Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Chris Hipkins bo nasledil Jacindo Ardern

Novi vodja laburistične stranke in novi predsednik vlade je napovedal, da bo njegova glavna skrb zagon gospodarstva.
Chris Hipkins je novi vodja laburistične stranke, ki bo kmalu prevzel tudi vodenje novozelandske vlade. FOTO: Marty Melville/ Afp
Chris Hipkins je novi vodja laburistične stranke, ki bo kmalu prevzel tudi vodenje novozelandske vlade. FOTO: Marty Melville/ Afp
S. B., STA
22. 1. 2023 | 08:20
22. 1. 2023 | 08:25
2:38

Novozelandsko premierko Jacindo Ardern, ki je v četrtek presenetila in napovedala svoj odstop, bo nasledil 44-letni poslanec in minister Chris Hipkins. Laburistična stranka ga je namreč danes imenovala za svojega vodjo, vodenje novozelandske vlade pa naj bi prevzel v sredo.

image_alt
Odstop karizmatične, izgorele predsednice

Hipkins je po poročanju tujih medijev dejal, da bo njegova glavna skrb zagon gospodarstva. Prav poslabšanje gospodarskih razmer je v preteklih mesecih povzročilo padec priljubljenosti laburistične vlade pod vodstvom Jacinde Ardern.

Hipkins je bil doslej kot minister pristojen za področja policije, izobraževanja in javnih storitev, najbolj pa je znan po svojem vodenju zdravstvenega resorja v času pandemije covida-19, ko je bdel nad izvajanjem zelo strogih omejitev. Stranko in državo bo vodil najmanj do splošnih volitev 14. oktobra letos.

Odhajajoča premierka Jacinda Ardern in Chris Hipkins na srečanju laburistične stranke, na katerem so izvolili novega vodjo. FOTO: Marty Melville/Afp
Odhajajoča premierka Jacinda Ardern in Chris Hipkins na srečanju laburistične stranke, na katerem so izvolili novega vodjo. FOTO: Marty Melville/Afp

Ardernova je sicer v četrtek šokirala Novo Zelandijo z naznanitvijo, da se manj kot tri leta po osvojitvi drugega mandata poslavlja s položaja. Po napornih letih, ki so jih zaznamovale naravne nesreče, pandemija in prvi teroristični napad v državi, je sporočila, da preprosto nima več moči za vodenje države. S tem je po eni strani požela občudovanje, a tudi grajo njenih sodržavljanov. 

Hipkins je bil kritičen do tega, kako so v nekaterih delih družbe obravnavali njegovo predhodnico, ki jo je opisal kot eno najboljših predsednic vlade Nove Zelandije in tudi svojo prijateljico. Dejal je, da je bil odziv nekaterih, zlasti na družbenih omrežjih, nagnusen in mizogin. »Jacindino vodenje je bilo navdih za ženske in dekleta povsod. Toda to je bil tudi opomnik, da moramo še veliko narediti, da bi ženskam na vodilnih položajih zagotovili enako spoštovanje, kot ga uživajo njihovi moški kolegi,« je poudaril po pisanju Guardiana.

Kot je še dejal, razume, da bo kot premier postal javna osebnost, vendar pa to ne bo veljalo za njegovo družino. Prizadeval si bo, da bosta njegova otroka, stara šest in štiri leta, živela normalno življenje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine