Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ob dnevnih rekordih po Evropi zaostrujejo ukrepe

Kako poskušajo evropske države vse višjo krivuljo okužb spet spraviti pod nadzor.
Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 4417 testih potrdili 457 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrli trije bolniki. FOTO: Damjan Tadić/Cropix 
Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 4417 testih potrdili 457 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrli trije bolniki. FOTO: Damjan Tadić/Cropix 
V večjem delu Evrope v zadnjih tednih število okužb s covidom-19 močno presega vrednosti iz prvega vala, novice o dnevnih rekordih prihajajo iz skoraj vseh delov stare celine. Čeprav sedanje okoliščine niso primerljive s tistimi izpred mesecev, opozarja stroka, države poskušajo krivuljo okužb spet spraviti pod nadzor in pri tem sprejemajo bolj ali manj ostre ukrepe omejevanja javnega življenja.
 

Osebni podatki v dunajskih restavracijah


Pri sprejemanju odločitev o omejevanju gibanja prebivalstva v Avstriji imajo kar nekaj avtonomije tudi deželne oblasti. Tako obiskovalcem dunajskih restavracij pred naročilom obeda natakarji kot nekakšni policisti popišejo osebne podatke. Obvezna je uporaba mask v vseh sredstvih javnega prevoza, javnih notranjih prostorih, ponekod tudi na prostem, na primer na tržnicah ali na protestih, če ni mogoče zagotoviti enega metra razdalje. Na prireditvi v notranjem prostoru, kjer ljudje stojijo ali ni zagotovljenega strogega sedežnega reda, je dovoljeno največ deset obiskovalcev; izjema so pogrebi, na katerih se lahko zbere do 500 žalujočih.


V Italiji maske tudi na prostem


Čeprav pojejo Italiji velike hvalnico, češ kako obvladuje koronavirus, v zadnjih dneh spet zaznavajo povečanje števila okužb. Pravih razlag, zakaj se za zdaj držijo bolje kot Francozi in Španci, ni. Nekateri navajajo discipliniranost državljanov pri nošenju mask (po novem tudi na odprtih javnih mestih) oziroma visoke globe ob spoštovanju zapovedanega vedenja. Drugi vzrok je sistematično sledenje virusu: ne testirajo le tistih, s katerimi je bila okužena oseba v stiku, ampak vse člane njene družine, prav tako tudi prijatelje in sodelavce. Izredne razmere, ki so jih prvič uvedli februarja, so že podaljšali do 31. januarja.

V Italiji so maske po novem obvezne tudi na odprtih javnih mestih. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
V Italiji so maske po novem obvezne tudi na odprtih javnih mestih. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

 

V Nemčiji ponekod tudi omejitve druženja doma


V Nemčiji se virus močno širi predvsem v urbanih središčih. Kanclerka Angela Merkel je včeraj posvarila, da bi virus lahko ušel izpod nadzora, če na območjih, kjer število okužb narašča, ne bodo zaostrili ukrepov. V Berlinu, Frankfurtu in Offenbachu, kjer je incidenca presegla kritično mejo, so že prej uvedli dodatne omejitve. Lokali in trgovine bodo odprti le do 22. ali 23. ure, ljudje pa se bodo lahko zbirali le še v skupinah do največ deset ljudi. To ne velja za javne prireditve (Frankfurtski knjižni sejem). Ponekod omejujejo tudi druženja za štirimi stenami. Eden od ukrepov je tudi prepoved turizma za tiste, ki prihajajo s tveganih območij znotraj države. Hotelirji teh tako ne smejo sprejeti. A ta ukrep po deželah in občinah velja različno.
 

V Parizu zaprti bari


V Franciji se virus pospešeno širi, za zdaj ne govorijo o »cunamiju« po bolnišnicah, a jih skrbi »plima«. Tako kot so v aglomeraciji Aix-Marseille in Parizu že zaprli bare in poostrili protokole v restavracijah, od danes veljajo zaostreni ukrepi v Lyonu, Saint-Etiennu, Lillu in Grenoblu. V Parizu so medtem še naprej prepovedani tudi sejmi ter omejeni vstopi v trgovska središča in predavalnice, zaprti so fitnesi in bazeni. Pristojni opozarjajo, da so možne lokalne karantene, če bo treba, bodo razglasili izredne razmere, Francoze pa ob zapovedanem nošenju mask v zaprtih javnih prostorih že privajajo, da bo neprijetno še najmanj do poletja, ko naj bi bili 50- do 60-odstotno prekuženi in bo virus kolikor toliko zamejen.

V Parizu so že zaprli bare in poostrili protokole v restavracijah. FOTO: Thomas Coex/Afp
V Parizu so že zaprli bare in poostrili protokole v restavracijah. FOTO: Thomas Coex/Afp

 

V Belgije stroge omejitve socialnega življenja


V Belgiji od petka veljajo strožji ukrepi, znižanje mesečnega števila oseb zunaj gospodinjstva, s katerimi ima posameznik tesne stike, s pet na tri osebe. To je tako imenovani mehurček. Tudi v barih so za mizo lahko največ štirje ljudje. V restavracijah je zgornja meja deset. Na dom lahko povabiš največ štiri osebe. Če niso iz mehurčka, je treba upoštevati razdalja 1,5 metra ali nošnja mask. Otroci, starejši od 12 let, morajo pri pouku nositi maske. Bari in restavracije se morajo zapreti ob 23. uri. V Bruslju, ki je še posebno prizadet, so, denimo, zaprli bare in kavarne. Uživanje alkohola na javnih krajih je prepovedano.

image_alt
Rekordno število okužb tudi na Hrvaškem (542) in v Avstriji (1209)

 

Čehi zaprli fitnese


Izredne razmere na Češkem veljajo od začetka tedna. V četrtek je vlada sprejela še ostrejše ukrepe, ki bodo veljali najmanj 14 dni. Zaprli so vse telovadnice, bazene, centre za fitnes, prepovedali so športne prireditve v zaprtih dvoranah, v restavracijah, ki jih bodo zapirali že ob osmih zvečer, lahko sedijo le štirje gostje za mizo. V ponedeljek bodo zaprli gledališča, kina, muzeje, galerije ter drugi kulturne ustanove, v osnovnih šolah se bo polovica učencev vsak drugi teden učila od doma, potem pa se bodo v klopeh zamenjali z drugo skupino. Zanimiv je ukrep, s katerim preprečujejo zbiranje mladostnikov: v nakupovalnih središčih bodo morali lokali izključiti vse brezplačne spletne povezave.
 

Izredne razmere v Madridu


V Španiji so razmere spet tako kritične, da je premier Pedro Sánchez včeraj razglasil 14-dnevne izredne razmere v regiji Madrid. Vladajoča koalicija se je za ukrep odločila, ko je v četrtek višje sodišče v Madridu v imenu pravice do svobode gibanja razveljavilo ukrepe, na nacionalni ravni sprejete pred tednom dni in spoštovane v večini regij (o omejitvah v barih in restavracijah, o nezapuščanju občin z več kot 100.000 ljudi). Prebivalcem Madrida in še devetim mestom v regiji naj bi bilo po odločitvi sodišča od včeraj dovoljeno potovati tudi zunaj svojih občin, saj da je to mogoče preprečiti samo z izrednimi razmerami; Sánchez jih je posledično takoj razglasil. Da bi te lahko trajale več kot 14 dni potrebuje potrditev v parlamentu.

V Španiji so razmere spet tako kritične, da je premier Pedro Sánchez včeraj razglasil 14-dnevne izredne razmere v regiji Madrid. FOTO: Cesar Manso/Afp
V Španiji so razmere spet tako kritične, da je premier Pedro Sánchez včeraj razglasil 14-dnevne izredne razmere v regiji Madrid. FOTO: Cesar Manso/Afp

 

Na Hrvaškem novi ukrepi prihodnji teden


»Naredili bomo vse, da se izognemo zapori države,« je povedal Krunoslav Capak, šef hrvaškega zavoda za javno zdravje. Dodal je, da se intenzivno pogovarjajo o uvajanju novih ukrepov za omejitev pandemije. Srečali, da so se že s hrvaško škofovsko konferenco in tudi s predstavniki gostincev, s katerimi so obravnavali podrobnosti načrtovanih ukrepov. »Uveljavili bomo obvezno uporabno mask v vseh zaprtih prostorih in tudi na prostem, kjer se ni mogoče izogniti neposrednim stikom,« je izjavil Capak. Nove ukrepe bodo objavili na začetku prihodnjega tedna, kako ostri bodo, bo odvisno od novih okužb.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine