Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Blinken v Tel Avivu o priložnostih za povezovanje Izraela z arabskimi državami

Vsi voditelji šestih držav se menda strinjajo, da bodo skupaj z ZDA prispevali k obnovi in dolgoročni stabilizaciji območja Gaze.
Antony Blinken ob prihodu v Tel Aviv med tedensko turnejo po Bližnjem vzhodu.  FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Antony Blinken ob prihodu v Tel Aviv med tedensko turnejo po Bližnjem vzhodu.  FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
STA
9. 1. 2024 | 07:37
9. 1. 2024 | 12:28
5:58

Izrael ima priložnost za nadaljnje povezovanje s svojimi arabskimi sosedami, vendar bo moral sprva prebroditi to izjemno zahtevno obdobje, je danes na obisku v Tel Avivu izjavil ameriški državni sekretar Antony Blinken. Pri tem je ponovil, da mora Izrael sprejeti vse ukrepe, da se izogne civilnim žrtvam v Gazi, in pozval k dobavi pomoči v enklavo.

Blinken se je v Tel Avivu sestal z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom in zunanjim ministrom Izraelom Kacem. V zadnjih dneh je državni sekretar obiskal več držav v regiji in v luči tega dejal, da je izraelskemu predsedniku posredoval informacije, ki jih je prejel od vseh voditeljev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudaril je, da ima Izrael pravico zagotoviti, da se oktobrski napadi skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael ne bodo ponovili. Pri tem je ponovil, da mora Izrael sprejeti vse možne ukrepe, da se izogne civilnim žrtvam v Gazi, ter pozval k nadaljnji in trajni dobavi humanitarne pomoči v enklavo, poroča britanski BBC.

Prav tako je izrazil upanje, da si bo Izrael po vojni lahko še naprej prizadeval za povezovanje z državami v regiji na podlagi sporazumov o normalizaciji odnosov.

Hercog se je medtem ZDA zahvalil za neomajno podporo Izraelu v vojni proti Hamasu. »Pogovarjala sva se tudi o stiski zajetih talcev in potrebi po njihovi takojšnji vrnitvi domov,« je dodal.

Obsodil je tožbo, ki jo je Južna Afrika vložila na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu in v kateri Izraelu med drugim očita izvajanje genocidnih dejanj proti Palestincem v Gazi. Pojasnil je, da se je v ponedeljek pogovarjal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in tudi njej izrazil zaskrbljenost zaradi tožbe. »Nič ni bolj groznega in absurdnega od te tožbe,« je še dodal.

Blinken se namerava danes srečati tudi z premierom Benjaminom Netanjahujem in z družinami nekaterih talcev, ki jih je 7. oktobra zajel Hamas, in z njimi razpravljati o prizadevanjih za vrnitev talcev domov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ameriški državni sekretar je od izbruha vojne v Gazi izvedel že štiri turneje po Bližnjem vzhodu. Na tokratni je pred Izraelom obiskal tudi Savdsko Arabijo, Turčijo, Grčijo, Jordanijo, Katar in Združene arabske emirate.

Izjavil je, da med voditelji omenjenih držav obstaja široko soglasje, zlasti o tem, da morajo Izraelci živeti v miru in varnosti, da morata biti okupirani Zahodni breg in območje Gaze združena pod palestinsko upravo ter da je treba ustanoviti neodvisno palestinsko državo.

Blinken: Obstaja močan interes za normalizacijo na Bližnjem vzhodu

V ponedeljek je Blinken v okviru regionalne turneje za zmanjšanje napetosti na Bližnjem vzhodu ob obisku v Savdski Arabiji dejal, da obstaja jasen interes za normalizacijo odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Preden je v ponedeljek zvečer odpotoval v Izrael, je dejal, da so se vsi voditelji prvih šestih držav, s katerimi se je srečal v okviru svojega diplomatskega maratona, strinjali, da bodo skupaj z ZDA prispevali k obnovi in dolgoročni stabilizaciji območja Gaze.

Blinken se je v zgodovinskem mestu Al Ula na severozahodu Savdske Arabije srečal s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom.

Savdska Arabija je pogajanja o morebitni normalizaciji z Izraelom prekinila teden dni po začetku vojne med Izraelom in Hamasom, ki jo je sprožil napad palestinskega islamističnega gibanja na Izrael 7. oktobra lani.

Antony Blinken s kronskim savdskim princem Mohamedom bin Salmanom. FOTO: Evelyn Hockstein/AFP
Antony Blinken s kronskim savdskim princem Mohamedom bin Salmanom. FOTO: Evelyn Hockstein/AFP

Savdska Arabija ni podpisala Abrahamovih sporazumov iz leta 2020, po katerih so z Izraelom normalizirali odnose Bahrajn, Združeni arabski emirati in Maroko.

Blinken je od izbruha vojne v Gazi izvedel že štiri turneje po Bližnjem vzhodu. Na tokratni je pred Savdsko Arabijo obiskal Turčijo, Grčijo, Jordanijo, Katar in Združene arabske emirate.

Široko soglasje

Izjavil je, da med voditelji omenjenih držav obstaja široko soglasje, zlasti o tem, da morajo Izraelci živeti v miru in varnosti, da morata biti okupirani Zahodni breg in območje Gaze združena pod palestinsko upravo ter da je treba ustanoviti neodvisno palestinsko državo.

»Dogovorili smo se, da bomo sodelovali in usklajevali svoja prizadevanja za stabilizacijo in obnovo Gaze, določili politično smer za Palestince ter si prizadevali za dolgoročen mir, varnost in stabilnost,« je dejal.

»Voditelji so pripravljeni sprejeti potrebne zaveze in težke odločitve za uresničitev vseh teh ciljev in te vizije za regijo,« je dodal Blinken po navedbah DPA.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller pa je sporočil, da sta Blinken in kronski princ govorila o prizadevanjih za zmanjšanje napetosti v regiji, kar zajema tudi napade hutijev na ladje v Rdečem morju.

Govorila sta o pomenu strateškega partnerstva med državama, Blinken pa je poudaril pomen izgradnje varnejše, cvetoče in povezane regije tudi z ustanovitvijo neodvisne palestinske države, je dodal Miller.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine