Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Demonstracije za odstop guvernerja Portorika

Guverner odstopil kot predsednik stranke in ne bo več kandidiral za guvernerja, a protestnikom to ni dovolj
V prestolnici pričakujejo še bolj množične proteste. Foto: Marco Bello/Reuters
V prestolnici pričakujejo še bolj množične proteste. Foto: Marco Bello/Reuters
22. 7. 2019 | 18:55
22. 7. 2019 | 18:56
4:12
New York – Španski kolonialisti so karibski otok imenovali bogato pristanišče, več kot stoletje ameriško ozemlje z visoko stopnjo samouprave in tremi milijoni prebivalcev je zdaj vse kaj drugega. Pet let po izbruhu dolžniške krize in dve leti po divjanju orkana Maria se v Portoriku krepijo protesti proti guvernerju Ricardu Rossellóju in njegovi vladi, ki se je zapletla v korupcijske škandale.

Proti več visokim uradnikom Rossellójeve vlade so vložili obtožnico, nekaj jih je odstopilo, 40-letni guverner iz Nove progresivne stranke (PNP), sin nekdanjega guvernerja Pedra Rossellója, pa je še konec tedna zatrjeval, da ni prekršil zakonov. Zdaj je odstopil kot predsednik vladajoče stranke ter poudaril, da ne bo več kandidiral niti za guvernerja, a kaže, da to ne bo pomirilo protestnikov. V prestolnici pričakujejo še bolj množične proteste.

Velike gospodarske in finančne težave se prepletajo z vprašanjem političnega statusa nekdanje kolonije. Na zadnjem referendumu o statusu otoka se je guverner Rosselló zavzemal za popolno neodvisnost ozemlja, katerega prebivalci so državljani ZDA, oblasti pa imajo visoko stopnjo samouprave, a je bila udeležba zelo nizka. Portoriko ostaja ozemlje ZDA in guverner se mora med drugim bati ugotovitev zveznega preiskovalnega urada FBI. V Washingtonu in doma se mnogi bojijo še več korupcije. Poleg desetin milijard dolarjev zvezne pomoči za odpravo orkanske škode se hitro bliža odločitev o refinanciranju dolgov, kritiki pa nočejo, da bi nove denarne tokove upravljala čedalje bolj sporna vlada.

...
...

 

Sporno dopisovanje


Naredil sem napake in se zanje opravičil, je državljanom v videoposnetku zagotovil guverner, v javnost pa je pred kratkim pricurljalo skoraj 900 strani njegovega elektronskega dopisovanja s sodelavci, v katerem je zaničevalno govoril o drugih politikih, novinarjih, ženskah in celo žrtvah orkana. Poleg tega je že nekdanji finančni minister Raúl Maldonado, ki je razkril zvezno preiskavo dela svojega ministrstva, »institucionalno mafijo« obtožil izsiljevanja ter uničevanja dokumentov – proti njegovima kolegoma so vložili obtožnico. Politično krizo še poglablja odstop državnega sekretarja Luisa Rivera Marína, ki bi ob morebitnem odhodu guvernerja avtomatično prevzel njegov položaj. Če bo guverner odstopil ali ga bodo razrešili, kar že poskušajo nekateri zakonodajalci, je naslednja na vrsti pravosodna sekretarka Wanda Vázquez.

Vse to je le pika na i dolgoletnih težav Portorika, katerega zaporedne vlade so se preveč zadolževale že od sedemdesetih let minulega stoletja. V ameriškem odmevu na grško dolžniško krizo so leta 2014 vodilne bonitetne hiše znižale boniteto otoka na na najnižjo (»junk«), ameriški kongres pa je ukazal ustanovitev nadzornega odbora nad otoškimi državnimi financami. Podobno kot razvpita grška trojka je med ljudstvom osovražena tudi »hunta«, kot mnogi imenujejo nadzorni odbor, in tako kot v Atenah so bili tudi v San Juanu prisiljeni zviševati davke in omejevati državno porabo. Profano in nesramno dopisovanje najvišjih politikov, ki so ga razkrili pri portoriškem centru za raziskovalno novinarstvo, je bilo kaplja čez rob potrpežljivosti velikega dela prebivalstva na hudi preizkušnji. Kot da dolžniška kriza ne bi bila dovolj, je leta 2017 orkan Maria uničil velik del otoške infrastrukture, obnove in popravila pa so sledili s polžjo hitrostjo.

Demonstracije so se že sprevrgle v spopade s policijo, vlado guvernerja z doktoratom iz genetike z ene izmed najboljših ameriških univerz pa obsojajo vsi, od republikanskega predsednika ZDA Donalda Trumpa do glasbenih zvezd z lokalnimi koreninami, kot so Ricky Martin, Bad Bunny in Residente.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine