Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaradi dogodkov v Sloveniji Bruselj razmišlja o pravni zaščiti medijev v EU

Evropska komisija v današnjem poročilu o pravni državi, za boljši boj proti korupciji in urejanju problematike medijev.
Podpredsednica evropske komisije, pristojna za vrednote, Věra Jourová pravi, da je bil pritisk na medije v Sloveniji povod za zaščito medijev v EU. FOTO: Yves Herman/Reuters
Podpredsednica evropske komisije, pristojna za vrednote, Věra Jourová pravi, da je bil pritisk na medije v Sloveniji povod za zaščito medijev v EU. FOTO: Yves Herman/Reuters
13. 7. 2022 | 13:17
13. 7. 2022 | 14:43
3:01

Evropska komisija je v danes sprejetem poročilu o vladavini prava v EU prvič objavila konkretna priporočila državam članicam na posameznih področjih, od medijev do korupcije. Za Slovenijo jih je pripravila šest.

Zagotovila naj bi, da parlamentarne preiskave vključujejo primerne varovalke za neodvisnost sodnikov in državnih tožilcev. Drugo priporočilo zadeva boj proti korupciji. Sloveniji priporočajo, naj odpravi ovire za preiskave in pregon primerov korupcije, vključno z zagotovitvijo operativne avtonomije nacionalnega preiskovalnega urada, povečanjem virov tožilstva in revizijo zastaralnih rokov.

image_alt
Kritično o korupciji in politizaciji javne RTV

V tretjem priporočilu pozivajo k sprejetju protikorupcijske strategije in njenemu izvajanju brez odlašanja. V analizi stanja v Sloveniji sicer ugotavljajo, da se je število kazenskih pregonov in policijskih preiskav primerov korupcije znižalo.

Četrto in peto priporočilo se ukvarjata z mediji, kjer se položaj po oceni Bruslja od lanske objave poročila ni popravil. Sloveniji priporočajo, da, ob upoštevanju evropskih standardov, okrepi pravila in mehanizme za spodbujanje upravljavske in uredniške neodvisnosti javnih medijev (RTV Slovenija). Ugotavljajo namreč, da so v praksi izzivi glede omejevanja političnih vplivov.

Uradnik evropske komisije je navedel, da so v preteklosti že izrazili zaskrbljenost v povezavi s poskusi spodkopavanja neodvisnosti javnih medijev. Načrt vlade, da ukrepa in uvede več varovalk za zaščito neodvisnosti novinarjev, vidijo kot dobro stvar.  

Skladno s šestim priporočilom naj bi Slovenija tudi vzpostavila zakonske in druge varovalke za zaščito novinarjev, zlasti na spletu. Sovražno okolje, spletno nadlegovanje in grožnje novinarjem po oceni Bruslja v Sloveniji postajajo vse bolj skrb zbujajoči.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine