Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Gruzija dobila novega premierja

Po odstopu premierja prejšnji teden je bil na to mesto imenovan Irakli Garibašvili, varovanec oligarha Bidzina Ivanišvilija.
Irakli Garabišvili je postal novi predsednik gruzijske vlade. FOTO: Vano Shlamov/AFP
Irakli Garabišvili je postal novi predsednik gruzijske vlade. FOTO: Vano Shlamov/AFP
STA
22. 2. 2021 | 21:29
1:34
Gruzijski parlament je danes obrambnega ministra in nekdanjega premierja Iraklija Garibašvilija potrdil za novega predsednika gruzijske vlade. Njegov predhodnik je odstopil minuli teden zaradi načrtov o aretaciji vodilnega predstavnika gruzijske opozicije Nike Melija.

Imenovanje 38-letnega Garibašvilija za premierja je podprlo 89 poslancev, dva sta bila proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Garibašvili je že bil predsednik gruzijske vlade med letoma 2013 in 2015.

Njegov predhodnik Giorgij Gaharija je odstopil minuli četrtek zaradi nesoglasij v vladi glede zahtev za pridržanja Melija, kar je sprožilo ogorčenje znotraj gruzijske opozicije ter opozorila zahodnih zaveznic Gruzije.

image_alt
Revščina in protesti odnesli premiera


Melija je predsednik največje opozicijske gruzijske stranke Združeno narodno gibanje (UNM).

Garibašvili je bil politično neznan, ko ga je leta 2012 v politiko uvedel vplivni gruzijski oligarh in ustanovitelj vladajoče stranke Gruzijske sanje Bidzina Ivanišvili.

Ivanišvili, ki Garibašvilija imenuje za svojega »ljubega dečka,« je v Gruziji znan kot oseba, ki vleče vse niti v ozadju, čeprav nima nobene uradne politične vloge, še navaja AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine