potem ko so na severu Malija v zadnjih tednih izvedli niz smrtonosnih napadov. 

FOTO: Michele Cattani/AFP
FOTO: Michele Cattani/AFP


V samo nekaj dneh v začetku novembra je v napadih skrajnežev na vojaške postojanke in druge tarče umrlo več kot 50 ljudi – med njimi tudi francoski vojak, ki je z oklepnikom zapeljal na eksplozivno telo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine