Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Dalajlama v bolnišnici, a v stabilnem stanju

83-letnega duhovnega poglavarja so zaradi okužbe prsnega koša odpeljali v bolnišnico v indijsko prestolnico.
Dalajlama je bil že večkrat na obisku v Sloveniji. FOTO: Reuters
Dalajlama je bil že večkrat na obisku v Sloveniji. FOTO: Reuters
Be. B.
10. 4. 2019 | 09:25
10. 4. 2019 | 09:41
1:54
Tibetanskemu duhovnemu vodji dalajlami Tenzinu Gyarsu so pred tremi leti, ko je praznoval svojo okroglo obletnico rojstva, napovedali še 20 let zdravega življenja. A trenutno je v bolnišnici v New Delhiju, kot je sporočil njegov osebni pomočnik Tenzin Taklha, saj so ga tja iz njegove gorske vasi odpeljali po tem, ko se je pritoževal zaradi rahlih bolečin, poroča BBC. Kot je povedal njegov pomočnik, gre za okužbo prsnega koša, a je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

»Zdravniki so ugotovili, da gre za okužbo prsnega koša, zato bo zaradi zdravljenja v bolnišnici ostal nekje dva do tri dni,« je za Reuters povedal njegov osebni pomočnik.

Dalajlama v svetu velja za pobudnika miru ter medverskega dialoga.Ob 80. rojstnem dnevu je dejal, da ima samo eno željo – mir na svetu. FOTO: Denis Balibouse/Reuters<br />
 
Dalajlama v svetu velja za pobudnika miru ter medverskega dialoga.Ob 80. rojstnem dnevu je dejal, da ima samo eno željo – mir na svetu. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
 
Nobelov nagrajenec za mir je zelo priljubljen govorec, vendar se je v zadnjih letih nekoliko umaknil oziroma zmanjšal obseg svojega delovanja. Lani je tako zaradi izčrpanosti odpovedal vsa potovanja v tujino. V Indijo se je zatekel pred 60 leti, po neuspešni vstaji proti Kitajski. Ta je namreč leta 1951 integrirala Tibet, v dalajlami pa so videli nevarnega separatista.

Kdo bo nasledil sedanjega dalajlamo po njegovi smrti, sicer ni jasno. Kot je že ob njegovem 80. rojstnem dnevu zapisala Zorana Baković, je sicer razmislek o tem, kaj bo sledilo po njegovi smrti, neizogiben.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine