Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

»Bog preprečil poskus državnega udara«

Cilj prevratnikov je bil, kot trdi tožilstvo, nasilna sprememba oblasti in preprečitev članstva Črne gore v Natu.
Milo Đukanović vseskozi ponavlja, da se je čudežno izognil smrti. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Milo Đukanović vseskozi ponavlja, da se je čudežno izognil smrti. FOTO: Marko Djurica/Reuters
7. 5. 2019 | 17:00
7. 5. 2019 | 22:03
3:08
V Podgorici je pred četrtkovim izrekom razsodbe v primeru poskusa državnega udara v Črni gori napeto. Policija je okrepila varnostne ukrepe zaradi poziva članstvu Demokratske fronte (DF), naj na ulici ubrani svoje voditelje pred sodbo, ki jo je spisal vrh režima.

Črnogorska oblast je na volilni dan 16. oktobra 2016 razglasila poskus državnega udara. Parlamentarne volitve je zaznamovala aretacija 28 ljudi, ki naj bi domnevno načrtovali državni udar v Črni gori in fizično odstranitev tedanjega premierja Mila Đukanovića in njegove ekipe. Đukanović vseskozi ponavlja, da se je čudežno izognil smrti.


»Priznanja izsilili z mučenjem«


Sojenje za poskus »državnega udara« je vključilo ruske vohune, nekdanje ameriške obveščevalce in voditelja največje črnogorske opozicijske stranke DF Andrijo Mandića in Milana Kneževića. Kronska priča tožilstva Aleksander Sindelić je po odhodu iz zapora in vrnitvi v Srbijo zanikal svoje priznanje. Kot je pojasnil, je šlo za lažno pričevanje izsiljeno z mučenjem. To so storili v živo, na najbolj priljubljenih televizijskih kanalih, tudi drugi »zarotniki«. Pred sodišči v Srbiji so še navajali, da so svoja priznanja podali pod pritiski črnogorskih oblasti.

Pred izrekom sodbe policija varuje tudi posebna tožilca Milivoja Katnića in Sašo Čadenovića ter sodnico višjega sodišča Suzano Mugoš. Na vprašanje, od kod so pridobili prve informacije o obstoju domnevnega domnevno terorističnega načrta, je Katnić izjavil: »Informacijo smo dobili tako, kot so jo Črnogorci vedno dobivali, s pomočjo Boga in neznanega junaka«. V številnih intervjujih je citiral sveto pismo in se imenoval za »borca za pravičnost«. Mugoša je zavrnila zahtevo obrambe, da med dokaze uvrsti posnetke, ki kompromitirajo Sindeleća.


»Montirani politični proces«


V zaključnih besedah posebnih tožilcev, obtoženih in njihove obrambe so vsi ostali pri svojih trditvah na začetku »procesa stoletja«. Nihče izmed obtoženih ni priznal kazniva dejanja, ki jih bremenijo. Po njihovem je obtožnica absurdna in nazorno priča o tem, da gre za montirani politični proces, ki ga je zrežirala oblast. Kot trdita Knežević in Mandić, tožilstvo v poldrugem letu procesa ni predstavilo niti enega dokaza, ki bi podprl obtožbe ali kompromitiral voditelja DF.

Čadenović je nasprotno prepričan, da je tožilstvo dokazalo, da je bil končni cilj prevratnikov nasilna sprememba oblasti in preprečitev članstva Črne gore v Natu. Za Mandića in domnevna člana ruske obveščevalne službe GRU Eduarda Šišmakova in Vladimirja Popova, ki sta obtožena za poskus terorizma, je zahteval najstrožje kazni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine