Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iran za včerajšnji incident v jedrskem obratu Natanz obtožil Izrael

»Kibernetska sabotaža« se je zgodila dan po iranski predstavitvi novih centrifug v osrednjem obratu za bogatenje urana Natanz južno od Teherana.
Iranski predsednik Hasan Rohani je nove, napredne centrifuge v Natanzu v soboto odprl v protokolu, ki ga je prenašala iranska javna televizija. FOTO: Predsedstvo Irana/AFP
Iranski predsednik Hasan Rohani je nove, napredne centrifuge v Natanzu v soboto odprl v protokolu, ki ga je prenašala iranska javna televizija. FOTO: Predsedstvo Irana/AFP
V. U.
12. 4. 2021 | 08:26
12. 4. 2021 | 16:15
3:28
Iran je včeraj, dan po predstavitvi nove opreme za bogatenje urana, objavil, da je bil njegov osrednji obrat za bogatenje urana Natanz južno od Teherana tarča »sabotaže«, poroča mednarodni tisk. Iranski zunanji minister Džavad Zarif je, kot navaja Reuters, danes za napad obtožil Izrael.

Vodja iranskega nuklearnega programa Ali Akbar Salehi sicer včeraj ni izrecno navedel, kdo je odgovoren za »teroristični napad«, a so izraelski mediji, ki se sklicujejo na vire v tamkajšnji obveščevalni službi, objavili, da je šlo domnevno za kibernetski napad Izraela. V tej državi sicer incidenta uradno še niso komentirali, a je izraelski premier Benjamin Netanjahu dejal: »Iran podpira teroriste po celem svetu.«

image_alt
Brez očesnega stika med Američani in Iranci


Kot piše BBC, so sicer v Natanzu že julija lani kot vzrok za tamkajšnji požar, ki mu je sledilo več drugih, navedli kibernetsko sabotiranje. Tokratni incident je sledil diplomatski pobudi za oživljanje jedrskega dogovora iz leta 2015, ki so ga ZDA v času predsedovanja Donalda Trumpa opustile.

FOTO: Raheb Homavandi/Reuters
FOTO: Raheb Homavandi/Reuters

 

Dodatna oprema kot nova kršitev dogovora


Iranski predsednik Hasan Rohani je nove, napredne centrifuge v Natanzu v soboto odprl v protokolu, ki ga je ob iranskem dnevu jedrske tehnologije prenašala iranska javna televizija. Centrifuge – v Natanzu jih je že na tisoče – so potrebne pri pridobivanju obogatenega urana tako za pridobivanje jedrske energije kot za jedrsko orožje.

Na Zahodu so dodatno jedrsko opremo Irana označili za novo kršitev obveznosti te države v dogovoru iz leta 2015, ki tej državi dovoljuje le, da proizvaja in skladišči omejene količine obogatenega urana za proizvodnjo goriva za komercialne elektrarne.

Inženir v jedrskem obratu Natanz. FOTO: Predsedstvo Irana/AFP
Inženir v jedrskem obratu Natanz. FOTO: Predsedstvo Irana/AFP

 

V IAEA incidenta niso komentirali


Iran sicer glede včerajšnje »sabotaže« ni posredoval veliko podatkov. Predstavnik tamkajšnje Organizacije za jedrsko energijo Berouz Kamalvandi je navedel, da se je incident zgodil včeraj zjutraj, in sicer na električnem omrežju. Iranski novinarski agenciji Fars je povedal, da pri tem ni bilo nikakršnega izpusta in da nihče ni bil poškodovan. 

»Islamska republika Iran obsoja to gnusno potezo in poudarja, da se morata mednarodna skupnost in Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) spoprijeti z jedrskim terorizmom,« je kasneje na televiziji povedal Salehi. »Iran ima pravico, da ukrepa proti povzročiteljem.«

V IAEA so izjavili, da so s kibernetskim napadom seznanjeni, a ga niso komentirali. 

Jedrski obrat v Natanzu stoji južno od Teherana. FOTO: AFP
Jedrski obrat v Natanzu stoji južno od Teherana. FOTO: AFP


Evropska unija je izrazila zaskrbljenost zaradi morebitne sabotaže jedrskega objekta. Zavrniti je treba vsak poskus, da se zmoti nov zagon pogovorov o jedrskem sporazumu, je sporočil tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josep Borrell. Pozval je še k temeljiti preiskavi incidenta.

Tudi Rusija je danes izrazila upanje, da incident ne bo vplival na pogovore na Dunaju. Če bi se dokazalo, da je bil incident namerno povzročen, pa je treba močno obsoditi dejanje, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine