Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Dr. Leon Cizelj: Osebno me skrbijo operaterji, ki so že mesece pod pritiskom

Čeprav nihče ne ve, kaj se v jedrski elektrarni v Zaporožju zares dogaja, ta deluje, kar je v interesu tako ukrajinske kot ruske strani.
Leon Cizelj miri, da je za večino Evrope, tudi Slovenijo, skrb odveč. Tudi po najhujšem scenariju Zaporožje ne bi bilo primerljivo s černobilsko nesrečo leta 1986. FOTO: osebni arhiv
Leon Cizelj miri, da je za večino Evrope, tudi Slovenijo, skrb odveč. Tudi po najhujšem scenariju Zaporožje ne bi bilo primerljivo s černobilsko nesrečo leta 1986. FOTO: osebni arhiv
9. 8. 2022 | 20:45
10. 8. 2022 | 09:34
7:12

V nadaljevanju preberite:

Po petkovem napadu na jedrsko elektrarno v Zaporožju, največjo v Evropi, ko je ugasnil eden od treh delujočih reaktorjev, je vodja mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA Rafael Grossi pozval k takojšnjemu končanju tamkajšnjih spopadov, saj da je nevarnost jedrske nesreče realna. Generalni sekretar OZN António Guterres je vsak napad na elektrarno označil za samomorilski.

Toda vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu »Jožef Stefan«, profesor dr. Leon Cizelj miri, da je za nas in večino Evrope skrb odveč. Tudi po najhujšem scenariju Zaporožje ne bi bilo primerljivo s černobilsko nesrečo leta 1986, saj imajo zaporoški reaktorji bistveno drugačno, bolj robustno zasnovo. Nevarnost za zdravje bi v najhujšem primeru segala v radiju od 20 do 30 kilometrov.

V intervju s Cizljem med drugim preberite, kaj bi to pomenilo za tamkašnje prebivalce, zakaj so pri IAEA in OZN vendarle zaskrbljeni zaradi dogajanja v Zaporožju in kaj bi morebitna priključitev Zaporoške oblasti Rusiji pomenila za to največjo ukrajinsko jedrsko elektrarno.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine