Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Branje med kraljičinimi vrsticami

Britanska monarhinja o brezčasnih pristopih za premagovanje izzivov, ovir in morebiti celo političnih kriz. 
Kraljica Elizabeta II. in njen soprog princ Filip. FOTO: Getty
Kraljica Elizabeta II. in njen soprog princ Filip. FOTO: Getty
Z. R.
25. 1. 2019 | 20:00
25. 1. 2019 | 20:13
2:03
​Britanska kraljica Elizabeta II. že več kot šest desetletij spoštuje ustavno določilo, ki jo veže, da mora kot uradna vodja Združenega kraljestva ostati politično nevtralna. Otoški mediji kljub temu v njenih besedah ves čas poskušajo najti skrita sporočila oziroma namige o tem, kaj si monarhinja dejansko misli o tej ali oni politični temi.

Tako so se odzvali tudi na njen govor na zaznamovanju stote obletnice delovanja ženskega inštituta v Sandringhamu in ga interpretirali kot intervencijo v toksični politični razpravi, ki se v državi odvija v zvezi z brexitom.

Kraljica je v govoru članicam inštituta, ki se mu je kot 17-letno dekle pridružila daljnega leta 1943, spomnila, kako se vsaka generacija sooča z novimi izzivi in ovirami, ter ponudila nekaj nasvetov za njihovo premagovanje. »Ko iščem nove odgovore v sedanjosti, se poskušam držati starih preizkušenih receptov, kot je prijazno govorjenje z drugimi in spoštovanje različnih mnenj, iskanje sredinske poti ter upoštevanje celote. Tovrstni pristopi [k reševanju težav] so zame brezčasni in jih priporočam vsem.«

Čeprav ni niti z besedo omenila napetega političnega ozračja v državi ali brexita, so bili mnogi prepričani, da je govorila prav o tem.

Kraljičin ton je bil zelo podoben njeni božični poslanici, v kateri je opozorila Britance, da je izkazovanje spoštovanja ljudem, s katerimi se ne strinjamo, prvi korak k lažjemu medsebojnemu razumevanju. Tako zagovorniki kot nasprotniki brexita njenih nasvetov v zadnjih tednih niso upoštevali, ko so namesto iskanja skupnih točk samo tekmovali v medsebojnem obtoževanju. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine