Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Francoski predsednik prekinil molk

Emmanuel Macron je danes prvič po rezultatih nedeljskih parlamentarnih volitev nagovoril javnost, in sicer z javnim pismom, objavljenim v francoskih medijih.
Trenutna vlada bo na oblasti do nadaljnjega, je zapisal Macron. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Trenutna vlada bo na oblasti do nadaljnjega, je zapisal Macron. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Ni. Go.
10. 7. 2024 | 17:33
11. 7. 2024 | 09:20
2:22

Francoski predsednik Emmanuel Marcron je danes prvič prekinil molk z javnim pismom v francoskih medijih. V njem je med drugim novoizvoljenemu parlamentu naročil, naj doseže dogovor o širši koaliciji. Dodal je, da bo novega premiera imenoval šele, ko bo oblikovan program za vodenje države, do takrat pa bo z njim nadaljevala trenutna vlada.

Tako razdeljena Nova ljudska fronta, v kateri še vedno potekajo pogovori o imenu kandidata za predsednika vlade, a se ji kljub temu mudi na oblast, kot skrajna desnica sta njegovo odločitev označili za nezaslišano in neodgovorno. 

Jean-Luc Mélenchon iz Nepokorne Francije je ob tem dejal, da Macron še vedno noče priznati poraza na volitvah, Marine Le Pen pa, da »Macron predlaga blokado Nepokorne Francije, ki jo je sam pomagal izvoliti pred tremi dnevi in po zaslugi katere so bili prav tako pred tremi dnevi izvoljeni poslanci Preporoda … Ta cirkus postaja nespodoben«.

Macron je še pred razglasitvijo rezultatov predčasnih volitev, ki jih je razpisal zaradi poraza njegovega zavezništva na evropskih volitvah, v Elizejsko palačo poklical svoje ministre. Kot so poročali francoski mediji, naj bi bila njegova morebitna izjava za javnost nato odvisna od rezultatov.

Na volitvah je slavila leva Nova ljudska fronta, tudi njegovo zavezništvo Skupaj je izboljšalo rezultat z evropskih volitev za eno mesto, medtem ko je skrajno desni Nacionalni zbor v nasprotju s pričakovanji pristal šele na tretjem.

A o predsedniku odtlej ni bilo ne duha ne sluha, isti večer je javnost nagovoril le premier Gabriel Attal in naznanil, da bo, kot mu veleva državniška dolžnost, naslednji dan predsedniku podal odstop. Ta ga je zavrnil in Attala prosil, naj ostane na položaju, dokler v državi ne zagotovijo stabilnosti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine