Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Miša se vrača

Mihail Saakašvili je še vedno politik, ki najbolj razdeljuje ljudi.
Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Saakašvili. FOTO: Sergei Supinsky/AFP
Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Saakašvili. FOTO: Sergei Supinsky/AFP
23. 11. 2020 | 20:15
4:31
O takšnih parlamentarnih zmagah, kakor jih je na zadnjih volitvah dosegla gruzijska vladajoča stranka Gruzinske sanje, lahko politiki v večini demokratičnih držav po svetu zgolj sanjajo. Minulo soboto so kandidati stranke, ki jo vodi najbogatejši Gruzijec, okoli 4,8 milijarde dolarjev »težki« Bidzina Ivanišvili, zmagali še v drugem krogu volitev v tistih 17 okrožjih, v katerih v prvem krogu konec prejšnjega meseca nihče ni dobil več kot polovice glasov. Zdaj imajo kar 90 od 150 poslanskih sedežev.

Tako prepričljiva parlamentarna večina ene same stranke bi običajno pomenila učinkovito vlado in stabilnost v državi, a za to kavkaško državo to vsekakor ne velja. Teh 90 predstavnikov ljudstva iz vrst Gruzinskih sanj bo namreč v parlamentu samevalo, saj so se vsi ostali poslanci iz osmih opozicijskih strank, ki so drugi krog bojkotirale, odpovedali mandatom in zahtevajo ponovitev volitev, ki so bile po njihovem prepričanju ponarejene. Zato se Gruziji obeta vroča zima, politična razprava pa se bo preselila na ulico.

Prizor z volitev, ki so v Gruziji potekale v soboto. FOTO: Vano Shlamov/AFP
Prizor z volitev, ki so v Gruziji potekale v soboto. FOTO: Vano Shlamov/AFP


Po napovedih opozicijskih prvakov, med katerimi je tudi nekdanji predsednik države Mihail Saakašvili, ki zdaj v Ukrajini vodi svet za nacionalno reformo, se bodo nadaljevali množični protesti, ki so se kljub izbruhu pandemije začeli takoj po volitvah. Na njih bi po izračunih nekaterih resnih javnomnenjskih raziskav morala prepričljivo zmagati Saakašvilijeva opozicijska stranka Združeno nacionalno gibanje, 52-letni politik, ki je prišel z revolucijo vrtnic na oblast leta 2004 in naslednji osem let vladal Gruziji, pa je že napovedoval, da se bo po zmagi kot novi predsednik vlade vrnil v domovino. Tam ga še vedno sodno preganjajo, v odsotnosti pa so mu doslej že naložili devet let zapora za prekoračitve in grobo zlorabo oblasti.


Politik, ki razdvaja


Saakašvili in njegovi pristaši trdijo, da so bile to politične obsodbe, ki jih bodo odpravili, ko se vrnejo na oblast. Nekdanji predsednik države, ki se je leta 2008 zapletel v vojno z Rusijo in doživel poraz, je prepričan, da bo z zamenjavo v Beli hiši prišlo tudi do drugačne ameriške politike do Gruzije. Odhajajoči ameriški zunanji minister Mike Pompeo je prejšnji teden med obiskom Tbilisija čestital sedanjim gruzijskim oblastem za ponovno zmago na parlamentarnih volitvah, čeprav se te sploh še niso končale. Zdaj bo drugače, je prepričan Saakašvili, ki je na svojem facebooku objavil več kot ducat fotografij, na katerih se ob različnih priložnostih pojavljata skupaj z Joejem Bidnom. »Zdaj, ko se gruzijski narod bori, da bi mu vrnili ukradene volitve, na katerih je opozicija prepričljivo zmagala, a so ji zmago ukradli, so nam v Beli hiši ljudje z vrednotami zelo potrebni. Good luck Joe,« je zapisal Saakašvili.

Opozicija vladajočo stranko Bidzina Ivanišvilija obtožuje kraje volitev. FOTO: Vano Shlamov/AFP
Opozicija vladajočo stranko Bidzina Ivanišvilija obtožuje kraje volitev. FOTO: Vano Shlamov/AFP


Ko so v soboto »zgoljufali« še drugi krog volitev, na katerem je bila udeležba tudi zaradi opozicijskega bojkota rekordno nizka, je Saakašvili pozval k novim demonstracijam. V televizijskem pogovoru je svojim pristašem sporočil: »Če boste s protesti tako zamajali sedanje oblasti, da me v primeru vrnitve v domovino ne bodo mogle aretirati, bom v ključnem trenutku prišel v spremstvu evropskih politikov in novinarjev.«

Vsi se vrnitve energičnega politika, ki poleg gruzijščine odlično govori tudi angleščino, francoščino, ruščino in ukrajinščino, ne veselijo. Kakor je pokazala nedavna raziskava, je Saakašvili še vedno tisti politik, ki najbolj razdeljuje ljudi. Je hkrati eden od najbolj priljubljenih, a tudi najbolj osovraženih politikov. Medtem ko Saakašvilija »ljubi« 26 odstotkov, »sovraži« pa ga 39 odstotkov prebivalstva, ima sedanji »poglavar« države oligarh Ivanišvili le 17 odstotkov privržencev in kar 49 odstotkov nasprotnikov. Giga Bokeria je nekdanji tesni sodelavec Saakšvilija, a se je pred štirimi leti z njim sporekel in ustanovil svojo opozicijsko stranko Evropska Gruzija. Pred kratkim je za regijsko podružnico ameriškega državnega Radia Svoboda Eho Kavkaza izjavil: »Saakašvili nas hoče vrniti v preteklost, Ivanišvili hoče ohraniti sedanjost, mi pa si želimo sprememb.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine