Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Evroposlanci pozvali k usklajenemu izgonu ruskih diplomatov iz članic EU

V sprejeti resoluciji so pozvali tudi k brezpogojni izpustitvi Navalnega in izrazili zaskrbljenost zaradi krepitve ruskih sil ob meji z Ukrajino.
»Pripravljeni moramo biti na dolgo in težko obdobje v naših odnosih z Rusijo,« je v razpravi opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. FOTO: Kenzo Tribouillard via Reuters
»Pripravljeni moramo biti na dolgo in težko obdobje v naših odnosih z Rusijo,« je v razpravi opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. FOTO: Kenzo Tribouillard via Reuters
STA
29. 4. 2021 | 20:32
29. 4. 2021 | 20:39
3:45
Evropski poslanci so danes v luči diplomatskega spora med Rusijo in Češko države članice Evropske unije pozvali k usklajenemu izgonu ruskih diplomatov. V sprejeti resoluciji so poleg tega znova pozvali k brezpogojni izpustitvi opozicijskega politika Alekseja Navalnega in izrazili zaskrbljenost zaradi krepitve ruskih sil ob meji z Ukrajino.

Evroposlanci so resolucijo podprli s 569 glasovi za, 67 proti, 46 pa se jih je glasovanja vzdržalo, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

image_alt
Češka bo izgnala novo skupino ruskih diplomatov

 

Solidarnost s prebivalci in oblastjo Češke


V resoluciji so izrazili obžalovanje zaradi razkritja, da je ruska obveščevalna služba odgovorna za eksplozijo v skladišču streliva v češkem mestu Vrbetice, v kateri sta leta 2014 umrla dva češka državljana.

Izrazili so solidarnost s prebivalci in oblastjo Češke. Odločno so podprli Češko v diplomatskem sporu z Rusijo, v okviru katerega sta medsebojno izgnali diplomate, je parlament navedel v sporočilu za javnost.

Evroposlanci so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa države članice unije pozvali k usklajenemu izgonu ruskih diplomatov. Proti delovanju ruskih obveščevalnih služb v EU je treba ukrepati hitro in odločno, so poudarili.

FOTO: Johanna Geron/Reuters
FOTO: Johanna Geron/Reuters

 

V primeru invazije na Ukrajino ustavitev uvoza plina in nafte


Ob tem so ponovno pozvali k takojšnji in brezpogojni izpustitvi zaprtega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega. Obsodba Navalnega je bila po njihovih navedbah politično motivirana in je v nasprotju z mednarodnimi zavezami Rusije na področju človekovih pravic, piše v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta.

Poslanci so izrazili tudi zaskrbljenost zaradi krepitve ruskih sil v bližini meje z Ukrajino in na nezakonito okupiranem Krimskem polotoku. EU mora dati jasno vedeti, da bo odgovor odločen, če bo krepitev sil vodila v rusko invazijo na Ukrajino. V tem primeru je treba takoj ustaviti uvoz plina in nafte iz Rusije v EU, so poudarili.

O odnosih z Rusijo, ki so se v zadnjem času zaradi spora s Češko, ravnanja z Navalnim in krepitvijo sil ob meji z Ukrajino še zaostrili, so poslanci v sredo razpravljali z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom. »Pripravljeni moramo biti na dolgo in težko obdobje v naših odnosih z Rusijo,« e Borrell opozoril v razpravi.

V središču Prage se je zbralo okoli 10.000 protestnikov. FOTO: Michal Cizek/AFP
V središču Prage se je zbralo okoli 10.000 protestnikov. FOTO: Michal Cizek/AFP


Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine