Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Francoski minister: Ukrajina v EU šele čez 15 let ali več

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 88. dan vojne.
Dim nad mestom Severodoneck. FOTO: Aris Messinis/AFP
Dim nad mestom Severodoneck. FOTO: Aris Messinis/AFP
M. K., M. B., STA
22. 5. 2022 | 08:51
22. 5. 2022 | 22:37
7:43

17.00 Francoski minister: Ukrajina v EU šele čez 15 let ali več

Ukrajinska prošnja za vstop v EU ne bo finalizirana še 15 ali 20 let, je danes dejal francoski minister za evropske zadeve Clement Beaune. Tudi drugi voditelji EU so večinoma pokazali le malo navdušenja za takojšnji sprejem Ukrajine v povezavo. Ukrajinski prozahodni apetiti so sicer videni kot eden glavnih razlogov za ruski napad na državo.

14. 30 Ukrajina zavrnila možnost prekinitve ognja, Rusija izvedla zračne napade

Ukrajinska vlada je zavrnila vsako možnost prekinitve ognja v državi z dogovorom, ki bi nadzor nad deli ozemlja prepustil Rusiji. Glavni ukrajinski pogajalec Mihajlo Podoljak je prepričan, da bi to na dolgi rok vodilo k še večji in bolj krvavi ruski ofenzivi.

V Ukrajini so sicer danes za 90 dni podaljšali konec februarja razglašeno vojno stanje. Prav tako je parlament izglasoval podaljšanje splošne mobilizacije do 23. avgusta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah BBC ruske sile danes iz zraka in kopna srdito napadajo ukrajinske cilje na vzhodu in jugu države. Ciljajo zlasti komunikacijske in vojaške centre ter zaloge streliva, je navedlo rusko obrambno ministrstvo.

V zračnih napadih naj bi tako Rusija zadela tri komunikacijske centre, 13 območij z nameščenimi ukrajinskimi silami in vojaško opremo ter štiri skladišča streliva v regiji Donbas. V južni regiji Mikolajev pa naj bi ruske sile zadele mobilni sistem proti dronom. Ukrajinska stran poroča o nadaljnjih silovitih napadih na vzhodno mesto Severodoneck, in sicer iz štirih različnih koncev, je prek aplikacije Telegram sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj.

Dim nad mestom Severodoneck. FOTO: Aris Messinis/AFP
Dim nad mestom Severodoneck. FOTO: Aris Messinis/AFP

13.05 Poljski predsednik nagovoril ukrajinski parlament

Le Ukrajina ima pravico odločati o svoji prihodnosti, je v nagovoru v ukrajinskem parlamentu poudaril poljski predsednik Andrzej Duda. Duda je vrhovno rado nagovoril kot prvi tuji voditelj od februarskega začetka ruske invazije na Ukrajino, njegov nagovor pa so poslanci večkrat prekinili z aplavzom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Pojavljajo se zaskrbljujoča mnenja, da bi morala Ukrajina popustiti Putinovim zahtevam,« je Duda po poročanju Reutersa dejal o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. »Le Ukrajina ima pravico odločati o svoji prihodnosti ... nič o vas brez vas,« je dejal.

Poudaril je tudi, da nihče ne more uničiti poljsko-ukrajinske enotnosti, dodaja dpa.

Govoru, ki ga je ukrajinski poslanec Oleksij Hontšarenko danes v živo prenašal na spletnem družbenem omrežju Facebook, je prisluhnil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Duda je solidarnostni obisk v Ukrajini presenetljivo napovedal danes ponoči. Med drugim se poljski predsednik zavzema za to, da bi EU Ukrajini čim prej priznala status kandidatke za članstvo v uniji. Kasneje se bo Duda tudi srečal z Zelenskim.

FOTO: Stringer/Reuters
FOTO: Stringer/Reuters

09.00 Zaradi ruske invazije na Ukrajino je svoje domove zapustilo tudi veliko Rusov

V Srbiji se je od začetka ruske invazije na Ukrajino skokovito povečalo število novoustanovljenih podjetij ruskih državljanov. Po podatkih agencije za poslovne registre je od februarja do maja v Srbiji dejavnost registriralo 480 samostojnih podjetnikov in 194 družb iz Rusije, je poročal BBC.

Največ ruskih podjetnikov in podjetij prihaja iz tehnološkega sektorja. Tehnološko dejavnost je v omenjenem obdobju registriralo 268 ruskih samostojnih podjetnikov in 29 družb.

Največ družb in samostojnih podjetnikov iz Rusije, ki so se registrirali v Srbiji, se ukvarja s programiranjem. Sledijo svetovalne storitve, veletrgovina, proizvodnja avdiovizualnih izdelkov, kinematografska dela, oblikovalska in oglaševalska dejavnost.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino je svoje domove zapustilo tudi veliko Rusov, ne samo Ukrajincev. Rusijo je med junijem in marcem letos po podatkih ruske varnostne službe zapustilo 3,8 milijona ljudi. Nekateri so odšli, ker so se zbali splošne mobilizacije, drugi zaradi sankcij Zahoda proti Rusiji, tretji zaradi spletne cenzure.

Prihod Rusov in Ukrajincev je v Srbiji vplival tudi na do 40-odstoten dvig najemnin. Za najem enoinpolsobnega stanovanja v središču Beograda, velikega okoli 50 kvadratnih metrov, je bilo treba prej odšteti od 450 do 650 evrov mesečno, zdaj pa ta strošek presega 800 evrov, je še poročal BBC.

Prihod Rusov in Ukrajincev je v Srbiji vplival tudi na do 40-odstoten dvig najemnin. FOTO: Aleksandar Matić
Prihod Rusov in Ukrajincev je v Srbiji vplival tudi na do 40-odstoten dvig najemnin. FOTO: Aleksandar Matić

08.40 Poljski predsednik na obisk v Kijev

Poljski predsednik Andrzej Duda bo danes znova obiskal Kijev in tam kot prvi tuji voditelj od februarskega začetka ruske invazije na Ukrajino nagovoril parlament, so ponoči sporočili v Varšavi. Do njegovega obiska prihaja, medtem ko so se ruski napadi na vzhodu in jugu države po padcu Mariupolja občutno okrepili.

Duda je sicer ukrajinsko prestolnico obiskal že aprila in se tam med drugim srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Tokrat bo njegov obisk deležen še dodatne pozornosti, saj mu bo očitno pripadla čast, da kot prvi predsednik tuje države v zadnjih treh mesecih nagovori vrhovno rado, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poljska je sicer vodilna zagovornica strožjih ukrepov EU proti Rusiji in čim hitrejše podelitve statusa države kandidatke za članstvo v uniji Ukrajini.

Zelenski je v nočnem videonagovoru znova terjal ostrejše sankcije proti Rusiji, o čemer se je, kot je dejal, med drugim pogovarjal z italijanskim premierjem Mariom Draghijem.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem videonagovoru znova terjal ostrejše sankcije proti Rusiji. FOTO: Sergey Bobok/AFP
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem videonagovoru znova terjal ostrejše sankcije proti Rusiji. FOTO: Sergey Bobok/AFP

Spopadi v regijah Doneck in Lugansk se medtem še krepijo. Rusija med drugim silovito napada mesti Severodoneck in Slovjansk, a ukrajinske sile po zatrjevanju Zelenskega rusko ofenzivo še naprej uspešno zadržujejo.

Ukrajinska vojska je v svojem rednem nočnem poročilu zapisala, da so v soboto v Donecku in Lugansku odbile kar 11 napadov ruskih sil ter uničile pet ruskih tankov, štiri topniške sisteme in brezpilotni letalnik. Rusija medtem ob celotni frontni črti namešča bojna letala, raketomete in tanke, so še dodali.

Med drugim naj bi Rusi občutno krepili sile na območju Zaporožja, ki je severozahodno od Mariupolja ob Azovskem morju. Petkovo zavzetje tega mesta je bilo sicer ključen uspeh za Rusijo, katere cilj je prevzeti popoln nadzor nad regijama Doneck in Lugansk ter si zagotoviti kopenski koridor do polotoka Krim v Črnem morju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine