Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Grčija se srečuje z redkim tropskim ciklonom podobnim neurjem

Medikan ali sredozemski ciklon je redek vremenski pojav, ki je podoben tropskim ciklonom.
Zaradi neurja so zaprte številne grške šole. FOTO: Thanassis Stavrakis/AP
Zaradi neurja so zaprte številne grške šole. FOTO: Thanassis Stavrakis/AP
S. S.
27. 9. 2018 | 12:20
27. 9. 2018 | 12:56
2:26
Vremenski portal Severe Weather Europe že nekaj dni piše o tako imenovanem medikanu – skovanki besed mediteranski orkan, ki se približuje Grčiji.



Tam že dva dni divja hudo neurje z močnim vetrom, ki povzroča težave v Egejskem in Jonskem morju. Prekinjene so skoraj vse trajektne povezave med grškimi otoki in celino, na otokih pa so številne šole zaprte.

Prekinjene so skoraj vse trajektne povezave med grškimi otoki in celino. FOTO: Thanassis Stavrakis/AP
Prekinjene so skoraj vse trajektne povezave med grškimi otoki in celino. FOTO: Thanassis Stavrakis/AP


Neurje medikan je res podobno tropskim ciklonom, saj prav tako prinaša močne vetrove in večje količine dežja, vendar se z najhujšimi oblikami orkanov ali tajfunov ne more primerjati, saj je po velikosti precej manjši, je za Delo pojasnil dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Uroš Strajnar.

Najhujši sredozemski cikloni razvijejo moč, ki ustreza prvi kategoriji orkanov, ko vetrovi dosegajo okoli 120 kilometrov na uro, vendar Sredozemsko morje še zdaleč ni dovolj toplo, da bi lahko tvorba dobivala dovolj energije iz vodnih hlapov. Orkani za oblikovanje potrebujejo precej toplejšo vodo – okoli 26 stopinj Celzija, medtem ko sredozemski ciklon nastaja že ob temperaturi vode okoli 15 stopinj Celzija.

Ti vremenski pojavi so redki, razvijejo pa se od septembra do januarja. Za razvoj tropskih ciklonov v Sredozemlju je potrebnih kar nekaj neobičajnih okoliščin: praviloma šibke vetrove in atmosfersko nestabilnost, ki jih povzroča vdor hladnega zraka. V tem primeru se trenutno neurje razvija kot odgovor na prodor arktičnega zraka na Balkan, kar občutimo tudi mi.

Kakšna bo pot tega vrtinčastega neurja, ki uradno še ni označen za sredozemski ciklon, takšno moč naj bi predvidoma dobil v petek, je za zdaj zelo negotovo, je poudaril Strajnar. Modeli, ki jih razlagajo na portalu Severe Weather Europe, kažejo, da bo neurje morda v soboto zadelo Kreto, v nedeljo tudi jugozahod Turčije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine