Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kljub rekordnim okužbam še brez zaustavljanja javnega življenja

Ali ukrepi evropskih držav proti koronavirusu že kažejo, v kakšni kondiciji se bo stara celina skozi pandemijo prebijala pozimi?
FOTO: Christian Hartmann/Reuters
FOTO: Christian Hartmann/Reuters
13. 10. 2020 | 14:44
13. 10. 2020 | 17:34
9:56
Novice o rekordnih dnevnih številkah novih okužb še vedno prihajajo iz skoraj vseh delov Evrope. Najvišja incidenca okužb na območju Evropske unije znaša že 521,5, krivulje okužb marsikje presegajo vrhove spomladanskega prvega vala.

Ponekod so že razglasili izredne razmere, ponekod so vrata kot prvi zaprli gostinski lokali, ponekod pa bodo gostje v njih v družbi »redarjev za covid«. Gospodarstva in življenja noče zaustavljati nihče.

image_alt
Ob dnevnih rekordih po Evropi zaostrujejo ukrepe

 

Čehi zapirajo šole


Ukrepe stopnjujejo na Češkem, kjer so v zadnjih dveh tednih po podatkih ECDC potrdili kar 521,5 okužbe na 100.000 prebivalcev. To je trenutno najvišja incidenca na območju Evropske unije. Do ponedeljka je covidu-19 podleglo 1045 ljudi, večino smrti je prinesel drugi val pandemije.

Po napovedi ministra za zdravje Romana Prymule bodo v državi od jutri zaprti bari, restavracije in klubi, do začetka novembra tudi šole. Nošenje mask bo obvezno v vseh notranjih prostorih in na postajališčih javnega prometa. Druženje bo omejeno na največ šest oseb.

Ljudje z maskami na praškem Karlovem mostu. FOTO: David W. Cerny/Reuters
Ljudje z maskami na praškem Karlovem mostu. FOTO: David W. Cerny/Reuters

 

Na Slovaškem maske obvezne tudi na prostem


Tudi na Slovaškem, kjer je uradno zaradi covida-19 ob več kot 21.000 okužbah umrlo le 61 ljudi, je od danes prepovedano zbiranje več kot šestih oseb, od četrtka pa bo obvezno nošenje mask tudi na prostem.

Restavracije bodo lahko nudile le osebni prevzem jedi in pijač, zaprli bodo bazene, savne in fitnese. Trgovine in lekarne bodo morale del odpiralnega časa nameniti le upokojencem. Večji dogodki bodo prepovedani, profesionalni športni dogodki pa bodo potekali brez gledalcev.
 

Na Hrvaškem »redarji za covid«, okrepljen nadzor v Zagrebu


Hrvaški štab civilne zaščite je v sodelovanju s hrvaškimi epidemiologi po današnjem poročanju hrvaških medijev določil nekatere nove ukrepe, ki bodo veljali v gostinstvu. Na vsakega gosta bo moralo priti najmanj štiri kvadratne metre površine, uvajajo pa tudi »redarja za covid«, in sicer za vsakih 50 gostov. Mize bodo morale biti vsaj tri metre narazen. Oblast obljublja, da bodo okrepili tudi inšpekcijske nadzore na neformalnih zbirališčih ljudi ali v študentskih naseljih v Zagrebu.

Zagrebški gostinci so 8. oktobra oblast opozarjali na svoj težavni položaj med epidemijo z nekajurnim zaprtjem lokalov. FOTO: Denis Lovrovič/AFP
Zagrebški gostinci so 8. oktobra oblast opozarjali na svoj težavni položaj med epidemijo z nekajurnim zaprtjem lokalov. FOTO: Denis Lovrovič/AFP


Na Hrvaškem je sicer včeraj začelo veljati obvezno nošenje mask na obrazu v vseh zaprtih prostorih, v katerih ni možno zagotoviti najmanj dva metra distance. Določili so tudi nove ukrepe za vse družabne dogodke, na katerih je pričakovati več kot 50 ljudi. Notranji minister Davor Božinović je izjavil, da gre za dogodke, za katere epidemiologi doslej niso objavili posebnih priporočil, kot so to, recimo, storili glede različnih kulturnih in športnih dogodkov ali porok in pogrebov.

Organizatorji preostalih dogodkov bodo zdaj morali najmanj pet dni pred začetkom dogodka zahtevati soglasje od lokalnih štabov civilne zaščite. Šef hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je dodal, da so priporočili uporabo mask tudi na prostem, ko ni možno zagotoviti ustrezne razdalje med ljudmi. Pojasnil je, da gre za vrste pri bankomatih ali pri vstopu v avtobuse in tramvaje. 
 

V Italiji omejena tudi zasebna druženja


Tudi iz Italije, kjer so se z zelo tragično statistko okužb in žrtev pandemije soočili že v prvem valu, znova prihajajo visoke številke novih okužb. V ponedeljek so poročali o 4619, premier Giuseppe Conte in minister za zdravje sta po nočnih pogovorih s predsedniki dežel podpisala nove ukrepe.

Tudi v Italiji so zdravstvene službe ugotovile, da se okužbe večinoma prenašajo v krogu sorodnikov in prijateljev. V prihodnje se bo v Italiji težko res množično zabavati. Omejene bodo tudi zasebne, ne le javne zabave, tako tiste na prostem kot v zaprtih prostorih. Zabave po slovesnostih, kot so poroke, bodo omejene na največ 30 oseb. Vlada je tudi druženje doma omejila na največ šest oseb, ki niso del njihovega gospodinjstva.

Tudi v Italiji so zdravstvene službe ugotovile, da se okužbe večinoma prenašajo v krogu sorodnikov in prijateljev. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Tudi v Italiji so zdravstvene službe ugotovile, da se okužbe večinoma prenašajo v krogu sorodnikov in prijateljev. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


Še naprej bo veljala zapoved nošenja mask tudi na prostem. Izjema bo tek, množični rekreativni šport s telesnim stikom, denimo nogomet ali košarka, pa bo nasploh prepovedan. Odpiralni časi za bare in restavracije bodo največ do polnoči, od 21. ure ne bo več dovoljeno, da gostje stoje jedo ali pijejo pred lokali. Vlada je prepovedala tudi šolske ekskurzije.
 

V Nemčiji ukrepi v največjih mestih


»V teh dneh in tednih bo odločeno, v kakšni formi se bo Nemčija prebila skozi pandemijo čez zimo,« je pred dnevi izjavila nemška kanclerka Angela Merkel. V Nemčiji ostajajo najbolj pozorni na širjenje okužb v največjih mestih. Prav v nekaterih od teh zaznavajo najobsežnejše širjenje novih okužb. Za mejo uvajanja strožjih ukrepov v največjih mestih so določili incindenco 50 okužb na 100.000 prebivalcev v času enega tedna.

Ponekod, med drugim v Berlinu, kjer je trenutno žarišče, pa tudi v Frankfurtu, Kölnu, Essnu, Bremnu ali Stuttgartu, so to mejo že presegli. Na tovrstnih območjih uvajajo razširjeno obveznost nošenja mask, omejevanje stikov na javnih mestih in tudi med domačimi zidovi, omejitve glede delovanja lokalov in uživanja alkohola. Če tovrstni ukrepi v desetih dneh širjenja okužb ne bi upočasnili, napovedujejo ostrejše ukrepe.

Testiranja na okužbe v Stuttgartu. FOTO: Thomas Kienzle/AFP
Testiranja na okužbe v Stuttgartu. FOTO: Thomas Kienzle/AFP

 

V Franciji ne izključujejo lokalnih zaprtih območij


Francozi bodo o novih ukrepih odločali danes, kar sledi včerajšnji objavi podatka, da je število obolelih, ki so potrebovali intenzivno nego, seglo do števila 1,539. Prvič je bilo višje kot 27. maja. V soboto so sicer v državi potrdili rekordnih 26.896 novih okužb, premier Jean Castex pa je izjavil, da ne izključujejo lokalnih zaprtih območij. Predsednik Emmanuel Macron bo javnosti o trenutnih razmerah jutri zvečer spregovoril na nacionalni televiziji.
 

Porast števila hospitaliziranih v Veliki Britaniji


Velika Britanija je bila doslej v pandemiji najbolj prizadeta evropska država in tudi trenutno je v njej hospitaliziranih več obolelih s covidom-19 kot konec marca, ko so v državi razglasili karanteno. Glede na uradne podatke je v povezavi s covidom-19 umrlo približno 58.000 ljudi, premier Boris Johnson je nove ukrepe napovedal v ponedeljek. Predstavil je tristopenjski sistem, po katerem je država glede na število okužb razdeljena na tri območja: srednjega, visokega ali zelo visokega tveganja.

V regiji okrog Liverpoola, za katero velja zelo visoko tveganje, bodo do nadaljnjega zaprti bari in telovadnice. Prav tako je prepovedano srečevanje članov različnih gospodinjstev, tako v zaprtih prostorih kot na prostem. V regijah z visokim tveganjem velja prepoved srečevanja v zaprtih prostorih, ljudje pa se lahko še naprej srečujejo na prostem. Število oseb, ki se lahko srečajo hkrati, je omejeno na šest. Pubi in restavracije morajo vrata zapreti ob 22. uri.

Britanski premier Boris Johnson je nove ukrepe napovedal v ponedeljek. FOTO:  Paul Ellis/AFP
Britanski premier Boris Johnson je nove ukrepe napovedal v ponedeljek. FOTO:  Paul Ellis/AFP

 

V Španiji izredne razmere in protesti


V Madridu in okolici veljajo izredne razmere. Omejitveni ukrepi veljajo za 4,5 milijona prebivalcev prestolnice in devetih bližnjih mest, ki se lahko gibljejo le znotraj svojih mest, zapustijo pa jih lahko le zaradi odhoda na delo, v šolo ali obiska zdravnika. Podobno zaostrovanje ukrepov napovedujejo tudi v Navarri, Andaluziji in Kataloniji.

Skrajna desničarska stranka Vox je v ponedeljek organizirala proteste proti vladi premiera Pedra Sancheza. Ob Madridu so protesti potekali tudi drugod, v Valencii, Sevilli in Malagi. Od začetka pandemije so v Španiji sicer potrdili okoli 850.000 primerov novega koronavirusa, zaradi covida-19 je umrlo skoraj 33.000 ljudi.

Skrajna desničarska stranka Vox je včeraj organizirala proteste proti vladi premiera Pedra Sancheza. FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Skrajna desničarska stranka Vox je včeraj organizirala proteste proti vladi premiera Pedra Sancheza. FOTO: Gabriel Bouys/AFP

 

Madžarske meje zaprte najmanj do konca meseca


Madžarska, kjer je po podatkih tamkajšnje vlade v zadnjih 24 urah umrlo 28 ljudi, je zaradi naraščanja števila okužb 1. septembra zaprla meje za tuje državljane z nekaterimi izjemami, za vse državljane, ki se vračajo iz tujine, pa pri vstopu v državo uvedla obvezno karanteno. Meje bodo zaprte najmanj do konca oktobra.

Obvezne so zaščitne maske v trgovinah, javnem prevozu, v kinematografih, gledališčih, zdravstvenih in socialnih institucijah, javnih uradih ter v klubih in diskotekah. Zadnji so sicer v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa lahko odprti le do 23. ure. Obiski v bolnišnicah so prepovedani.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine