Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Identificirali dve žrtvi, motiv še ni znan

Poleg napadalca so prijeli še dve osebi, pri katerih preiskujejo vpletenost v strelski napad.
Dan po napadu so svojci in drugi žalujoči na kraj streljanja prinesli rože. FOTO: Reuters
Dan po napadu so svojci in drugi žalujoči na kraj streljanja prinesli rože. FOTO: Reuters
19. 3. 2019 | 08:56
19. 3. 2019 | 19:38
3:10
Znanih je več informacij o streljanju v Utrechtu. Identificirali so dve od treh žrtev; ena je nogometni trener Rinke Terpstra in druga natakarica Roos Verschuur, še vedno pa ni informacij o tretji žrtvi. Znano je zgolj to, da gre za moškega.


V okrepčevalnici Kwalitarias so zaprli svoja vrata, saj žalujejo za sodelavko. »Jasno je, da je Roosina smrt za nas nekaj najhujšega, kar se je lahko dogodilo. Stara je bila le19 let. Ni besed, ki bi lahko opisale našo žalost,« so sporočili iz prehrambne franšize Kwalitaria Delifrance, zaposleni pa se bodo danes zbrali na žalovanju.

Žalujejo tudi v nogometnem klubu Desto, kjer so izgubili trenerja mlajših kategorij. »Pretreseni smo, zato še ne vemo, ali bomo konec tedna igrali tekme,« je rekel predsednik športnega kluba Frits Velthuijs. »Rinke je bil zelo cenjen trener, radi so ga imeli otroci in starši.«

Tramvaj, prizorišče streljanja. FOTO: Reuters
Tramvaj, prizorišče streljanja. FOTO: Reuters

 

Natančen motiv še ni znan


Še vedno ni znan natančen motiv napadalca Gökmana Tanisa, ki je včeraj dopoldne izvedel strelski napad. Na postaji mestnega tramvaja v Utrechtu je začel streljati ter ubil tri ljudi in jih pet ranil, policija pa zdaj preiskuje dve možnosti – ali je šlo za teroristični napad ali za osebno obračunavanje, čeprav identificirani žrtvi z napadalcem nista imeli povezave.

Da bi lahko šlo za terorizem, sumijo zaradi sumljivega zapisa v rdečem avtomobilu blizu kraja streljanja, s katerim je napadalec želel pobegniti. »Resno preučujemo, da je šlo za teroristično dejanje,« so sporočili iz policije. »Sporočilo v avtomobilu in ves razplet dogodkov nakazujejo, da je lahko šlo za terorizem, a prav tako preučujemo tudi druge možnosti.«

Več prič je za nizozemske medije sicer povedalo, da napad ni bil videti kot naključno streljanje, ampak da se je strelec osredotočil na žensko, nato pa je streljal še na tiste, ki so ji skušali pomagati. 

Podrobno preučujejo tudi stanovanje glavnega osumljenca. FOTO: Reuters
Podrobno preučujejo tudi stanovanje glavnega osumljenca. FOTO: Reuters


Skupno prijeli tri osebe


Poleg Tanisa so prijeli še dve osebi, domnevno gre za brata, pri katerih preiskujejo vpletenost v strelski napad, glavni osumljenec pa ima bogato kriminalno preteklost, saj je že bil obtožen posilstva in osumljen umora.

Turška tiskovna agencija je poročala Anadolu, da je Tanis na tramvaju streljal na neko žensko zaradi »družinskih zadev«, kasneje pa je streljal še na ljudi, ki so ji hoteli pomagati. Od petih ranjenih so trije v kritičnem stanju, nizozemske oblasti pa so danes zaprle številne javne ustanove.



Policisti preiskujejo streljanje na tramvaju, toda podrobnosti še niso znane. FOTO: Reuters
Policisti preiskujejo streljanje na tramvaju, toda podrobnosti še niso znane. FOTO: Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine