Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Cepivo za strateško partnerstvo

Še pred kratkim se je zdelo, da med velesilama ni več naklonjenosti, nato je prišel koronavirus.
Eden izmed prioritetnih projektov strateškega sodelovanja Rusije s Kitajsko je povezan s cepivom proti covidu-19. FOTO: Nicolas Asfouri/AFP
Eden izmed prioritetnih projektov strateškega sodelovanja Rusije s Kitajsko je povezan s cepivom proti covidu-19. FOTO: Nicolas Asfouri/AFP
19. 9. 2020 | 06:00
4:18
»Kitajska in Rusija sta enotni kot gora in njuno prijateljstvo je večno,« je dejal kitajski zunanji minister Wang Yi, ko je bil prejšnji teden na sestanku zunanjih ministrov držav Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v Moskvi.

Kot enega od predlogov za krepitev sodelovanja je Wang med srečanjem z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom poudaril komplementarnost obeh sil na področju znanstvenih in tehnoloških inovacij. Ker sta se strinjala, da sta njuni državi »ključna stabilizatorja na sedanjem mednarodnem prizorišču«, sta se dogovorila tudi o tem, da bosta državi »podprli mednarodno protipandemično sodelovanje« ter pripomogli k hitrejšemu raziskovanju in razvoju zdravila ter cepiva proti covidu-19. »Ob tem pozivava k prizadevanju za ustavitev politizacije pandemije in virusa,« sta ministra zapisala v skupni izjavi.

Preberite še: Virus v globalni ureditvi​
 

Strateško sodelovanje


Kot eden od prioritetnih projektov tega strateškega sodelovanja se je, seveda, pojavilo cepivo proti covidu-19. Čeprav sta tako Rusija kot Kitajska pred vsemi pohiteli s končnim testiranjem cepiva, sta se veliki sosedi dogovorili, da bosta delali timsko ter ustanovili skupni laboratorij za raziskovanje virusa pa tudi pridobivanje sredstev za boj proti virusu.

Laboratorij skupaj vodita Inštitut za mikrobiologijo Kitajske akademije znanosti in Raziskovalni inštitut za cepiva in serume Mečnikov. Začetek tega skupnega projekta se ujema z začetkom tretje faze testiranja cepiva proti covidu-19, ki ga je razvila kitajska družba CanSino Biologics. Del poskusnega cepljenja poteka tudi na 625 ruskih prostovoljcih v osmih medicinskih ustanovah po Rusiji. Testiranje bi se moralo zaključiti do konca septembra, rezultate bodo obravnavali jeseni, prostovoljci pa bodo še šest mesecev na opazovanju.

FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
FOTO: Maxim Shemetov/Reuters


Takoj ko bo kitajsko cepivo registriralo rusko ministrstvo za zdravje, bo družba Petrovax v tovarni blizu Moskve začela izdelovati cepivo, ki bo namenjeno tako domačemu kot tujemu trgu. Po drugi strani Rusija pričakuje, da bo njen sputnik V dobil licenco za proizvodnjo na Kitajskem in da si bo tako zagotovila lažji prodor na širši azijski trg. Ruski sklad za neposredne naložbe, ki financira ta program, je že prej razkril, da se pogaja s kitajskimi proizvajalci in da bi se morala proizvodnja ruskega cepiva na Kitajskem začeti že novembra.

Preberite še: Cepivo slovenskih znanstvenikov čaka na klinično testiranje​
 

Sumničenje Zahoda


Čeprav visoki funkcionarji v Moskvi in Pekingu pazijo, da sodelovanja med tema dvema silama ne bi odkrito usmerili proti katerikoli tretji državi, so analitiki na obeh straneh zatrdili, da je Rusijo in Kitajsko k timskemu delu prisililo sumničenje Zahoda. Tako ruski sputnik V kot vsa kitajska cepiva, ki so v končni fazi testiranja, so zaradi hitrosti procedure in netransparentnosti raziskav naletela na odkrito sumničenje ZDA pa tudi evropskih držav. Poleg tega so številne države obtožile kitajske hekerje, da ob podpori svoje države kradejo raziskovalne rezultate iz tujih laboratorijev, kar je prav tako vzrok za skeptično stališče, ko gre za kitajsko cepivo.

Zaradi vsega tega je kitajsko-rusko strateško partnerstvo cepljeno proti razpadu in se zdaj celo vse bolj krepi. Prav tako ni nepomembno dejstvo, da se tako Rusija kot Kitajska počutita ogrožene, ko gre za odnose z ZDA, prva zaradi razmer v Belorusiji, druga pa zaradi širjenja »obarvane revolucije« prek Hongkonga. Ko je demokratski predsedniški kandidat Joe Biden v četrtek dejal, da vidi Rusijo kot »nasprotnico ZDA«, Kitajsko pa kot »resno tekmico«, je bilo jasno, da tukaj ne gre zgolj za Donalda Trumpa. Rusko-kitajsko prijateljstvo mora biti kot gora, tudi če bo Trump zapustil Belo hišo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine