Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

In zmagovalka je – ljubezen!

Čeprav se je povečalo tudi število ločitev, je precej več navala na poročne urade.
23. 4. 2020 | 20:00
5:10
Kitajci tradicionalno izberejo datum poroke s pomočjo numerologije. Pomembno se jim zdi, da je v datumu čim več srečnih številk, zato je bil na poročnem uradu v Wuhanu dolg seznam parov, ki bi se morali poročiti 20. februarja. To je bil namreč dan z veliko dvojkami – v kitajskem jeziku mesece zaznamujejo samo s številkami, torej je bil 20. 02. 2020 zelo dobra izbira.

Nato je bilo treba v času karantene vse odpovedati. Čeprav se je ob približevanju konca najhujše krize najprej pokazalo, da se je po Kitajski povečalo število ločitev (pa tudi prijav družinskega nasilja), je v nori tekmi med statistiko in realnostjo kljub vsemu zmagala – ljubezen. Dva tedna po tem, ko so v Wuhanu odpravili karanteno, se je v tem mestu število spletnih prijav za sklenitev zakonske zveze povečalo za 300 odstotkov.


 

Hrepenenje po praznovanju


Čeprav so se milenijci na Kitajskem v zadnjih letih izogibali zakonski zvezi, se je zaradi dveh mesecev in pol stroge izolacije, s katero naj bi 11-milijonsko mesto čim prej prebrodilo pandemično krizo, povečala potreba po praznovanju. Tako zdaj tudi poroke napovedujejo ne glede na srečne številke, samo da bi se končno zgodilo nekaj lepega.

Na Kitajskem sklenejo zakonsko skupnost na matičnem uradu, svatbo pa organizirajo nekaj dni pozneje. Pred tem se še fotografirajo, za kar se dogovorijo s fotografskim studiem. Med karanteno tudi teh storitev niso opravljali do 8. aprila, zato je bil že na ta dan izjemen naval na fotografe. Studii, specializirani za poročne fotografije, so se morali prilagoditi novi stvarnosti.

»Povpraševanje je izjemno, a smo se zaradi varnosti odločili, da bomo sprejemali le po dva, tri pare na dan namesto šestnajst, kolikor smo jih v enem dnevu fotografirali pred epidemijo,« je povedal Guo Xiaofan, menedžer enega od studiev. Fotografiranje v naravi in priljubljenih turističnih krajih je za zdaj izključeno iz programa, ker je tam preveč ljudi, željnih sonca in gibanja na prostem.

Prebivalci Wuhana po skoraj treh mesecih izolacije hrepenijo po praznovanju in druženju. FOTO: AFP
Prebivalci Wuhana po skoraj treh mesecih izolacije hrepenijo po praznovanju in druženju. FOTO: AFP

 

Iz laboratorija na matični urad


So pa fotografije srečnih parov v času pandemije posebne zaradi drugih stvari. Devetindvajsetletni Liu Zhenwu se je prejšnji teden z zaročenko Gao Ting pripeljal v Wuhan, da bi v studiu posneli poročni album. Dokler ju ni začel fotograf pripravljati na seanso, ji ni razkril presenečenja. V avtomobilu je imel beli zaščitni oblačili. Liu je namreč kot prostovoljec dostavljal skafandre in drugo zaščitno opremo ter bil silno ponosen na svojo misijo.

Želel si je, da bi ju z nevesto fotografirali v oblačilih, ki so zaznamovala to obdobje. Gao tega njegovega predloga ni najbolje sprejela. »Ni treba, da me fotografija s poroke spominja na epidemijo. Ta je sama po sebi pustila trajno sled v spominu prebivalcev pokrajine Hubei,« je dejala.

Nekaj parov je prišlo na matični urad neposredno iz laboratorija, kjer so jih še zadnjič testirali in razglasili za negativne na koronavirus. Mnogi so se tam srečali prvič po 77 dneh, ki so jih morali preživeti ločeno, in še vedno so se morali zaradi zaščitnih mask odreči strastnim poljubom. Previdnost je močnejša od življenjske radosti, vendar so demografi kljub temu napovedali manjši »babyboom« zlasti v pokrajini Hubei, kjer se je pandemija začela in okužila skoraj 70.000 ljudi.

Studii, ki so se specializirali za poročne fotografije, so se morali prilagoditi novi stvarnosti. FOTO: AFP
Studii, ki so se specializirali za poročne fotografije, so se morali prilagoditi novi stvarnosti. FOTO: AFP

 

Trend se bo začasno spremenil


Za generacijo, ki se je rodila po letu 1990, je bil zakon bolj breme zaradi težavnega ravnovesja med kariero in družinskimi obveznostmi kot slavljenje ljubezni. Stopnja sklepanja zakonskih zvez se je z 9,9 promila leta 2013 v petih letih znižala na 7,2 promila. Zlasti Kitajke so bile čedalje manj pripravljene stopiti pred matičarja, saj so z višjo stopnjo izobrazbe bolj neodvisne in ambiciozne.

Kar 70 odstotkov anketiranih pripadnikov mlade generacije se je izreklo, da bodo raje počakali na pravega partnerja, kot da bi sklenili zakonsko zvezo na podlagi kompromisa. Še več je milenijcev, ki nočejo imeti otrok. V državi z 1,4 milijarde prebivalcev se mnogim zdi, da je ljudi več kot dovolj.

Wuhan bo vsaj začasno spremenil ta trend. Epidemija se umika in želja po proslavljanju življenja je neizmerna. Četudi z zaščitno masko na obrazu. Četudi v belem zaščitnem oblačilu.

Veliko parov je iz karantene pohitelo na poročni urad, datumi s srečnimi številkami niso bili pomembni. FOTO: AFP
Veliko parov je iz karantene pohitelo na poročni urad, datumi s srečnimi številkami niso bili pomembni. FOTO: AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine