Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Črnogorska resolucija o genocidu v Jasenovcu razburila Zagreb

Hrvaško zunanje ministrstvo je sprejetje resolucije označilo za nesprejemljivo, neprimerno in nepotrebno.
Andrej Plenković je dejal, da ta resolucija »pošilja premišljeno, zavestno politiko delitve znotraj Črne gore«. FOTO: Ludovic Marin/AFP

 
Andrej Plenković je dejal, da ta resolucija »pošilja premišljeno, zavestno politiko delitve znotraj Črne gore«. FOTO: Ludovic Marin/AFP  
STA
30. 6. 2024 | 16:47
30. 6. 2024 | 16:50
3:19

Resolucija o genocidu v Jasenovcu, ki jo je v petek sprejel črnogorski parlament, je na Hrvaškem naletela na oster odziv. Uradni Zagreb jo je označil za nesprejemljivo in opozoril na morebitne negativne posledice za dvostranske odnose. Črnogorska opozicija, ki je glasovanje bojkotirala, meni, da gre za zlorabo srbskega vpliva v državi.

Poslanci 81-članske črnogorske skupščine so v petek z glasovi 41 poslancev vladajoče koalicije podprli resolucijo o genocidu v taboriščih Jasenovac, Dachau in Mauthausen.

Resolucija se je prvotno nanašala zgolj na taborišče nekdanje Neodvisne hrvaške države (NDH), vendar so med zasedanjem vanjo vključili še nacistični koncentracijski taborišči Dachau in Mauthausen, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Opozicija, ki je glasovanje bojkotirala, trdi, da gre za zlorabo vpliva uradnega Beograda v Črni gori s ciljem poslabšanja odnosov med Podgorico in Zagrebom.

Predlagatelj resolucije, predsednik skupščine Andrija Mandić, je očitke opozicije zavrnil. Kot je dejal dan po glasovanju, je resolucija »rezultat naše ideje in našega dogovora, nihče se ni vmešaval od zunaj«. Predlog o sprejetju resolucije je sicer podal v odgovor na črnogorsko podporo resoluciji o genocidu v Srebrenici v Združenih narodih. Slednja je namreč povzročila veliko razburjenja predvsem v Srbiji in Republiki Srbski.

V oddaji na televiziji TV Prva pa je Mandić zanikal, da bi bila črnogorska resolucija kakor koli povezana s Srbijo ali njenim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v petek zvečer sprejetje resolucije označilo za nesprejemljivo, neprimerno in nepotrebno ter obžalovalo, da se je Podgorica odločila ignorirati hrvaške pozive, naj ne politizira žrtev Jasenovca in ne sprejema korakov, ki bi lahko negativno vplivali na dvostranske odnose in na črnogorsko pot v EU.

Premier Andrej Plenković pa je v soboto dejal, da ta resolucija »pošilja premišljeno, zavestno politiko delitve znotraj Črne gore« in je odraz namer, ki niso niti dobrososedske niti partnerske, poroča Hina.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v soboto po telefonu govoril s črnogorskim kolegom Jakovom Milatovićem in dejal, da je resolucija o Jasenovcu »škodljiv dnevnopolitični akt«, so sporočili iz urada hrvaškega predsednika, poroča Hina.

Koncentracijsko taborišče Jasenovac je bilo v času druge svetovne vojne del NDH. Ustaški režim je med drugo svetovno vojno v njem pobil na deset tisoče ljudi, največ Srbov, Judov in Romov, a tudi Hrvatov in Slovencev, ki so bili nasprotniki NDH.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine