Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Buzz Aldrin toži svoja otroka, ker mu želita odvzeti poslovno sposobnost

Otroka trdita, da drugi človek na Luni Buzz Aldrin trpi za demenco, Aldrin pa trdi, da mu otroka kradeta premoženje. 
Buzz Aldrin FOTO: Richard Shotwell/AP
Buzz Aldrin FOTO: Richard Shotwell/AP
26. 6. 2018 | 08:16
26. 6. 2018 | 10:52
2:53
Ameriški astronavt Buzz Aldrin toži svoja otroka in finančno svetovalko Christino Korp, češ da so mu kradli denar in črnili njegov ugled. Tožbo je vložil na Floridi teden dni po tem, ko sta njegova otroka zahtevala odvzem poslovne sposobnosti. Vzrok? Domnevno je izgubljal umske sposobnosti. 

Oseminosemdesetletnik, ki bo za vse večne čase vpisan v zgodovino kot drugi človek, ki je stopil na Luno, je za Wall Street Journal povedal, da ga nihče ne bo spravil pod skrbništvo. Njegova otroka Andrew in Janice Aldrin (najstarejši sin James ni vpleten v tožbo) sta v sodni zahtevi navedla, da se je njun oče začel družiti z novimi prijatelji, ki ga želijo odtegniti od družine. Prav tako po njunih navedbah razsipa z denarjem in trpi za izgubo spomina, paranojo in zmedenostjo. 

Buzz Aldrin na drugi strani trdi, da tožena trojica poskuša spodkopati njegovo romantično zvezo in mu onemogoča novo poroko. Nadaljuje, da sta sin in Korpova, ki je članica upravnega odbora vesoljske fundacije Buzz Aldrin in namestnica direktorja marketinga v Buzz Aldrin Enterprises, protipravno prevzela nadzor nad njegovim premoženjem, med drugim nad milijone vredno zbirko vesoljskih spominkov.

V tožbi drugi človek na Luni zahteva, da sinu Andrewu onemogočijo nadzor nad financami, medijskim komuniciranjem in sodelovanjem v njegovih podjetjih. Hčer pa je obtožil, da ne deluje v njegovo dobro in da spletkari. 

Buzz Aldrin je 20. julija 1969 stopil na Luno. FOTO: AFP
Buzz Aldrin je 20. julija 1969 stopil na Luno. FOTO: AFP


Tožba pa se ne dotika le finančnega premoženja. Nekdanji astronavt trdi, da ga otroci klevetajo, ker navajajo, da je bolan. 

Otroka, ki zanikata navedbe, sta užaloščena, da so stvari prišle tako daleč. »Rada imava in spoštujeva očeta in upava, da bomo lahko presegli delitve in znova utrdili vezi med nami,« sta dejala. 


Strokovno ocenjevanje stanja 


Sodišče je za prihodnji teden razpisalo strokovno ocenjevanje duševnega stanja nekdanjega astronavta. 

Aprila je Aldrin na lastno pobudo prestal psihiatrični test, na katerem je dosegel »nadpovprečne do normalne« rezultate za svoja leta. Zdravnik James Spar je v pismu Aldrinovemu odvetniku navedel, da verjame, da je sposoben skrbeti zase. 

Aldrin, ki se zadnja leta glasno zavzema za poselitev Marsa, je minuli teden sodeloval na dogodku, ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal ustanovitev vesoljskih sil. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine