Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Evropski ombudsman vztraja pri ugotovitvah glede spornega imenovanja

Martin Selmayr skoraj pol leta po objavi odmevnih izsledkov preiskave ostaja na položaju generalnega sekretarja evropske komisije.
Martin Selmayr je bil pred imenovanjem na položaj generalnega sekretarja evropske komisije šef Junckerjevega kabineta. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Martin Selmayr je bil pred imenovanjem na položaj generalnega sekretarja evropske komisije šef Junckerjevega kabineta. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Z. R.
13. 2. 2019 | 16:00
13. 2. 2019 | 16:13
2:21
Urad evropskega ombudsmana je ta teden uradno zaključil svojo preiskavo spornega imenovanja Martina Selmayrja z ugotovitvijo, da evropska komisija v odzivu na očitane nepravilnosti ni upoštevala njegovih ključnih priporočil.

Evropska obmudsmanka Emily O'Reilly je v izjavi za javnost ponovila že znane ugotovitve odmevne preiskave, med drugim, da je izvršni organ EU z imenovanjem Selmayrja, nekdanjega šefa Junckerjevega kabineta, na najvišji uradniški položaj v evropski komisiji kršil evropsko zakonodajo in svoja lastna pravila delovanja.

Evropski komisar za človeške vire Günther H. Oettinger je v odzivu na zaprtje preiskave poudaril, da se komisija še naprej ne strinja z ugotovitvami evropskega ombudsmana, in vztrajal, da je bilo imenovanje Selmayra skladno z evropsko zakonodajo ter veljavnimi pravili. »Oseba, ki trenutno zaseda položaj [generalnega sekretarja], izpolnjuje vse kriterije za to delovno mesto,« je Oettinger poudaril v izjavi za javnost.



V uradu evropskega ombudsmana so izrazili razočaranje nad odločitvijo evropske komisije, češ da ne upošteva njihovega priporočila o vzpostavitvi posebnega postopka za imenovanje generalnega sekretarja, ki bi v prihodnosti preprečil ponovitev zgodbe s Selmayrjem.  

»Obžalovanja vredno je, da se Junckerjeva komisija ni odločila uresničiti tega priporočila. Pričakujemo, da bo to storila njena naslednica,« so še zapisali pri ombudsmanu. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine