Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bodo lahko imeli Kitajci celo tri otroke?

Kitajska družba se stara, rojstev pa je vse manj, kar bi lahko dolgoročno ogrozilo kitajsko gospodarstvo.
Kitajske družine bodo lahko v prihodnje imele več otrok. FOTO: Patty Chen/Reuters
Kitajske družine bodo lahko v prihodnje imele več otrok. FOTO: Patty Chen/Reuters
A. V.
28. 8. 2018 | 07:39
28. 8. 2018 | 10:54
2:40
Demografske razmere na Kitajskem se spreminjajo hitreje od pričakovanj. Kitajski politični voditelji so z letom 2016 spremenili družinsko načrtovanje z enega otroka na dva, tokrat pa se napoveduje ukinitev vsakršnih omejitev.

Vzrokov je več, a najpomembnejši je, da se kitajska družba stara, rojstev pa je vse manj, kar bi lahko dolgoročno ogrozilo kitajsko gospodarstvo.


 

Splavi, sterilizacije, detomori ...


Leta 1979 so na Kitajskem zapovedali, da ima lahko vsaka družina samo enega otroka, saj so hoteli omejiti ekstremno rast prebivalstva, vendar se je v prihodnjih desetletjih kitajsko prebivalstvo vse bolj staralo brez zadostnega prirastka. Z letom 2016 so politiko spremenili in družinam določili do dva otroka.

Obe določili sta imeli mnoge stranske učinke. Pri politiki enega otroka je bilo ogromno splavov in sterilizacij, prav tako so mnogi starši ubijali deklice, saj so za edinega otroka želeli fantka. Toda ko so dovolili do dva otroka v družini, so bilo ženske večkrat na porodniških dopustih, kar je šlo v nos kitajskim delodajalcem, zato so se takšnim delavkam raje izogibali.


 

Število rojstev kljub vsemu pada


Obenem politika dveh otrok ni prinesla želenih učinkov. Leta 2016 se je na Kitajskem rodilo zgolj 1,3 milijona več otrok kot leto poprej, ko je veljala še politika enega otroka. Lani se je število rojstev celo zmanjšalo na 17,2 milijona, kar je daleč za pričakovanji.
 
Kritiki kitajskega načrtovanja družin opozarjajo, da sta problem tudi slaba skrb za starejše in neustrezen program socialnega zavarovanja. Prav tako so ostro ošvrknili nekatera namigovanja, da bi morale družine z enim ali brez otrok plačevati poseben »materinski davek«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine