Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Erdoğan omenil možnost vojaškega napada na Izrael

Erdoğan je od začetka vojne v Gazi, ki jo je sprožil napad Hamasa, med najostrejšimi kritiki Izraela.
»Tako kot smo vkorakali v Gorski Karabah in v Libijo, bomo podobno storili tudi njim,« je na zborovanju svoje stranke dejal Erdoğan. FOTO: Umit Bektas/Reuters
»Tako kot smo vkorakali v Gorski Karabah in v Libijo, bomo podobno storili tudi njim,« je na zborovanju svoje stranke dejal Erdoğan. FOTO: Umit Bektas/Reuters
STA
29. 7. 2024 | 10:11
29. 7. 2024 | 10:46
2:49

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je v nedeljo omenil možnost turške vojaške intervencije v Izraelu v podporo Palestini.

»Biti moramo zelo močni, da Izrael Palestini ne bo počel teh nezaslišanih stvari. Tako kot smo vkorakali v Gorski Karabah in v Libijo, bomo podobno storili tudi njim,« je na zborovanju svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v črnomorskem mestu Rize dejal Erdoğan, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Podrobnosti morebitne intervencije ni pojasnil.

Turčija v konfliktu med Armenijo in Azerbajdžanom podpira Azerbajdžan, ki mu dobavlja vojaško pomoč. Ankara pa podpira tudi mednarodno priznano vlado Libije.

Izraelski zunanji minister Izrael Katz je v odzivu na omrežju X poudaril, da gre »Erdoğan po stopinjah nekdanjega strmoglavljenega iraškega voditelja Sadama Huseina«.

»Samo spomnite se, kaj se je tam zgodilo in kako se je končalo,« je dodal.

Izrael je zaradi Erdoğanovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters
Izrael je zaradi Erdoğanovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters

Husein je iz Bagdada vodil odpor proti silam ZDA, ki so Irak napadle leta 2003. Svet prehodne iraške vlade je nato istega leta v Bagdadu ustanovil posebno sodišče za sojenje najvišjim članom njegovega režima, Huseina pa je bremenilo skupno dvanajst obtožb zaradi množičnih pobojev več deset tisoč šiitov, Kurdov in političnih nasprotnikov. Sodišče ga je 5. novembra 2006 spoznalo za krivega zločinov proti človečnosti. Kljub nasprotovanju velikega dela svetovnih voditeljev so ga usmrtili 30. decembra 2006.

Erdoğan je od začetka vojne v Gazi, ki jo je sprožil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, med najostrejšimi kritiki Izraela. Tega je večkrat označil za teroristično državo in ga obtožil, da v Gazi izvaja genocid.

Konec lanskega leta je izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in ocenil, da so mednarodne institucije zaradi izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Izrael je zaradi Erdoğanovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Erdoğan pa je že pred tem prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine