Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Češka bo izgnala novo skupino ruskih diplomatov

Ultimat, ki ga je češka vlada postavila Rusiji, se je po pričakovanjih iztekel brez kakršnega koli odziva Kremlja.
Češki zunanji minister Jakub Kulhanek in češki premier Andrej Babiš sta napovedala izgon nove skupine ruskih diplomatov. Foto: Michal Cizek/Afp
Češki zunanji minister Jakub Kulhanek in češki premier Andrej Babiš sta napovedala izgon nove skupine ruskih diplomatov. Foto: Michal Cizek/Afp
22. 4. 2021 | 15:54
22. 4. 2021 | 19:12
3:17
Češka vlada je napovedala izgon nove skupine ruskih diplomatov iz države, potem ko Rusija do danes opoldan ni preklicala nedavne deportacije 20 uslužbencev češkega veleposlaništva v Moskvi.

Ultimat, ki ga je češka vlada včeraj postavila Rusiji, se je po pričakovanjih iztekel brez kakršnega koli odziva Kremlja. Češki zunanji minister Jakub Kulhanek je med današnjo novinarsko konferenco zato napovedal izgon nove skupine ruskih diplomatov oziroma izenačitev števila ruskih diplomatskih predstavnikov na Češkem s številom čeških diplomatov v Rusiji.

image_alt
Češka vlada postavila ultimat Moskvi


Najnovejši zasuk v sporu med državama utegne še zaostriti odnose med Moskvo in Prago, toda v članici Evropske unije se za to ne čutijo odgovorne. »Trenutne paralize ni povzročila češka, ampak ruska stran,« je poudaril minister Kulhanek in vztrajal, da najnovejši ukrep proti Rusiji ne pomeni prekinitve diplomatskih vezi.

Kako bo Moskva odgovorila nanj, ni bilo povsem jasno. Predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je češko oblast obtožila, da je »izbrala pot konfrontacije«. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin je medtem dejal, da se je Praga za ukrepanje odločila pod tujim pritiskom.

Spor med državama je izbruhnil potem, ko je Češka v soboto obtožila rusko obveščevalno službo GRU vpletenosti v eksplozijo, ki je leta 2014 razdejala skladišče orožja v Vrbeticah, in iz države izgnala 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva v Pragi, ki jih je identificirala kot obveščevalne agente. Kremelj se je dan zatem odločil eskalirati spor in na odločitev vlade premiera Andreja Babiša odgovoril z izgonom 20 čeških diplomatov.
 

Češko morajo zapustiti do konca maja


Ruski odziv po besedah novega češkega zunanjega ministra Kulhaneka Pragi ni pustil druge možnosti, kot da sprejme nove sankcije proti tej državi. »Morali smo se odzvati na očitno kršenje suverenosti in na smrt naših dveh državljanov. Izgon 18 ruskih diplomatov je bil primeren odziv. V nasprotju z ruskim izgonom 20 čeških diplomatov, ki niso storiti nič drugega kot predstavljali Češko,« je poudaril minister Kulhanek.

image_alt
Sovražnikom Rusije bo žal kot še nikoli


Babiševa vlada je najnovejši skupini izgnanih ruskih diplomatov dala čas do konca maja, da zapustijo državo. Češki predstavniki so se danes zahvalili tudi zaveznicam v EU in zvezi Nato za njihovo dosedanjo podporo in izrazili upanje, da bodo v prihodnjih tednih tudi s konkretnimi dejanji potrdile solidarnost, ki so jo državi izkazale doslej.

Prva je to storila Slovaška, ki je popoldan potrdila izgon treh ruskih diplomatov. »V skladu s trenutno geopolitično situacijo, kot tudi položajem na Češkem, morajo trije uslužbenci ruskega veleposlaništva v Bratislavi v sedmih dneh zapustiti Slovaško,« je sporočil novi slovaški premier Eduard Heger.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine