Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Dolgoletnemu sodelavcu slovenskega veleposlaništva grozi zapor

Leta 2018 naj bi Avstrijec s ponarejeno dokumentacijo tam osemkrat kupil alkohol in cigarete. Grozi mu do tri leta zapora.
Pravico do ugodnih nakupov v brezcarinski prodajalni urada ZN imajo diplomati in uslužbenci predstavništva ZN. Ugodne cene so zadišale tudi uslužbencu slovenskega veleposlaništva na Dunaju. FOTO: Peter Gugerell/ Wikipedia
Pravico do ugodnih nakupov v brezcarinski prodajalni urada ZN imajo diplomati in uslužbenci predstavništva ZN. Ugodne cene so zadišale tudi uslužbencu slovenskega veleposlaništva na Dunaju. FOTO: Peter Gugerell/ Wikipedia
Suzana Kos, STA
6. 7. 2020 | 16:00
6. 7. 2020 | 18:28
3:07
Proti nekdanjemu sodelavcu slovenskega veleposlaništva na Dunaju se je danes začel sodni proces zaradi goljufije pri nakupih v brezcarinski prodajalni urada Združenih narodov. Leta 2018 naj bi Avstrijec s ponarejeno dokumentacijo tam osemkrat kupil alkohol in cigarete. Grozi mu do tri leta zapora.



Gre za Draška M. Kot smo poročali že v petek, je v avstrijski prestolnici začel delati v času veleposlanika Ernesta Petriča, zdaj svetovalca predsednika republike, ki je tam služboval od leta 2002 do leta 2008. Petrič izjav ne daje, pravi, da je »že večkrat povedal, da o aferi ne ve nič«.

Pravico do ugodnih nakupov v brezcarinski prodajalni urada ZN imajo diplomati in uslužbenci predstavništva ZN. Kvota nakupov je za določene izdelke omejena, da bi preprečili njihovo nadaljnjo preprodajo. Avstrijski državljan pa naj bi si ponaredil dokumentacijo, s katero je potem nakupoval poceni alkohol in cigarete. Glede na ugotovitve preiskovalcev je nakupil za 5000 evrov izdelkov. Zaradi goljufije mu grozi do tri leta zapora, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
 

Kako so se lahko zgodili nakupi?


Ko so odkrili »nenavadnosti« pri transakcijah, so uslužbencu slovenskega veleposlaništva na Dunaju dostop do brezcarinske prodajalne na predstavništvu OZN onemogočili. Na zunanjem ministrstvu so po naših informacijah odločili, naj veleposlaništvo zaradi suma kaznivega dejanja omenjenega sodelavca odpusti, ponudbe o finančni poravnavi ni sprejel, avstrijsko tožilstvo pa je spisalo kazensko prijavo.

Odpuščeni sicer trdi, da je v brezcarinski prodajalni OZN prevzemal in kupoval na temelju naročilnic, ki so mu jih dali na veleposlaništvu, ter da je le izpolnjeval navodila delodajalca. Stvari, ki jih je nabavljal, naj bi bile namenjene reprezentanci in darilom ob obiskih predstavnikov naše države na Dunaju. Neuradno naj bi vztrajal tudi, da naj bi koriščenje kvote v brezcarinski prodajalni uredilo vodstvo veleposlaništva, ki ga vodi veleposlanica Ksenija Škrilec.
 

Listine, ki jih je treba predložiti


Poleg posebnega obrazca, ki sploh omogoča nakupe, je treba predložiti tudi kopijo slovenskega diplomatskega potnega lista in tudi avstrijske diplomatske izkaznice, iz teh dokumentov je nato razvidno, ali so osebe do nakupov v teh prodajalnah upravičene.

V brezcarinski prodajalni OZN lahko diplomat kupuje brezcarinsko blago na svoje ime, pri čemer se izkaže ob vhodu v prodajalno in potem še ob plačilu pri blagajni z identifikacijsko izkaznico Dunajskega mednarodnega centra, ki je elektronsko prebrana.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine