Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Cena vstopa v Nato je tudi revizija statusa zgodovinskih spomenikov

Novo ime države vključuje brisanje vseh sledi o bolgarski okupaciji in antični helenski zgodovini.
Pred vladnim poslopjem v Skopju so že v torek izobesili zastavo Nata. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Pred vladnim poslopjem v Skopju so že v torek izobesili zastavo Nata. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
14. 2. 2019 | 15:30
14. 2. 2019 | 15:46
4:12
Skopje je včeraj uradno obvestilo generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa o spremembi imena države v Severno Makedonijo. Vlada premiera Zorana Zaeva je danes objavila navodila z roki, v katerih morajo državne institucije in organi spremeniti oznake z novim ustavnim imenom države. Kot tretja članica zveze Nato je danes ratificirala protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato po Grčiji in Sloveniji tudi Albanija.

Pred prespanskim sporazumom z Grčijo je Makedonija podpisala tudi pogodbo o prijateljstvu z Bolgarijo, ki je prav tako prinesla revidiranje njene zgodovine. Skopje je tako po tihem začelo revizijo statusa spomenikov, ki bo izbrisala spomin na žrtve bolgarske okupacije Makedonije. V pol leta bo revidirala tudi status spomenikov, javnih zgradb in infrastrukture, če se nanaša na antično helensko zgodovino in civilizacijo, ki je zgodovinska dediščina Grčije.


Smrt makedonske identitete?


Številni Makedonci bodo še dolgo prizadeti, ker so prepričani, da sporazuma s sosedi, ki sta državi odprla vrata v Nato, pomenita smrt makedonske identitete. To ne spremeni dejstva, da so evropske velesile po krvavih balkanskih vojnah leta 1913 z bukareškim mirom Makedonijo razdelile med njene sosede Grčijo, Bolgarijo, Srbijo in Albanijo. Po tem mirovnem sporazumu je bila Makedonija razdeljena na štiri dele: 51 odstotkov so zasedli Grki, 38 Srbi, 10 Bolgari in odstotek Albanci.

To je leta 1992 dokončno zakoličila lizbonska deklaracija, s katero je Bruselj prepovedal Makedoniji uporabo lastnega imena. Ker se je Skopje znašlo v nemočnem položaju, je moralo sprejeti kompromis in se odreči delu lastne identitete in morebitni zahtevi po vrnitvi premoženja izgnancem iz Egejske Makedonije, ki je pripadla Grčiji, da bi deblokiralo proces evro-atlantskih povezav.


Odstranitev Verginskega sonca


Ker je vlada obvestila o spremembi imena države ZN, bo novo ime začelo veljati po vsem svetu. Zaradi nasprotovanja Grčije imenu Makedonije zaradi istoimenske grške pokrajine so ZN leta 1993 sprejeli Makedonijo pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), ki se je morala uporabljati v uradnih dokumentih ZN. Ker je Makedonija spremenila ime v Severna Makedonija (Northern Macedonia), je Guterres že obvestil predsednico generalne skupščine ZN Mario Fernando Espinoso, naj poskrbi za spremembe v generalni skupščini.

Makedonija se je v torek v skladu s prespanskim sporazumom uradno preimenovala v Severno Makedonijo, ker so bili z grško ratifikacijo protokola o vstopu države v zvezo Nato izpolnjeni vsi pogoji. Vlada je včeraj pozvala carinike, naj v roku treh dni na vseh mejnih prehodih in na mednarodnih letališčih v Skopju in Ohridu zamenjajo table z imenom države. Med prvimi so že včeraj zamenjali tablo z novim imenom države na makedonsko-grškem mejnem prehodu Bogorodica - Evzoni. Table bodo zamenjali tudi na vseh državnih uradih, proces zamenjave pa mora biti končan v štirih mesecih.

Na spletu je vlada že uskladila napise z novim ustavnim imenom države, državljani pa imajo za menjavo osebnih dokumentov na voljo pet let. V tednu dni bo pristojni vladni odbor pripravil vizuelni prikaz ustavnega imena Republika Severna Makedonija v sklopu z državnim grbom kot logotipom, ki ga bodo uporabljale državne institucije na vhodih v poslopja. V štirih mesecih bodo začeli izdajati tudi nove registrske tablice za osebna vozila, kot prehodno rešitev pa bodo uporabljali nalepke z oznako NMK. V pol leta bodo odstranili tudi vse simbole Verginskega sonca na javnih prizoriščih, z izjemo arheoloških artefaktov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine