Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Dolge lovke »ruskih navez« v ameriški politiki

Hillary Clinton proti Tulsi Gabbard in Donaldu Trumpu, general Mattis proti Trumpu. Predsednikov odvetnik grozi s tožbo proti televizijski postaji CNN. 
Hillary Clinton Foto Don Emmert Afp
Hillary Clinton Foto Don Emmert Afp
18. 10. 2019 | 20:47
18. 10. 2019 | 21:57
4:22
New York – Havajska kongresnica Tulsi Gabbard, veteranka iraške vojne, ima za seboj že mnoge pomembne zmage in je bila tudi med dvanajstimi demokratskimi predsedniškimi kandidati na zadnjem soočenju v Ohiu. Zdaj pa nekdanja državna sekretarka in predsedniška kandidatka Hillary Clinton pravi, da je 38-letna na Samoi rojena političarka z znanjem hindujščine favoritka Rusije na volitvah prihodnje leto.

Gabbardova je že prej napovedala, da bo na volitvah 2020 nastopila kot samostojna kandidatka, če ne bo dobila podpore demokratske stranke, kar bi lahko oslabilo enotno fronto proti republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu. Clintonova opozarja tudi na izjemno podporo spletnih trolov havajski kongresnici, saj je bila po prvem in tretjem demokratskem soočenju na internetu največkrat iskana prav Tulsi Gabbard. »Vedo, da ne morajo zmagati brez tretjega kandidata,« je v pogovoru z voditeljem predvolilne kampanje predsednika Baracka Obama Davidom Plouffejem dejala Clintonova. »Ne vem, kdo bo to, zagotavljam pa, da bo v ključnih državah  tretji kandidat velik izziv.«
Tulsi Gabbard Foto Saul Loeb Afp
Tulsi Gabbard Foto Saul Loeb Afp


Havajska članica predstavniškega doma ameriškega kongresa je kot podlo označila že podobno pisanje levo usmerjenih medijev kot New York Times in CNN. Clintonova pa je ruski »kompromat« spet pripisala tudi predsedniku Donaldu Trumpu, pa čeprav dveletna preiskava Roberta Muellerja tega ni dokazala. Tudi zato republikanski predsednik svojo nekdanjo tekmico sam obtožuje podtalne zarote proti njemu s plačevanjem nedokazanega Steelovega dosjeja, zaradi katerega je zvezni preiskovalni urad FBI nadzoroval več članov njegove predvolilne kampanje. Te obtožbe zdaj preiskujeta generalni inšpektor pravosodnega ministrstva Michael Horrowitz in tožilec John Durham.

Če Trumpu pri domačih očitkih številni republikanci stojijo ob strani, pa tudi med njimi vzbuja vse več nasprotovanja njegova avtokratskim voditeljem naklonjena zunanja politika. Nekdanji Trumpov obrambni minister James Mattis je že prej svaril pred ponovno krepitvijo teroristične Islamske države, zdaj pa se je še ponorčeval iz naziva »najbolj precenjeni general sveta«, ki mu ga je v zameno navrgel Trump - ter iz predsednikovega tvita, da ni bil dovolj odločen v boju proti islamskim teroristom. Spomnil je, da se je sam odlikoval na bojišču, medtem ko se je Donald Trump nekoč vojaški obveznosti izmikal z zdravniškimi spričevali.
Nekdanji ameriški obrambni minister James Mattis Foto Yuri Gripas Reuters
Nekdanji ameriški obrambni minister James Mattis Foto Yuri Gripas Reuters


Zaradi umika ameriških vojakov iz severovzhodne Sirije se predsedniku upirajo tudi številni vidni voditelji njegove stranke. Senator Lindsey Graham je v četrtek skupaj z demokratskim kolegom Chrisom Van Hollnom predlagal zakonodajo, ki bo, če bo sprejeta, med drugim udarila po osebnem premoženju turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana ter prepovedala ameriško vojaško pomoč Turčiji. Pri obsodbi ameriškega umika ta teden v predstavniškem domu je sodelovala tudi večina republikanskih kongresnikov.
 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine