Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zdravstevnim delavcem za spodbujanje cepljenja visoke nagrade

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Zdravniki in medicinske sestre imajo pomisleke o etičnosti takšnega nagrajevanja.FOTO: Blaz Samec/Delo
Zdravniki in medicinske sestre imajo pomisleke o etičnosti takšnega nagrajevanja.FOTO: Blaz Samec/Delo
Be. B., Pi. K., M. B., STA
22. 10. 2021 | 07:52
22. 10. 2021 | 20:09
23:32

20.00 Ambulantam družinske medicine za spodbujanje cepljenja nagrade do 30 odstotkov plače

Ambulante družinske medicine bodo za spodbujanje precepljenosti prejele od 10 do 30 odstotkov dodatka od osnovne bruto plače. Do nagrajevanja bodo sicer upravičeni zgolj zdravstveni delavci v timih družinske medicine, ki bodo vsaj dve uri tedensko opravljali posebej določene naloge. Med njimi je opredeljena tudi udeležba v oddajah lokalnih medijev.

Med posebej določenimi nalogami je vlada opredelila pristop do posameznih bolnikov, promocija cepljenja proti covidu-19 in izvedba cepljenja v okviru referenčnih ambulant, sodelovanje pri aktivnostih v lokalnem okolju, kot so udeležba v oddajah lokalnih medijev, priprava članka za lokalni časopis, izvedba predavanja za razna društva ali udeležba na okroglih mizah na temo cepljenja, izvajanje cepljenja v okviru dneva odprtih vrat in promocija cepljenja ob sočasnem hišnem obisku.

Tisti timi, ki bodo dosegli, da se v enem mesecu cepi od 20 do 49 njihovih opredeljenih bolnikov ali da se pri opredeljenih bolnikih, starejših od 50 let, v posameznem mesecu cepi najmanj 10 do 19 bolnikov, bodo nagrajeni v višini 10 odstotkov od svojih bruto osnovnih plač.

Nagrade za promocijo cepljenja so ocenjene na štiri milijone evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Nagrade za promocijo cepljenja so ocenjene na štiri milijone evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo

Timi, ki bodo dosegli, da se v enem mesecu cepi od 50 do 79 njihovih opredeljenih bolnikov ali da se pri opredeljenih bolnikih, starejših od 50 let, v posameznem mesecu cepi najmanj 20 do 39 bolnikov, bodo nagrajeni v višini 20 odstotkov od svojih bruto osnovnih plač.Timi, ki jim bo uspelo k cepljenju v enem mesecu nagovoriti več kot 80 opredeljenih bolnikov ali vsaj 40 bolnikov, starejših od 50 let, bodo nagrajeni v višini 30 odstotkov od svoje bruto plače.

Odzivi na odločitev vlade o projektu nagrajevanja so sicer različni. Zdravniki in medicinske sestre opozarjajo na svojo siceršnjo preobremenjenost, pomisleke imajo tudi o etičnosti takšnega nagrajevanja.

16.40 Avstrija bo sprejela dva covidna bolnika iz Romunije

Avstrija bo sprejela dva covidna bolnika iz Romunije, ki se sooča izjemno zaostrenimi epidemiološkimi razmerami. Avstrija je sicer ponudila pet mest za romunske bolnike. Bolnika, ki potrebujeta intenzivno nego, bodo predvidoma še danes prepeljali v bolnišnici v zvezni deželi Spodnja Avstrija, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Avstrijske oblasti so sicer ponudile pet mest za bolnike iz Romunije. Sprva naj bi prepeljali tri, a so premestitev enega od njih odpovedali, tako da bodo premestili samo dva.

14:55: V Nemčiji strmo naraščanje okužb

V Nemčiji število okužb s covidom-19 po več mesecih upadanja zdaj ponovno strmo narašča, opozarjajo v Inštitutu Roberta Kocha (RKI) za nadzor nad nalezljivimi boleznimi. Voditelji nemških zveznih dežel si medtem želijo, da zvezna vlada ohrani omejitve, ki so bile sprejete za zajezitev širjenja koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Inštitut je izdal priporočilo, naj se ljudje še naprej za vsako ceno izogibajo velikim zbiranjem, kjer ljudje ne uporabljajo zaščitnih mask, zlasti v zaprtih prostorih.

Prejšnji teden se je sedemdnevna incidenca med ljudmi, starimi 90 let in več, prvič po maju dvignila nad 50. Za Nemčijo je sedemdnevna incidenca od četrtka narasla z 85,6 na 95,1 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je še v sredo znašala 80,4, teden dni prej pa 67. Narašča tudi reprodukcijsko število, ki znaša 1,28. Čeprav je število hospitalizacij med sicer zdravimi in cepljenimi ostalo razmeroma nizko, se mlajši, pri katerih je precepljenost nižja, vse pogosteje okužijo s covidom-19. Do danes je dva odmerka cepiva prejelo 66,1 odstotka nemških državljanov, 69,1 odstotka pa enega. Precepljenost je tako nižja kot v sosednjih Danski in Nizozemski, vendar podobna tisti v Franciji.

14:30 Bojana Beović: Tretji odmerek je 95 odstotno učinkovit

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je v izjavi za medije dejala, da v zadnjem času v družbi prihaja do nesporazume glede tega, da ukrepi, ki jih sprejema vlada, ne sledijo stroki. V tej luči je dejala, da to, kdaj kdo dobi potrdilo o cepljenosti, ni strokovni nasvet ampak administrativni, za katerega se stroke običajno ne vpraša za mnenje. Poudarila je, da najnovejše raziskave kažejo na 95 odstotno učinkovitost za preprečevanje okužbe. »Pri cepljenju vedno poudarjamo, da preprečujemo hude poteke bolezni, hospitalizacijo in smrti, ob tem, da se normalno ljudje vseeno okužijo. Kdaj in za koga bo, poleg starejših od 65 let ter tistih z imunskimi pomanjkljivostmi, tretji odmerek na voljo, še ni znano.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

14:11 Milan Krek: Uporaba tujih PCT potrdil je zavrženo dejanje

Direktor NIJZ Milan Krek je v izjavi za medije ob trenutnem poslabšanju epidemiološke slike dejal, da je situacija zelo resna in apeliral na vse, da med počitnicami razmislimo, o tem, kaj lahko naredimo za skupnost, predvsem z upoštevanjem vsem znanim ukrepov. Da cepljenje deluje, po besedah Kreka dokazujejo domovi za ostarele, kjer praktično ni več okuženih, umrljivost po okužbi, če se že zgodi, pa je izjemno nizka. »PCT je metoda, s katero imamo odprto družbo, če ne bi imeli PCT in cepiva, bi bilo hudo. Ponarejanje PCT potrdil je neodgovorno in neetično. Če dobite od nekoga QR kodo in greste med ljudi in jih okužite, je to zelo zavrženo dejanje, ki bi se lahko tudi kazensko preganjalo. Dejal je tudi, da če bo število okuženih med študenti naraščalo, bo treba razmisliti tudi o drugih ukrepih kot je recimo uvedba študija na daljavo.

Milan Krek obsodil vse, ki uporabljajo tuje QR kode. FOTO: Zaslonski Posnetek
Milan Krek obsodil vse, ki uporabljajo tuje QR kode. FOTO: Zaslonski Posnetek

12.59  Na Hrvaškem največ novih okužb v letošnjem letu

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu ob 10.309 testih potrdili 3258 okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast letos. V zadnjih 24 urah je umrlo 17 covidnih bolnikov, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite. Danes objavljeno število na novo okuženih je najvišje od 18. decembra lani, ko so potrdili 3272 novih primerov. Je tudi tretji zaporedni dan, ko imajo več kot 3000 novih okužb. Danes objavljeno število je tudi občutno višje kot prejšnji petek, ko so potrdili 2021 okužb. V petek pred dvema tednoma jih je bilo skoraj dvakrat manj.

V državi se posledično viša število aktivnih primerov okužbe, ki jih je danes 15.300. V bolnišnicah je prav tako vse več covidnih bolnikov. Današnje številke kažejo, da jih zdravijo 9997, med njimi jih 135 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. Medtem Hrvaška ostaja med državami članicami EU z najmanjšim deležem prebivalcev, ki so cepljeni proti covidu-19. Do četrtka zvečer je bilo polno cepljenih nekaj več kot 52,3 odstotka odraslih prebivalcev.

12.40 Logarjeva: Center okužb so študentska druženja

Mateja Logar, vodja svetovalne skupina za covid-19 je v izjavi UKC Ljubljana pojasnila, da so novo različico koronavirusa s trenutno oznako AY42 v Veliki Britaniji dokazali v desetih odstotkih, en primer tudi v Izraelu, ZDA … Molekularne lastnosti te različice pa niso tako različne, da bi vplivale na samo širjenje virusa. Kot je pojasnila Logarjeva, britanski epidemiologi menijo, da je porast okužb povezan z drugimi dejavniki, to so blažji ukrepi in več druženja, da sama različica ni tako kužna. Se pa o novi različici še zbirajo podatki.

image_alt
Mateja Logar predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe

Ob tem, da je že pred dnevi pozvala na tako imenovano prostovoljno zaprtje družbe med počitnicami, je dejala, naj se ljudje, ki bodo doma, družijo v okvirih družine, naj se družijo v naravi in se izogibajo zaprtim prostorom. Tisti, ki odhajajo na dopust, pa naj ne pozabijo na upoštevanje ukrepov. »Pomembno je, da poskušamo upoštevati priporočila, da notri uporabljamo maske, da prostore prezračujemo. Če imamo bolezenske znake, ostanemo doma in ne odhajamo na obiske, se ne družimo. Če simptomi ne izzvenijo, se testiramo in na rezultate testa počakamo doma.« Center okužb so po njenih besedah študentska druženja, spoznavni večeri in zabave ter zasebna druženja oziroma delno tudi delovna mesta.

Slo., Lj., 14.9.2021, cepljenje covid 19, Metelkova, foto:Dejan Javornik Foto Foto:dejan Javornik
Slo., Lj., 14.9.2021, cepljenje covid 19, Metelkova, foto:Dejan Javornik Foto Foto:dejan Javornik

12.30 Cepljenje zmanjša možnost hujšega poteka bolezni in hospitalizacije

Dr. Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana je v izjavi povedal, da so intenzivni oddelki kritično mesto, kjer se lahko naše zdravstvo zlomi – če bo število bolnikov s covidom-19 raslo. »V zadnjih 14 dneh se soočamo s počasnim, a vztrajnim porastom števila bolnikov na intenzivni negi, trenutno je najmlajša bolnica stara 35 let.« Kot je pojasnil, je 75 odstotkov bolnikov, ki so na intenzivni negi, necepljenih. Poudaril je, da cepljenje res da ne predstavlja stoodstotne zaščite, da pa vsi podatki in izkušnje kažejo, da zniža verjetnost, da ljudje zbolijo oziroma imajo težji potek bolezni oziroma umrejo. Dejstvo pa je, da zaščita po cepljenju ni vzpostavljena takoj in ni absolutna. Med zdravo populacijo necepljenih pridejo nekateri tudi do bolnišnične oskrbe, nekateri med njimi imajo tudi kritično obliko bolezni, ampak gre za izjeme. Popolnoma zdravi bolniki, ki bi potrebovali podporo aparata, so redki. Opozorili pa so, da je težava pri starejših, sicer zdravih posameznikih, ki se niso cepili. Pri njih lahko nastanejo zapleti in zaradi posledic covida-19 ti niso več sposobni živeti samostojno oziroma brez pomoči. Stranski učinki cepljenja so pri starejših redki, zato razlogov, da se ti ne cepijo, ni.

11.27  V Nemčiji število okuženih s covidom-19 strmo narašča

V Nemčiji število okužb s covidom-19 po več mesecih upadanja zdaj ponovno strmo narašča, opozarjajo v Inštitutu Roberta Kocha (RKI) za nadzor nad nalezljivimi boleznimi. Voditelji nemških zveznih dežel si medtem želijo, da zvezna vlada ohrani omejitve, ki so bile sprejete za zajezitev širjenja koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Inštitutu Roberta Kocha so v četrtek opozorili, da lahko Nemčija po več mesecih upadanja števila okuženih s covidom-19 do konca jeseni in pozimi znova pričakuje naraščanje števila primerov.

V domovih za starejše število okuženih s koronavirusom skrb vzbujajoče narašča, tudi med cepljenimi, so sporočili z RKI in dodali, da so starejše osebe in tiste z obstoječimi zdravstvenimi težavami namreč še vedno bolj dovzetne za bolezen. Inštitut je izdal priporočilo, naj se ljudje še naprej za vsako ceno izogibajo velikim zbiranjem, kjer ljudje ne uporabljajo zaščitnih mask, zlasti v zaprtih prostorih. Prejšnji teden se je sedemdnevna incidenca med ljudmi, starimi 90 let in več, prvič po maju dvignila nad 50. Za Nemčijo je sedemdnevna incidenca v četrtek znašala 85,6 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je dan prej znašala 80,4, teden dni prej pa 67. Čeprav je število hospitalizacij med sicer zdravimi in cepljenimi ostalo razmeroma nizko, se mlajši, pri katerih je precepljenost nižja, vse pogosteje okužijo s covidom-19.

Inštitut je izdal priporočilo, naj se ljudje še naprej za vsako ceno izogibajo velikim zbiranjem, kjer ljudje ne uporabljajo zaščitnih mask, zlasti v zaprtih prostorih. FOTO: Reuters
Inštitut je izdal priporočilo, naj se ljudje še naprej za vsako ceno izogibajo velikim zbiranjem, kjer ljudje ne uporabljajo zaščitnih mask, zlasti v zaprtih prostorih. FOTO: Reuters

11.05  Gripe pri nas še ni, a letošnja sezona bi lahko bila takšna kot pred epidemijo covida-19

Medtem ko so ponekod v Evropi že potrdili primere gripe, jih v Sloveniji še niso, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Tatjana Mrvič z UKC Ljubljana ob tem poziva k cepljenju proti gripi. »Vemo, da bo letošnja sezona ravno takšna kot pred začetkom epidemije covida-19, če ne hujša,« je opozorila. Mrvičeva, ki je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, je poudarila, da je cepljenje proti gripi priporočljivo za vse, ki so starejši od pol leta. Posebej priporočljivo pa je za tiste, pri katerih lahko bolezen poteka huje. To so otroci, mlajši od dveh let, starostniki in kronični bolniki.

»Pri zdravih odraslih osebah ponavadi gripa mine kot prehladno obolenje, imamo pa resne zaplete pri popolnoma zdravih ljudeh srednje življenjske dobe, ki včasih potrebujejo tudi zdravljenje v bolnišnicah, intenzivno zdravljenje, lahko tudi umrejo,« je pojasnila Mrvičeva. Pri nosečnicah svetujejo cepljenje tako proti covidu-19 kot proti gripi, saj lahko gripa v nosečnosti škoduje tako nosečnici kot plodu. »Cepljenje je priporočljivo v vseh obdobjih nosečnosti,« je dodala. Cepljenje proti gripi in proti covidu-19 se lahko opravi sočasno, na isti dan. Možni neželeni stranski učinki so podobni blagemu prebolevanju gripe, to je povišana temperatura, bolečine v mišicah, glavobol, kar pa izzveni v dnevu ali dveh. Običajen stranki učinek pa je zatrdlina in bolečina na mestu cepljenja.

10.45  Državne naložbe ob epidemiji lani z nižjo donosnostjo

Donos na kapital naložb v lasti države in SDH je lani dosegel 4,3 odstotka, kar je manj kot predlanskim in manj od cilja. Razlog za nižji donos je epidemija covida-19, v letnem poročilu o upravljanju naložb piše SDH. Je bil pa znesek prejetih dividend s skoraj 151 milijoni evrov nad načrtovanim. Čista dobičkonosnost lastniškega kapitala (ROE) upravljavskega portfelja je v letu 2020 dosegla 4,3 odstotka, kar je 2,6 odstotne točke manj kot leta 2019 in za 1,6 odstotne točke manj od cilja v letnem načrtu upravljanja.

09.40  V četrtek potrdili 1965 okužb

Včeraj so ob 6867 PCR-testih potrdili 1965 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 28,6-odstoten. Poleg tega so opravili še 21.597 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 16.040 primerov okužb. 14-dnevna incidenca znaša 759, sedemdnevno povprečje pa 1429. V bolnišnični oskrbi je 440 bolnikov s covidom-19, od tega 120 na intenzivni negi, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu. Včeraj je umrlo devet bolnikov s covidom-19.

S prvim odmerkom je pri nas cepljenih 1.182.060 ljudi, z obema pa 1.109.508 oz. 52,6 odstotkov populacije. 

Na Fursu so, kot piše MMC, napovedali okrepljen nadzor spoštovanja PCT-pogojev, predvsem v obalno-kraški in goriški regiji, kjer zaznavajo večji porast okužb.

09.20  V Melbournu nazdravljajo koncu dolgega zaprtja

Drugo največje avstralsko mesto Melbourne se je po eni najdaljših serij zaprtij zaradi pandemije covida-19 danes znova odprlo. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so številni meščani to proslavili v barih in restavracijah, mnogi pa so se tudi že postavili v vrsto pred frizerskimi saloni. Gostinci poročajo o neverjetnem navalu gostov. Pet milijonov prebivalcev Melbourna, ki je sicer slovel kot zelo živahno mesto s številnimi lokali in razvito kulturno-umetniško sceno, je od začetka pandemije pod zaprtjem preživelo več kot 260 dni. Zadnje zaprtje je bilo že šesto po vrsti. V tem času se je mesto spremenilo, zaprtja so spremljali številni protesti, mnogi so se preselili v manjše kraje brez protikoronskih omejitev. A z današnjim dnem so bile v Melbournu številne omejitve, ki so veljale od 5. avgusta, vendarle odpravljene. V mestu in avstralski zvezni državi Viktorija, kjer se nahaja, je namreč zdaj proti covidu-19 polno cepljenih 70 odstotkov starejših od 16 let, kar je bil pogoj za sprostitev ukrepov.

09.13  Na Novi Zelandiji v rahljanje ukrepov po 90-odstotni precepljenosti

Na Novi Zelandiji bodo stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa rahljali po tem, ko bo proti covidu-19 cepljenih 90 odstotkov prebivalcev, je sporočila novozelandska premierka Jacinda Ardern, poročajo tuje tiskovne agencije. Ko bo ta cilj dosežen, bo Nova Zelandija uvedla nov sistem covidnega semaforja glede na število primerov okužbe in obremenitve zdravstvenega sistema. V primeru zelene obarvanosti se bodo na primer nekateri lokali lahko odprli za popolnoma cepljene ljudi, do takrat pa veljajo stroge omejitve, tudi če se pojavi le nekaj primerov okužbe, je pojasnila.

»Če želite početi stvari, ki so vam všeč, se morate cepiti,« je dejala Ardernova. Kot je poudarila, ta pristop daje upanje skoraj dvema milijonoma prebivalcev Aucklanda, kjer je že devet tednov ustavljeno javno življenje. »Če ste cepljeni, boste lahko uživali v stvareh, ki jih imate radi, prepričani, da so ljudje okoli vas in okolje, v katerem ste, čim bolj varni,« je dodala. Na Novi Zelandiji je bilo doslej z dvema odmerkoma cepljenih 68 odstotkov prebivalcev, 86 odstotkov pa jih je prejelo en odmerek cepiva. Nova Zelandija, ki je bila vzor v boju proti covidu-19, se sooča s širjenjem bolj nalezljive različice delta, in to kljub temu da v največjem mestu v državi, Aucklandu, že več kot dva meseca velja stroga ustavitev javnega življenja.

»Če želite početi stvari, ki so vam všeč, se morate cepiti,« je dejala Ardernova. FOTO: Reuters
»Če želite početi stvari, ki so vam všeč, se morate cepiti,« je dejala Ardernova. FOTO: Reuters

07.50  Viktorija s 1. novembrom ukinja karanteno za polno cepljene mednarodne potnike

Mednarodnim potnikom ob prihodu v avstralsko zvezno državo Viktorija ne bo več treba v karanteno, poroča britanski Guardian. Premier Viktorije Daniel Andrews je danes to potrdil in dejal, da tistim mednarodnim potnikom, ki bodo od 1. novembra leteli v Viktorijo, ne bo več treba v karanteno; seveda gre za potnike, ki so bodisi polno cepljeni, so opravili test pred odhodom in test 24 ur po prihodu. Že pred tem je Scott Morrison, predsednik avstralske vlade, sporočil, da bo Avstralija kmalu sprostila omejitve potovanj s Singapurjem, letalska družba Qantas pa je napovedala, da bo omogočila nadaljevanje mednarodnih letov. Iz Qantasa so sporočili, da se bo 11.000 zaposlenih iz Avstralije vrnilo na delo v začetku decembra, z novo potjo v Delhi in leti iz Sydneyja v Singapur, Bangkok, Puket, Johannesburg in Fidži; na seznamu bi lahko bil tudi Bali, izvršni direktor Qantasa Alan Joyce je predlagal, da bi se lahko poleti na priljubljeni počitniški otok nadaljevali pred božičem.

FOTO: Sandra Sanders/Reuters
FOTO: Sandra Sanders/Reuters

07.29  CDC odobril poživitveni odmerek cepiv proti covidu-19 Moderne ter Johnson & Johnsona

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je po priporočilu odbora znanstvenih strokovnjakov v četrtek potrdil poživitveni odmerek cepiv proti covidu-19 Moderne ter Johnson & Johnsona za starejše od 65 let in rizične skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni.  Pred tem je poživitveni odmerek teh dveh cepiv priporočila Uprava za hrano in zdravila (FDA). Tako CDC kot FDA sta odobrila tudi mešanje cepiv. Tisti, ki so bili cepljeni s cepivom Johnson & Johnson, se lahko s poživitvenim odmerkom cepijo s cepivom Moderne ali Pfizerja in obratno.

FOTO: Hazem Bader/AFP
FOTO: Hazem Bader/AFP

CDC je tako kot v primeru cepiva Pfizer tudi poživitveni odmerek cepiv Moderne ter Johnson & Johnsona odobril za starejše od 65 let in tiste, pri katerih obstaja tveganje za hujši potek bolezni covid-19. Prav tako je CDC poživitveni odmerek odobril za tiste, ki so zaradi narave svojega dela bolj izpostavljeni nevarnosti bolezni, kot so zdravstveni delavci in učitelji.

00.30 Logar na Dunaju s kolegi iz skupine C5 o okrevanju po pandemiji

Zunanji minister Anže Logar se bo na povabilo novega avstrijskega zunanjega ministra Michaela Linharta na Dunaju udeležil srečanja zunanjih ministrov Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije, ki sestavljajo skupino Central 5 (C5). Govorili bodo predvsem o gospodarskem okrevanju po pandemiji covida-19, napovedujejo na MZZ.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine