Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hrvaška evropska poslanka slavi združeni zločinski podvig

Čeprav je bila Herceg-Bosna že zdavnaj ukinjena, ostaja v glavah in srcih njenih privržencev.
General Slobodan Praljak je med izrekom sodbe v haaški razpravni dvorani vzkliknil, da ni kriv in izpil strup. FOTO: Icty
General Slobodan Praljak je med izrekom sodbe v haaški razpravni dvorani vzkliknil, da ni kriv in izpil strup. FOTO: Icty
5. 9. 2019 | 16:00
4:10
Evropska poslanka Željana Zovko, ki je slavila samooklicano hrvaško republiko Herceg-Bosno, ima zagotovljeno mesto na listi za vse evropske volitve. Ker HDZ v boju za oblast potrebuje diasporo v BiH, dopušča poveličevanje vojnih zločincev in njihovih projektov. Kršitev temeljnih evropskih vrednot tolerira tudi EU.

Vladajoča HDZ na Hrvaškem tako kot zagovorniki umrle paradržavne tvorbe v BiH molčijo o tem, da je bila Herceg-Bosna na haaškem sodišču razglašena za združeni zločinski podvig na čelu s prvim hrvaškim predsednikom Franjom Tudžmanom. Hrvaška je imela nadzor nad njenimi oboroženimi silami, ki so imele za cilj vzpostavitev hrvaške entitete v BiH z etničnim
čiščenjem. Čeprav je bila že zdavnaj ukinjena, ostaja v glavah in srcih njenih privržencev.


Boj za tretjo entiteto


Prvak HDZ BiH Dragan Čović, ki je ljubljenec Zagreba, trdi, da so ustanovitelji Herceg-Bosne ustvarili BiH. Da je bila paradržavna tvorba legalna trdi tudi prvi mož Hrvaškega narodnega sabora (HNS) Božo Ljubić, bivši visoki funkcionar Herceg-Bosne Vladimir Šoljić pa izpostavlja, da je nastala na predlog mednarodne skupnosti, kot je razvidno iz propadlega Owen-Stoltenbergovega načrta ureditve BiH kot zveze treh republik. Hrvaški voditelji v BiH odkrito pozivajo k oblikovanju treh federalnih enot in vzpostavitvi tretje entitete s hrvaško oblastjo.

Da je takšna politika HDZ BiH pogubna za Hrvate v BiH, je prepričan hrvaški član predsedstva BiH Željko Komšić, ki je trn v peti tako Zagrebu kot HDZ BiH. Ne zdi pa se jim sporen zapis Zovkove na družbenih omrežjih, da je Herceg-Bosna temeljni kamen obrambe in ohranitve hrvaške identitete ter enakopravnosti hrvaškega naroda v BiH in da je v času svojega obstoja veliko prispevala k ohranitvi suverenosti Hrvaške. Zvovkova je izbrisala svoje statuse na Twitterju in Facebooku, pri čemer je pojasnila, da se je za ta korak odločila zaradi groženj in ne zaradi sramu.

Čeprav njena "domoljubna" stališča niso nobena skrivnost, to ni oviralo hrvaškega premierja in prvaka HDZ Andreja Plenkovića, da jo znova uvrsti na listo za evropski parlament. Zovkova je Čovićeva politična izbira in velja za zvest kader HDZ BiH. Ta je naredila vse, da bi imela svojega predstavnika v evropskem parlamentu, da bi lobiral za drugačen ustavno-pravni položaj Hrvatov v BiH. Zovkova je na odboru za zunanjo politiko evropskega parlamenta, ki je razpravljal o BiH, poudarila, da je Komšić zmagal na volitvah za hrvaškega člana Predsedstva BiH zgolj po zaslugi vmešavanja Turčije in islamske skupnosti v BiH.


Vojaški cilji v miru


Po mnenju Zovkove je BiH bolan otrok pod nadzorom mednarodne skupnosti. Ko je bila v Haagu obsojena šesterica hrvaških vojaških političnih voditeljev Herceg-Bosne, zaradi česar je Slobodan Praljak popil strup v sodni dvorani, je Zovkova izjavila v Bruslju, da so Združeni narodi vsilili Hrvaški in BiH embargo na uvoz orožja, zdaj pa samoobrambo Hrvatov razglašajo za združeni zločinski podvig. 

Hrvaška se je odrekla Herceg-Bosni s figo v žepih. Kot vse kaže, tako Zagreb kot HDZ BiH računata, da bodo vojne cilje v BiH, ki skoraj leto dni po volitvah še ni oblikovala oblasti, ustvarili z mirnimi sredstvi. Niti Plenković niti predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se še nista jasno ogradila od nekdanje paradržavne tvorbe v BiH.

Delegacija EU v BiH se je odzvala s sporočilom, da so tako poveličevanje obsojenih vojnih zločincev kot tudi revizionizem in zanikanje pravno ugotovljenih dejstev v nasprotju s temeljnimi evropskimi vrednotami in ne prispevajo k trajni spravi v BiH in v regiji. Zapisov Zovkove ni komentirala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine