Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Črna gora »stopnjuje sovražnost« proti Rusiji

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je ocenil, da je šlo za nov primer nesprejemljivih ruskih poskusov, da zruši evropsko demokracijo.
Voditelja opozicijske DF Milan Knežević in Andrija Mandić sta napovedala, da ne bosta odšla prostovoljno v zapor. FOTO: Stevo Vasiljević/Reuters
Voditelja opozicijske DF Milan Knežević in Andrija Mandić sta napovedala, da ne bosta odšla prostovoljno v zapor. FOTO: Stevo Vasiljević/Reuters
23. 5. 2019 | 14:30
23. 5. 2019 | 15:02
3:19
Pravnomočna obsodba dveh ruskih državljanov za poskus državnega udara bi lahko poslabšala že tako slabe odnose med Podgorico in Moskvo. Rusko zunanje ministrstvo je danes opozorilo črnogorsko oblast, da bo njuno obsodbo obravnavalo kot sovražen korak proti Rusiji.

Na podgoriškem višjem sodišču sta bila domnevna agenta ruske obveščevalne službe (GRU) Eduard Šišmakov in Vladimir Popov v odsotnosti obsojena na 15 oziroma na 12 let zapora. Prvostopenjska sodba za ustanovitev kriminalne združbe in poskus terorizma še ni pravnomočna. Kremelj je ocenil, da bi obsodba Šišmakova in Popova za poskus puča v Črni gori na dan parlamentarnih volitev poslabšala odnose med državama, ki so na najnižji ravni v njuni zgodovini. Po izdatnih ruskih investicijah v črnogorskem primorju so se odnosi poslabšali zaradi sankcij proti Rusiji, ki jih je Podgorica zaradi aneksije Krima in ruske podpore seperatistom v Ukrajini uvedla na zahtevo Bruslja in Washingtona.


Napad na evropsko demokracijo


Rusko zunanje ministrstvo je znova zavrnilo kakršno koli odgovornost Moskve zaradi poskusa puča. Po njegovi oceni je cilj sodbe obračun z nasprotniki oblasti v Črni gori. Na procesu sta bila namreč med 14 obtoženimi obsojena tudi voditelja največje opozicijske stranke Demokratska fronta (DF) Andrija Mandić in Milan Knežević na po pet let zapora. Skupno so bili vsi obtoženi obsojeni na 68 let zapora. Moskva zavrača tudi izročitev Šišmakova in Popova.

V nasprotju z Moskvo je ameriško veleposlaništvo v Podgorici ocenilo, da je sodba višjega sodišča pomemben korak naprej k vladavini prava, ki pošilja močno sporočilo, da so prizadevanja za spodkopavanje demokracije nesprejemljiva. Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je poudaril, da obsodba dveh ruskih obveščevalnih častnikov zaradi neuspešnega poskusa državnega udara v Črni gori priča o le še enem primeru nesprejemljivih ruskih poskusov, da zruši evropsko demokracijo.


Grožnja z destabilizacijo države


Višje sodišče v Podgorici je za poskus državnega udara obsodilo tudi devet srbskih državljanov. Nihče od obsojenih, ki so označili obtožbe za absurdne, ni priznal kaznivih dejanj, ki jih bremenijo. DF so posvarili pred destabilizacijo države, ker ne bodo dovolili, da bi njihova voditelja zaprli. V stranki so napovedali posebne ukrepe proti nosilcem oblasti v državi.

Črnogorska oblast je na volilni dan 16. oktobra 2016 razglasila poskus državnega udara. Parlamentarne volitve je zaznamovala aretacija 28 ljudi, ki naj bi domnevno načrtovali državni udar v Črni gori in fizično odstranitev tedanjega premiera Mila Đukanovića in njegove ekipe. Sedanji predsednik Đukanović vseskozi ponavlja, da se je čudežno izognil smrti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine