Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Cipras preživel glasovanje o zaupnici

Po rezultatih zadnjih anket je proti rešitvi 27 letnega spora Grčije in Makedonije 70 odstotkov anketirancev.
Aleksis Cipras in Panos Kammenos (desno) krepita pozicije pred skorajšnjimi izrednimi ali rednimi volitvami. FOTO: Petros Giannakouris
Aleksis Cipras in Panos Kammenos (desno) krepita pozicije pred skorajšnjimi izrednimi ali rednimi volitvami. FOTO: Petros Giannakouris
16. 1. 2019 | 22:45
16. 1. 2019 | 22:55
1:45
Grški premier Aleksis Cipras je danes zvečer dobil zaupnico v parlamentu. Njegovo vlado je podprlo 151 poslancev v 300-članskem parlamentu, s čimer so se v Grčiji izosgnili razpisu predčasnih volitev. Cipras je glasovanje o zaupnici zahteval, ker je zaradi nasprotovanja dogovoru z Makedonijo o imenu te države iz vlade izstopila Sirizina koalicijska stranka Neodvisni Grki (Anel) Panosa Kammenosa.


Referendum o imenu Makedonije


Podpora vladi bo omogočila ratifikacijo sporazuma, ki ga je Grčija lani dosegla z Makedonijo. Glasovanje o sporazumu o imenu Skopja z Atenami naj bi bilo v grškem parlamentu v naslednjih dneh, nasprotniki dogovora pa so za nedeljo že napovedali proteste. Na njih bodo zahtevali razpis referenduma o predlagani rešitvi spora o imenu z Makedonijo ali pa razpis predčasnih volitev. 

Po rezultatih zadnjih anket je proti rešitvi 27 letnega spora Grčije in Makedonije 70 odstotkov anketirancev. Kljub zmagi v parlamentu ni jasno, kakšna usoda čaka Ciprasovo vlado in ali ji bo uspelo dokončati štiriletni mandat, ki se zaključi septembra. Po mnenju analitikov se bo, ne glede na to, ali bo parlament ratificiral sporazum z Makedonijo ali ne, odločil za izredne volitve. Za ratifikacijo sporazuma je prav tako potrebna le navadna večina najmanj 151 poslancev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine